Vänsterextremisternas klimataktion: 20 stycken bilar vandaliserade

Publicerad den 3/9 2021 kl 12:09

NYHET. Vänsterextremister börjar använda klimatfrågor som skäl till fortsatt terrorverksamhet.

Den 27 augusti rapporterar Sydsvenskan att ett tjugotal bilar vandaliserats genom att få däcken sönderskurna. Två dagar senare skriver samma tidning att ännu fler bilar vandaliserats, men nu hade angriparna, förutom att punktera däcken, också sprejat ordet ”Klimatet!” över bilarnas sida i orange färg. Fordonen har varit åtråvärda och värdefulla stadsjeepar (SUV) och motivet till attackerna ska alltså ha varit ”klimataktivism”.

På den anonyma och vänsterextrema nyhetsportalen Gatorna.info publiceras det ett inlägg den 29 augusti med rubriken ”Klimataktion i Malmö”. I inlägget tar vänsterextremister på sig dåden och bedyrar att detta inte var en attack mot enskilda personer, utan att attackerna var riktade mot samhällets klassklyftor:

Detta är inte en attack mot enskilda personer. Vi skiter i vem som är rik, problemet är att folk är rika och kan frossa i fossila bränslen. Vår aktion handlar om utsläpp och om klimatet. Men den handlar också om jämlikhet, om klass, om vilka som drabbas och vilka som är ansvariga.

Monikas bil bärgas efter sabotage.

En av de som drabbades var modern Monika Veselská som berättar till Sydsvenskan att hennes bil nu är förstörd:

Monika Veselská suckar och skakar på huvudet. Sedan en vecka tillbaka är hon i Malmö på besök från Prag, för att hälsa på sin dotter. I morse hade hon tänkt åka på en utflykt.

Brottsoffren tillika bilägarna som vänsterextremisterna beskriver som ”de rika och mäktiga” ska alltså inte ta det personligt samtidigt som signaturen Kompromisslös klimatkamp skriver att desamma ”sover alltför gott om natten”.

Attackerna började i mars månad

Gatorna.info Sabba en SUV!
Vänsterextremister uppmanar till vandalism i april månad.

Planerna om att attackera stadsjeepar av den dyrare klassen har varit aktiva sedan i början av april, eller mars månad om man ska tro angriparna själva. På Gatorna.info publicerades det ett inlägg den första april med rubriken ”Sabba en SUV!”. I inlägget beskrivs det hur man på olika sätt kan vandalisera fordonen:

Vi har valt att skära däck på SUVar. Det går snabbt, är ganska tyst och gör bilen tillfälligt obrukbar och är jävligt jobbigt för SUVägaren. Det finns andra sätt att sabba SUVar på: till exempel repa lacken, krossa rutor, släppa ut luften genom ventilen. Fantasin sätter gränsen! Vi har valt att inte tända eld på SUVar eftersom att media älskar att få brinnande bilar att handla om ”problem i förorterna”, ”integration” och annan skit.

Inlägget fortsätter sedan med olika sektioner där tips, planering och allmän information presenteras innan signaturen Sabba en SUV hälsar läsarna att de ser fram mot fler vandaliserade fordon och att ”fossilkapitalismen” måste få ett slut.

Bland läsarkommentarerna får de beröm och flera ställer frågor, som den tidigare nämnda signaturen besvarar. I ett inlägg skriver de att bilar redan förstörts månaden innan:

Vi har lärt oss fler saker. Billarm kan gå när däck punkteras. Det kan ha att göra med bilens lutning. När vi punkterade gick alltså inte larmet direkt utan någon halvminut senare när däcket börjat sjunka ihop. Det händer inte alltid men kan hända.

Brandattack mot Shell bensinstation i Lund

Norr om Malmö i Lund fortsätter sabotage-turnén samma natt. Klockan 01:45 inkommer det ett larmsamtal från en Shell-mack belägen på förhandlingsvägen. Där upptäcks en fullt utvecklad brand i släpvagnarna för uthyrning som står parkerade i nära anslutning till bränslepumparna.

På Gatorna.info skriver signaturen De solidariska att man utfört brotten inom ”ramarna för den Internationella solidaritetsveckan”. Vidare utvecklar man att ”Syftet med attacken var att uppmärksamma förföljelser mot anarkister i Ryssland” och slutligen att ”Det är alltid legitimt att attackera Shell”. Avmaskerat har skrivit mer om händelsen här.

En ny typ av terroverksamhet

När en journalist från nättidningen Samnytt kommer i kontakt med Evelina Olsson på polisen i Region Skåne berättar hon att denna typ av klimatvandalism är ett nytt fenomen.

— Vi har haft ett flertal bilar som fått däcken uppskurna, men med det här politiska budskapet är faktiskt det första, säger hon.

Dela artikeln