Josefine Sjödahl – avhoppad vänsterpartist åsiktsregistrerar privatpersoner

Emma Josefine Sjödahl

910706-3480

Stavangergatan 26 lgh 1001
164 38 Kista

Det är på gatuplan (första dörren till vänster).

Facebook: Josefine Sjödahl
LinkedIn: Josefine Sjödahl

Mail: [email protected]
Tel: 070-433 27 89

Josefine Sjödahl kommer ursprungligen från Järfälla, Stockholms län, och är yngst bland sina två systrar. När hon var nio år gammal flyttade hon till Nederländerna och det var inte förrän 2007 som hon flyttade tillbaka till Sverige.

"Eat the rich" är en vanlig fras använd hos välbärgade vänsterextremister.
”Eat the rich” är en vanlig fras använd hos välbärgade vänsterextremister.

Väl hemma i Järfälla igen skulle det inte dröja länge förrän hon blev politiskt engagerad, något som slutade katastrofalt 2021 då hon hoppade av Vänsterpartiet eftersom det inte levde upp till hennes vänsterextrema ideal (mer om det nedan). Förutom detta har även hennes arbetsliv vänts upp och ner då hon de senaste åren gått ifrån en årsinkomst på 279 200 kr till 0 kr. Samtidigt som hon bor i en bostadsrätt värderad till 3 835 000 kr.

Sjödahl har de senaste året, i sällskap med andra tongivande vänsterextremister, ägnat sig åt att systematiskt åsiktsregistrera deltagarna vid sverigevänliga torgmöten och manifestationer i Stockholm.

En vision om att förena Vänsterpartiet och de autonoma

Som vi skrev ovan så hoppade Josefine Sjödahl av Vänsterpartiet 2021. Men vad föranledde detta? Sjödahl är en vänsterextremist som sträcker sig utanför det demokratiska och parlamentariska systemet, hon menar på att de radikala och våldsbejakande grupperingarna måste inkluderas för att Vänsterpartiet ska få igenom reella förändringar.

Josefin Sjödahl. Mötesstörare i Almedalen. NMR 6/7-18.
Josefine Sjödahl. Mötesstörare i Almedalen.
NMR 6/7-18.

I ett dokument från Vänsterpartiet berättar Sjödahl om sina visioner om att stärka samarbetet mellan Vänsterpartiet och de autonoma grupperna:

Ur ett helhetsperspektiv behöver Vänsterpartiet de närmaste 10 åren utvecklas till att på riktigt bli den parlamentariska grenen av den breda vänstern. Detta skulle innebära att vi behöver stärka, och samverka med, den utomparlamentariska vänstern.

En valstrategi som väver in den utomparlamentariska vänstern och gräsrotsaktivismen bör göras och med hjälp av våra ideologiska utgångspunkter i det nya partiprogrammet bör Vänsterpartiets mål om det socialistiska samhället konkretiseras för att kunna användas i valrörelsen.

Josefin Sjödahl. Åsiktsregistrerar. WWD 20/3-21.
Josefine Sjödahl. Åsiktsregistrerar.
WWD 20/3-21.

På frågan om vad Sjödahl vill genomföra i partistyrelsen svarar hon:

Jag skulle därför vilja ha en nätverks- och rörelsebyggande roll inom partistyrelsen, både rent valstrategiskt gentemot medlemmar men även gentemot den utomparlamentariska vänstern i den långsiktiga kampen för ett socialistiskt samhälle.

Den utomparlamentarisk vänster, eller den autonoma miljön som Säkerhetspolisen kallar den, innefattar bland annat grupperingar som Antifascistisk aktion (AFA) och Syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF), båda beredda att använda våld för att skrämma politiska meningsmotståndare till tystnad.

Vidare i dokumentet kan man läsa om hur Sjödahl faktiskt praktiserar det hon förespråkar. Vid frågan om vad för tidigare politiska aktioner hon genomfört svarar hon:

Josefin Sjödahl. Mötesstörare. AFS 4/9-21.
Josefine Sjödahl. Mötesstörare.
AFS 4/9-21.

Då jag först och främst varit, och är, aktivist så saknar jag erfarenheten av att bedriva verkställande partipolitik som många andra partikamrater besitter. I mitt bagage finns dock erfarenheterna av att gång på gång mötas face-to-face med orättvisor av alla dess slag.

Min genomförda politik består av att stanna uppe hela nätterna under Almedalsveckan för att riva ner nazistisk propaganda, det är genom kampen för mänskliga rättigheter inom Amnesty, det är också genom konstnärlig aktivism, miljö- och klimataktivism, djurrättsaktivism, manifestationer, aktioner och demonstrationer för asylsökande, HBTQI-personer, kvinnor.

Förutom att ägna sig åt politiskt sabotage som att förstöra propaganda och delta i mötesstörningar, så åsiktsregistrerar hon också deltagarna.

Kopplingar till Carolina Farraj

Sjödahl dyker oftast upp till diverse torgmöten tillsammans med två vänner, Hannes Nygårdh och Camilla Wennerstrand. Nygårdh, som bor hemma hos sin mamma i en villa värderad till 4 000 000 kr, har en lång historia inom extremvänstern. Vi har skrivit mer om honom i vår efterlysning, i denna profil är dock endast hans relation med Jenin (fd. Carolina) Farraj intressant.

Carolina Farraj och Hannes Nygårdh, 2018.
Carolina Farraj och Hannes Nygårdh, 2018.

Farraj gjorde sig känd 2013 efter att ha försvarat tårtattacken mot Jimmie Åkesson (SD), och därmed fått utrymme i Aftonbladet. Då hon skrivit flera provocerade artiklar drog hon snabbt till sig en större skara följare.

Wennerstrand, Farraj och Nygårdh på Kafé 44, 2017.
Wennerstrand, Farraj och Nygårdh på Kafé 44, 2017.

Farraj har sedan tidigare varit i sällskap med medlemmar från Researchgruppen (f.d. AFA Dokumentation, idag Garm) samt öppet sympatiserat med AFA. När hon 2018 dyker upp för att registrera samt störa en flygbladsutdelning som Nordiska motståndsrörelsen genomförde, så gjorde hon det i sällskap med Nygårdh.

Josefine Sjödahl har den senaste tiden besökt torgmöten och manifestationer i sällskap med Farraj, något hon inte gjorde till en början. En naturlig förklaring till varför bör därför vara deras båda vänsterextrema engagemang och där Nygårdh introducerat dem för varandra.

Jenin Farraj har som maskerad, och i sällskap med andra maskerade personer, antingen själv deltagit i åsiktsregistreringen eller fungerat som ett slags personskydd åt Sjödahl. Mer om detta samt bilder längre ner.


Evenemang Josefine Sjödahl övervakat

Nedan följer de evenemang som Avmaskerat idag vet om att Sjödahl övervakat. Hon har vid samtliga tillfällen förutom ett åsiktsregistrerat både privatpersoner och offentliga politiker vid diverse torgmöten i Stockholm.

20 mars 2021: World Wide Demonstration

Veckan efter att Erik Wallin attackerade demonstrationsdeltagare så var det dags för en ny demonstration. Josefine Sjödahl befann sig på plats tillsammans med Hannes Nygårdh och Camilla Wennerstrand. Under tiden Sjödahl åsiktsregistrerade deltagarna så stod Nygårdh och Wennerstrand framför henne och fungerade som personskydd.

Samtliga konfronterades på plats och Avmaskerat kunde tack vare detta upprätta en efterlysning. Tipsen som kom in skulle sedan lägga grunden för en större utredning som avslöjade identiteterna på flera av dem.

4 september 2021: AFS torgmöte i Stockholm

När Alternativ för Sverige (AfS) genomför sitt torgmöte i september förra året så befinner sig Sjödahl på plats. Denna gång utan kamera. Det är vid detta evenemang som Carolina Farraj börjar synas igen, hon kommer sedan dess bli en frekvent mötesstörare och ingå i samma sällskap som Sjödahl.

På plats befinner sig också en annan fotograf som vi efterlyser identiteten på.

2 februari 2022: Granska Makten, Mynttorget.

När partiet Rikslagen genomförde sitt torgmöte, Granska Makten, så dök det upp några välkända ansikten. Förutom Per-Ola Friberg från Nazispotting så var också Sjödahl och Farraj på plats.

Medan Sjödahl fotograferade deltagarna så stod Farraj med kikare och mikrofon och spelade in vad hon såg.

12 mars 2022: Valkickoff med Alternativ för Sverige

När AfS genomförde sin valkickoff i mars detta året så samlades det motdemonstrationer från diverse vänstergrupperingar. Det fanns dock en liten grupp personer som var mycket skygga. Så fort Christian Petersson, journalist på Exakt24, började filma dessa så vände de om och tog sig snabbt ifrån platsen. Tillsammans med dessa befann sig Sjödahl.

Josefine Sjödahl. Vänsterextremist från Vänsterpartiet.

I filmen som visas nedan ser vi hur en maskerad person ställer sig i vägen för kameran för att skydda Sjödahl från att bli identifierad.


Har du sett Josefine Sjödahl vid fler tillfällen? Tipsa oss!


Era tips gör vårt arbete möjligt

Vet du mer om ovanstående vänsterextremister? Fortsätt skicka in tips, bilder och annan information till oss. Vi tar tacksamt emot all information och vi erbjuder ett krypterat alternativ men det går också bra att maila oss direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.