Kravallerna i Limhamn 2014

Publicerad den 23/8 2022 kl 19:08

GAMMALT. Den 23 augusti 2014 höll Svenskarnas Parti ett torgmöte vilket resulterade i flera skadade och fängslade vänsterextremister.

Flera vänsterextremister skadades i samband med kravallerna i Limhamn.
Flera vänsterextremister skadades i samband med kravallerna i Limhamn.

Det var i augusti månad 2014 som det numera nerlagda partiet Svenskarnas Parti (SvP) skulle genomföra ett torgmöte i Limhamn, Malmö.

Nästan ett halvår tidigare hade vänsterextremisten Showan Shattak blivit skadad i samband med en våldsam attack som han deltog i. Showan och ett tjugotal vänsterextremister flög på och misshandlade några meningsmotståndare med kopplingar till SvP. Nationalisterna försvarade sig och Showan fick en livshotande skallskada. Media porträtterade Showan och hans medbrottslingar som ”feminister” vilket helt oprovocerat blivit misshandlade av ”nazister”. Denna falska historia gjorde att många vänsterextremister nu hade ställt in sig på att ”hämnas” mot politikerna i SvP.

Extremvänstern hade därför kraftsamlat från hela landet och även danska vänsterextremister (BZ-aktivister) slöt upp, alla med det gemensamma målet att stoppa torgmötet med våld. Flera vittnen kunde berätta om demonstranter som blandade alkohol med tabletter och polisen kunde i omgångar hitta vapengömmor där stora kedjor, knallskott och gatustridsvapen förvarades.

Uppmanade till grova attacker mot djuren

Hästarna utsattes för upprepade slag, sparkar och flygande projektiler.
Hästarna utsattes för upprepade slag, sparkar och flygande projektiler.

Det hade innan demonstrationen planerats taktik, attacker och förberedelser i en sluten Facebookgrupp som Nyheter Idag kunde ta del av. I gruppen uppmanade en deltagare att vänsterextremisterna skulle ska ta med sig kullager så att polishästarna trampar på dessa – och bryter benen.

När ska folk fatta att man ska ha med sig kullager? Efter ett par påsar kullager så blir hästarna inga större problem. För då bryter dom benen. Hovar och kullager är ingen höjdarkombo.

Väl vid demonstrationen så kastade demonstranterna gatstenar, flaskor, knallskott och ammoniakfyllda vattenballonger på polishästarna och dess ryttare. Nyheter Idag intervjuade Patric Fors på Malmöpolisen om detta:

– Vi var tvungna att sätta in ryttare för att försöka skingra folkmassan. Då gick motdemonstranterna till attack mot ryttarna och mot polishästarna. De riktade sparkar mot polishästarna och använde gatstenar och annan bråte och vattenballonger som de hade fyllt med ammoniak.

Att AFA ger sig på djur är inget nytt. Ända sedan tidigt 90-tal har AFA följt en manual som uppmanar aktivisterna i det vänsterextrema nätverket att skada både polisens hästar och hundar.

Klungor av vänsterextremister slogs mot polisen

Torgmötet inleddes klockan 14:00 på Limhamns torg men redan en halvtimma tidigare, vid 13:30-tiden, blockerade ett hundratal motdemonstranter grinden där det var meningen att SvP skulle komma in till demonstrationsplatsen. Demonstranterna blev snabbt aggressiva och flera attacker genomfördes mot polisen.

Polisen i sin tur fick till slut sätta in hästar som skulle splittra demonstranterna och mota dem tillbaka. Det var dock flera som vägrade flytta på sig och som då hamnade under hovarna. Flera av vänsterextremisterna skadades allvarligt.

Sju döms till fängelse

Efter kravallerna i Limhamn så hade polisen gott om bevis i både foto, film och vittnen. Det skulle inte dröja länge förrän husrannsakan, häktning och långa förhör genomfördes.

Sju vänsterextremister kom att dömas för bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman, flera av dem är sedan tidigare kända hos polisen samt dömda för politiskt motiverad brottslighet.

Nadim Baalbaki 910126-0934

Nadim Baalbaki, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.
Nadim Baalbaki, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.

Nadim Baalbaki (910126-0934)
Sofielundsvägen 28 B
214 25 Malmö

Tel: 070-935 96 05
Mail: [email protected]

Facebook: Na Deem
Instagram: knivdansen

Arbetsplats: Serviceförvaltningen Malmö stad. Anställning avslutad 20/4-22.

Nadim var en av de vänsterextremister som under kravallerna kastat flaskor, knallskott och andra pyrotekniska föremål mot polisen och dess hästar. Han har även direkt angripit poliser med slag och sparkar samt med tillhygge slagit hästarna.

I domen kan man läsa om hur Nadim försökt dirigera den våldsamma folkmassan till att attackera polisen:

När det gäller Nadim Baalbaki har av bevisningen kunnat konstateras att han vid flertalet tillfällen befunnit sig i de främsta leden och att han över lag varit aktiv i det våld som utövades mot poliserna, polishästarna och polisfordonen.

Philip Brax [polis som tjänstgjorde på plats] har uppgett att Nadim Baalbaki genom gester och även verbalt försökte anföra åskådarna att angripa poliserna.

Nadims våldsamma och hänsynslösa beteende skulle dock snart få ett abrupt slut. Samma hästar som han tidigare sparkat och slagit på skulle nu användas för att skingra folkmassan. I samband med detta skadas Nadim allvarligt då han vägrade flytta på sig.

Han skulle nu blodig och skadad bli omhändertagen av sjukvårdspersonal som sedan körde honom till akuten. Showan Shattak kommenterade händelsen med att han nu är ”trött på skallskador”, vilket var en referens till att han själv drog på sig en livshotande skallskada efter bråket på Möllan.

Domen – fyra månaders fängelse

Den 22 september 2015 föll domen i Malmös tingsrätt. Nadim hade genom att ha kastat föremål och utdelat sparkar och slag med tillhyggen mot poliser, gjort sig skyldig till våldsamt upplopp samt våld mot tjänsteman. Han blev, som tidigare ostraffad, dömd till fyra månaders fängelse.

Drivande vänsterextremist än idag

Leonardo Long och Nadim Baalbaki på Anarkistiskt 1-maj i Stockholm, 2022.
Leonardo Long och Nadim Baalbaki på Anarkistiskt 1-maj i Stockholm, 2022.

Då de flesta i nedanstående lista har antagit en mer dold roll i samhället, där exempelvis sociala medier och sökresultat plockats bort, så har Nadim än idag en mycket drivande och öppen roll inom den autonoma miljön. Han deltog bland annat i den anarkistiska demonstrationen på 1-maj i Stockholm 2022, detta i sällskap med den kända RF-aktivisten Leonardo Long.

Förutom detta har han även varit med och grundat en ny organisation som ska, enligt egen utsago, binda samman dagens svaga vänster så att den kan återfå sin styrka.

Den 6 augusti 2021 skriver Nadim ett långt inlägg på Facebook där han analyserar Sveriges vänster:

Om våra organisationer nu är så viktiga, vilka finns det till vänster om Vänsterpartiet, och i vilket skick är dom?

Han nämner sedan flera partier och nätverk som enligt honom lider av flera brister. Anarkisterna menar han på är helt uteslutna från att kunna bedriva något alls. Nadim skriver sedan att han nu tillhör en nystartad organisation som ska satsa hårt på utbildning i samband med informationsspridning:

Jag själv tillhör en nystartad organisation som vill kombinera propagandaspridning med internutbildning. Terrängen är svårarbetad och utrymmet för en ny gruppering är snävt, men vi försöker.

Det återstår att se vart vi nästa gång kommer träffa på Nadim Baalbaki.

Elin Persson 910527-2687

Elin Persson, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.
Elin Persson, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.

Åsa ELIN Nathalie Persson (910527-2687)
Södra Parkgatan 33
214 22 Malmö

Tel: 073-310 21 21
Mail: [email protected]

Arbetsplats: Studerar på Malmö universitet.

Persson befann sig på platsen i sällskap med Nadim, hennes pojkvän. Hon skulle till en början stå misstänkt som anförare, alltså drivande, i det våldsamma upploppet. Genom tillrop har hon manat den aggressiva folksamlingen att gå till gemensam attack mot poliserna, samtidigt som Persson själv angripit och kastat diverse föremål mot dem samt sparkat på deras fordon.

Tingsrätten ansåg dock att hennes försök att påverka folkmassan var för svag och valde därför att avskriva henne misstanken som anförare, något som annars hade gett Persson ett hårdare straff.

Under förhör säger Persson att hon var missnöjd med hur polisen hanterade situationen och slungade därför en glasflaska mot dem. Efter att Nadim skadats av hästarna fick Persson panik och började då, istället för att följa med sin pojkvän till sjukhuset, slå och sparka på polisens fordon.

Domen – fyra månaders fängelse

Persson, som tidigare var helt ostraffad, skulle nu dömas för våldsamt upplopp. Hon har genom att knuffa mot poliser, kastat föremål samt sparkat mot polisfordon gjort sig skyldig till våldsamt upplopp varpå domen blev fyra månaders fängelse.

Kopplingar till Revolutionära fronten

Som vi beskrivit i vår artikelserie om attacken på Möllan så höll Revolutionära fronten (RF) på att grunda en lokalavdelning i Malmö. Showan Shattak var en av flera som var på god väg att bli fullvärdig medlem.

När polisen tömde Elin Perssons telefon i samband med att hon misstänktes för våldsamt upplopp så framkom det att även Persson var djupt inblandad i RF tillsammans med Nadim. Bland hennes SMS-loggar kan man se att ”utskicksansvarig” i RF Halmstad skickat henne intern information om mötesplats och tid inför ett kommande möte. Polisen hittade även bilder i telefonen där hon syns tillverka banderoller åt RF.

Moa Sten 821209-1626

Moa Sten, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.
Moa Sten, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.

MOA Magdalena Hemmingsdotter Sten (821209-1626)
Ålgrytevägen 113
127 32 Skärholmen

Tel: 070-175 09 11
Mail: [email protected]

Arbetsplats: Stödassistent inom äldreboende, Haninge kommun.

Under huvudförhandlingen berättar Sten att hon befunnit på plats för att visa sitt missnöje mot SvP. Hon medger att hon skakat på kravallstängslet för att skapa oljud men förnekar brott samt deltagande i något upplopp.

När bevisen läggs fram så skildras en helt annan historia. Moa Sten har vid flera tillfällen kastat föremål mot både polisen och dess hästar samt stått längst fram med andra mycket aggressiva demonstranter och varit delaktig i kravallerna. Sten har även signalerat med armarna att folkmassan ska angripa polisen, något som gjorde att hon stod misstänkt som anförare men som hon sedan friades ifrån.

Sten skulle dömas till fyra månaders fängelse för våldsamt upplopp. Hon är sedan tidigare dömd för två fall av snatteri, två fall av olaga intrång, ett fall av våld mot tjänsteman samt ringa misshandel, ett fall av våldsamt motstånd och 2011 dömdes hon i Frankrike för ”förolämpning av eller motstånd mot tjänsteman”.

Rikard Olausson 901230-1314

Rikard Olausson, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.
Rikard Olausson, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.

RIKARD Maths Gustav Olausson (901230-1314)
Götaholmsgatan 21
415 14 Göteborg

Tel: 076-701 59 53
Mail: [email protected]

Olausson som bor i Göteborg befann sig i Malmö för att ”titta på en lägenhet”. Han ska då enligt egen utsago ha ”passat på” att delta i demonstrationen. Där har han maskerat sig och sedan kastat föremål mot polisen och deras hästar. Han ska även ha sparkat på hästarna samt en polis. Ur domen kan man läsa:

Rikard Olausson har härigenom tydligt visat sympati för det pågående våldsamma upploppet. Det framstår som uteslutet att Rikard Olausson ska ha undgått att märka den våldsanvändning som förekom mot polisen från demonstranterna där han befann sig. Trots detta har han genom att kasta föremål mot poliser, polishästar och ryttare samt sparkat mot polishästar solidariserat sig med det förenade våld som utövats av folksamlingen i övrigt. Rikard Olausson kan därför inte undgå ansvar för våldsamt upplopp.

Olausson döms till fyra månaders fängelse för våldsamt upplopp. Han är sedan tidigare dömd för fotbollsrelaterad brottslighet och var 2009 samt 2014 portad (tillträdesförbud) från fotbollsmatcher.

Filip Olsson 860226-3918

Filip Olsson, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.
Filip Olsson, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.

Nils FILIP Viktor Botvid Olsson (860226-3918)
Vårgatan 14 B
212 18 Malmö

Facebook: Fulip K Anka

Arbetsplats: FYC AB samt Solar Polar.

Filip har både kastat föremål mot polisfordon samt sparkat på dem. Tingsrätten dömer han därför till tre månaders fängelse för våldsamt upplopp.

Stefan Larsson 790404-3937

Stefan Larsson, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.
Stefan Larsson, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.

STEFAN Ronny Larsson (790404-3937)
Föreningsgatan 38
211 52 Malmö

Tel: 073-735 20 27
Mail: [email protected]

Facebook: Stefan Larsson
LinkedIn: Stefan Larsson

Arbetsplats: Ämneslärare på Bellevue gymnasium

Larsson var på plats med sin vän Filip Olsson i syfte att visa sitt missnöje mot SvP. Han erkänner i förhör att han kastat flaskor mot polisen samt att han sparkat mot deras fordon. Trots detta förnekar han brott.

När polisen vid ett tillfälle hade råkat köra på en vänsterextremist, vilket orsakade lite skrapsår på den påkörda, fick Larsson ett utbrott och började attackera ordningsmakten. Ur domen kan man läsa:

Han såg hur en polisbil körde på en person. Han blev rädd och ilsken och sparkade mot polisbussen. Sedan eskalerade våldet genom polisens överridning. Han sparkade då återigen på ett polisfordon.

Han kastade flaskor mot en polisbuss och hästar som en reaktion på den ilska och rädsla han kände. Han tänkte inte på att andra gjorde samma sak. Han hörde knallskott. Det var en stökig stämning.

Domen – tre månaders fängelse

Genom att sparka mot polisfordon samt kasta flaskor mot poliser, polisfordon och polishästar, har Stefan Larsson gjort sig skyldig till våldsamt upplopp. Han dömdes likt sin vän Filip Olsson till tre månaders fängelse.

Tobias Hennerfors 810927-4616

Tobias Hennersfors, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.
Tobias Hennersfors, dömd efter upploppen i Limhamn 2014.

TOBIAS Anders Hennerfors (810927-4616)
Nyvången 12
302 57 Halmstad

Facebook: Tobias Hennerfors
Tel: 076-905 37 59

Hennerfors hade på morgonen anlänt till Malmö via tåg, med syfte att demonstrera mot SvP. Han visade sitt missnöje genom att kasta flaskor mot polisen och deras hästar.

Tingsrätten finner han skyldig till våldsamt upplopp och Hennerfors dömdes till tre månaders fängelse.

Efter att Hennerfors avtjänat sin tid i fängelset skulle det dröja några år innan dömdes på nytt. Mellan 2017 och 2018 döms han vid tre tillfällen för snatteri och stöld.

Ur domen från 2017 (Halmstads tr B 2026-17) kan man läsa Frivårdens yttrande:

Tobias Hennerfors har en inte obetydlig kriminell och antisocial historia och har ett visst umgänge med personer som missbrukar och är föremål för polisens intresse. Han har ett riskbruk av alkohol och en risk- och behovsbedömning pekar mot en ökad risk för återfall i brott om han inte bearbetar sina tankar, attityder och därmed beteenden.

Tidigare dömd till rättspsykiatrisk vård

Hennerfors är sedan decennier tillbaka en aktiv syndikalist som vid flera tillfällen dömts för sin politiska brottslighet. Hans belastningsregister sträcker sig ända bak till 1997 där flera fall av snatteri, stöld och olaga intrång förekommer.

År 2002 döms han för olaga intrång, försök till stöld, sex stycken fall av snatteri, våldsamt upplopp (Göteborgskravallerna 2001) samt olovligt anskaffande av alkoholdrycker till rättspsykiatrisk vård. Han skulle fram till 2012 vara inskriven på Varbergs sjukhus. Under tiden han behandlades på sjukhuset skulle han dömas för ytterligare tre fall av snatteri.

Vet du mer?

Vet du mer om ovanstående vänsterextremister? Tveka inte att höra av dig till oss via vårt krypterade kontaktformulär eller direkt på [email protected].

Är du en före detta medlem i AFA, Revolutionära fronten eller en person som ingått i den större antifascistiska miljön men numera har kommit på bättre tankar och vill motverka vänsterterrorism? Läs här om information till avhoppare.

Dela artikeln