Kungälv 2019: Här är vänsterextremisterna!

Publicerad den 19/2 2021 kl 17:02

NYHET. Avmaskerat går igenom de sju vänsterextremister som nu står åtalade för våldsamt upplopp i samband med NMR:s 1-maj demonstration i Kungälv 2019.

NMR Demonstration 1 maj Kungälv 2019.
NMR Demonstration 1 maj Kungälv 2019.

Det är snart två år sedan som Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerade i Kungälv, norr om Göteborg. Vänsterextremister över hela Sverige hade i sociala medier uttryckt starkt hat och ilska att denna tillståndsgivna demonstration skulle gå av på första maj – en dag som de anser är deras.

När NMR väl kommit fram till Nytorget så var det dags för tal. Runt denna tid gav anarkisterna, syndikalisterna och ”antifascisterna” sig på polisen och dess hästar. En bild säger mer än tusen ord, därför väljer Avmaskerat att låta nedanstående filmklipp visa vilket hänsynslöst tillvägagångsätt dessa våldsverkare använder.

Djurrättsaktivist bland djurplågare

Den första personen som fick ett rättsligt efterspel på grund av sitt deltagande bland motdemonstranterna var ledaren för Djurfront, den ökände Richii Klinsmeister (810818-4014). Richii Klinsmeister vägrade lyda polisens order om att ta av maskering, vilket ledde till att han dömdes för bland annat brott mot lagen om maskeringsförbud. Det anmärkningsvärda med denna händelse var inte att Richii befann sig där som en antirasist utan som en kollaboratör till AFA då han gick omkring med en stor AFA-flagga i handen.

Richii Klinsmeister (810818-4014)
Richii Klinsmeister (810818-4014)

AFA har vid ett flertal tillfällen, som vi ser i filmen ovan, skadat och faktiskt dödat djur i sin ”kamp mot fascismen”. De följer till och med en egenskriven manual som instruerar läsaren om hur man bryter benen på polishästarna och hur man slår en polishund så att den blir fördärvad resten av livet. Avmaskerat har publicerat en fördjupande artikel om ämnet som kan läsas här.

Sju vänsterextremister åtalade för våldsamt upplopp

Så nu, nästan två år efter Nordiska motståndsrörelsens 1 maj-demonstration i Kungälv, väcks det åtal mot sju vänsterextremister som försökte störa den tillståndsgivna demonstrationen. De åtalade individerna ingick i en maskerad grupp av våldsamma vänsterextremister som försökte välta kravallstaket och som kastade knallskott, glasflaskor, gatstenar och andra projektiler mot såväl allmänheten som polis och dess hästar.

William Ramsdahl 920909-4615

William Lars Axel Ramsdahl
William Lars Axel Ramsdahl

WILLIAM Lars Axel Ramsdahl (920909-4615)
Julianas gård 6 lgh 1103
414 83 Göteborg

Särskild postadress: Mailbox 1069, 411 41 Göteborg

Facebook: William Karlsson

William är ursprungligen från Jomala, Åland, och där påbörjade han sin bana inom våldsvänstern. Aktiv i det socialistiska ungdomsförbundet Röd Ungdom Åland, grundat 2011, bedrev han och några kamrater aktivism som bestod av filmtittande, studiecirklar på biblioteket, grillning och sociala träffar. Samma år som Röd Ungdom grundas så ställer William också upp i kommunvalet den 16 oktober. William får tillräckligt med röster och får därför en plats i kommunfullmäktige.

I en paneldiskussion på Ålands socialdemokratiska möte 2011 diskuterar William möjligheterna för vänstern att kunna sluta upp bland de organiserade antifascistiska alternativ som finns. Han fortsätter och berättar för åhörarna att dessa grupperingar bryter mot lagen och vill därför veta vad åhörarna tycker – utan att få något svar.

Om man träffar på sådan åsikter som framförs i verkligheten (patriotiska åsikter som annars förs på internet red.anm), min öppna fråga då är, hur tycker ni att vi ska agera då? Och som en följdfråga av det här, det finns också en organiserad form, det finns organisationer som sysslar med anti-rasistisk, anti-fascistisk, anti-nazistisk verksamhet.

Så jag skulle vilja ställa en öppen fråga, vad tycker vi om sådant? Dom kan ibland syssla med saker som att bryta främlingsfientliga marscher, bryta demonstrationer där just sådana förs fram (åsikter red.anm). En frågeställning där är, är det ett brott mot yttrandefriheten? Men vad tycker vi? Va?

Föreläsaren på mötet flikar in och säger att hon tycker att våld föder våld och hon vill att det ska gå fredligt till. Varpå William svarar:

Jag har upplevt själv att det är en ganska stor splittring på vänsterkanten mellan olika mindre [grupper]. Man får försöka hålla ihop mer. Man deltar på varandras demonstrationer, manifestationer. Även fast det kanske inte är en grupp man sympatiserar med.

https://youtu.be/_cKzwQFXLpw (01:10)

William skriver artiklar i tidningen Nya Åland där han beklagar sig över svenskhet och förespråkar att droger ska avkriminaliseras. Det uppstår också en lite hätska diskussioner på Åland då ett 20-tal syriska flyktingar ska flytta dit. William tar tag i sak och anordnar en manifestation för medmänsklighet.

År 2014 flyttar William till Sverige och snabbt börjar Röd Ungdom minska i sin aktivitet. År 2015 skriver Röd Ungdom ett 1-maj inlägg och sen är det tyst till 1-maj 2016. Efter detta har gruppen inte skrivit något mer.

***

När William flyttat till Sverige så studerade han arbetsvetenskapliga ämnen från 2014 till 2018 på Göteborgs universitet.

I samband med de franska massdemonstrationerna anordnade av de Gula Västarna 2019 uppkom det liknande initiativ även i Sverige. I Göteborg samlades ett större antal människor, mestadels äldre personer, som demonstrerade mot höjda bensinpriser och FN:s migrationsavtal. Allting flöt på mycket lugnt utan förhinder fram tills en liten grupp vänsterextremister dök upp. Med kommunisten Victor Hjälm i fronten så kom William efter.


Nu snabbspolar vi några månader till 1-maj, resultatet av vänsterextremisternas våldsamma upplopp leder till att sju stycken nu står åtalade för just det – våldsamt upplopp. William är dock inte åtalad. Men varför tar då Avmaskerat upp honom i denna artikel? Williams namn dyker nämligen upp på flera ställen i polisens förundersökning. Han var till en början misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. En tilläggsanmälan grundad på vittnesmål från en poliskvinna uppger följande:

Ramsdahl misstänks för försök till våld mot tjänsteman (grovt brott) genom att, med uppsåt att skada person, kasta en gatsten med full kraft mot polispersonal. Fara för brottets fullbordan har förelegat och endast kunnat uteslutas på grund av omständigheter som gärningsmannen ej rått över.

Trots detta vittnesmål och att det ska finnas film- och bildmaterial tog kammaråklagare Sara Toreskog i slutet av förra året beslut om att avskriva Ramsdahl från den då fortfarande pågående utredningen. Förundersökningen nämner också Williams vän Oscar Mogren som ska ha varit misstänkt för samma brott som Ramsdahl men inte heller blev åtalad.

Daniel Häggstam 841011-5953

Daniel Häggstam
Daniel Häggstam

Kaj Leif DANIEL Häggstam (841011-5953)
Nytorgsgatan 11 B lgh 1302
116 22 Stockholm

Tel: 0730322956
Mail: [email protected]

Fordon: Yamaha XT 350 (GWB 827)
Facebook: Dž Dž

Arbetsplats: Krica Behandling Och Utbildning AB
Jobb-tel: 0736399592

Daniel Häggstam, eller Daniel Onsäter som han hette tidigare, är uppvuxen i Värning, Skövde kommun. Efter att ha flyttat till Malmö och utbildat sig till socionom på Lunds universitet så flyttade han till en fin hyresrätt på Södermalm i Stockholm. I Stockholm jobbar han på Krica Behandling och Utbildning AB som behandlingsassistent. Häggstam jobbar tätt inpå ungdomar som placeras på behandlingshemmet pga. bland annat psykisk ohälsa. Krica själva skriver:

Vi erbjuder socialtjänsten professionella, individuellt anpassade insatser för barn och unga med psykisk ohälsa.

Att en av deras anställda, alltså Daniel Häggstam, åker tvärs över landet för att kasta gatsten mot polisen och dess hästar, och samtidigt jobbar med omhändertagna ungdomar, verkar inte vara något konstigt. Så länge den som kastar är en vänsterextremist, det vill säga. Läs gärna om Annie Hellquists (820608-1708) man, Olle Eriksson (790926-6616), som gjort i stort sett samma sak.

Via Häggstams sociala medier kan vi se att han öppet stödjer våldsbejakande vänsterextrema grupperingar så som Göteborgs Antifascistiska Front, Syndikalisterna, Rojavakommittéerna, Klubb Klasskrig (som anordnade AFA:s 25-års jubileum) samt Red Deer Collective vilket är Sveriges största AFA-butik.

***

2019 befinner sig Daniel Häggstam i fronten bland motdemonstranterna i Kungälv. Efter att ha hetsat mot polis och försökt riva ner kravallstängslet så grips han. Han fördes till personintaget i Göteborg där han först blev anhållen som okänd då han vägrade uppge sin identitet. I andra förhöret uppgav dock Daniel vem han var så att identiteten kunde styrkas vilket ledde till att han släpptes efter förhör. Häggstam är idag åtalad för våldsamt upplopp då han ingick i en folksamling som gemensamt, med våld, gick till angrepp mot Polismyndigheten.

I förhöret med Häggstam bekräftas ytterligare en gång att AFA inte skyr djurplågeri för ”klasskampen”.

Jag var på plats, jag hörde bangers (Högljudda knallskott), jag tyckte att jag såg någon gatsten
farande förbi mig på vänstra sidan om mig mot polishästarna. Jag vet inte var den kom ifrån och tror
att det landade mellan två polishästar.

Axel Jonsson 880823-5595

Axel Jonsson
Axel Jonsson

AXEL Wilhelm Jonsson (880823-5595)
Regnvädersgatan 26 lgh 1201
418 32 Göteborg

Tel: 0720472947
Facebook: Axel Jonsson

Axel Jonsson kommer från Hökerum, Ulricehamns kommun. Idag bor han tillsammans med sin sambo i en bostadsrätt värderad till 1 680 000 kr, i Göteborg.

I sina yngre år bodde han i Borås där han ertappades med att snatta godis och hygienartiklar. 2014 dömdes han för narkotikabrott (Borås tr B 27-14). Axel hade varit deprimerad, påtänd och full, vilket resulterade i att han bråkade med sin dåvarande flickvän. Axel sprang då ut från flickvännens lägenhet och började skära sig i armarna. Detta i sin tur ledde till att polisen fick köra honom till Södra Älvsborgs sjukhus och där konstaterades det att han var påverkad av narkotika.

***

Första maj 2019 befann sig Axel Jonsson med sin flickvän och vänner på Nytorget i Kungälv. Jonsson var där för att protestera mot ”nazisternas hatmöte”. Bland fronten av AFA och andra vänsterextremister placerade sig Jonsson och började där sparka på kravallstaketet. Efter att ha gjort detta en stund grips han sedan av civila poliser.

I förhöret berättar Jonsson om situationen. Polisen frågar vad han gjorde på plats och får som svar:

Att protestera mot att nazister får hålla möten på 1:a maj. Att jag tycker att det är fel att vi blir
begränsade i våra protester, att ni skyddar dem.

Förhörsledaren frågar Jonsson om hur världen hade sett ut om han fick bestämma:

Svårt att säga, men jag hade önskat att det inte fanns några rasister.

Jonsson är idag åtalad för våldsamt upplopp då han ingick i en folksamling som gemensamt, med våld, gick till angrepp mot Polismyndigheten.

Felicia Mikalsen Sörensen 990523-3442

Felicia Mikalsen Sörensen
Felicia Mikalsen Sörensen

Felicia-Linn Mikalsen Sörensen (990523-3442)
Svensksundsgatan 1 C lgh 1201
416 61 Göteborg

Tel: 0761844151
Mail: [email protected]
Facebook: Felicia Sörensen

”Jobb”: Felicia Sörensen Foto
Jobb-mail: [email protected]

Felicia Sörensen bor fortfarande kvar hemma med mamma och pappa i deras hyresrätt på Danagatan 14, Göteborg. Felicia har hunnit med att sitta i distriktsstyrelsen för Ung Vänster Göteborg & Bohuslän samtidigt som hon var klubbordförande för Ung Vänster Hisingen.

Runt år 2018 börjar hon fotografera som ”feministisk frilansfotograf” vilket innebär bilder på män med bröst, könshår, överviktiga kvinnor, politiska aktioner osv. År 2020 registrerade hon sin enskilda firma Felicia Sörensen Foto.

Felicia Mikalsen Sörensen
Felicia Mikalsen Sörensen
Felicia Mikalsen Sörensen
Felicia Mikalsen Sörensen

Felicia och hennes syster, Emma Sörensen (20020813) befann sig på Nytorget i Kungälv. Systern nöjde sig med att bara skrika och störa demonstrationen medan Felicia befann sig i fronten med de vänsterextrema aktivisterna. Iklädd full maskering med en Kommunistsymbol fastnålad i mössan vrålade och skrek hon samtidigt som hon sparkade på kravallstängslet.

Felicia Sörensen.
Felicia Sörensen.

Det som skiljer henne från de övriga i listan är att polisen inte kunde identifiera henne. Det vill säga fram tills att hon själv både visade upp sig omaskerad och sen lämnade in sina egna uppgifter till polisen vid en anmälan. Felicias solglasögon hade nämligen gått sönder i tumultet med polisen, något som denna självförmenta klasskämpe inte kunde tolerera.

Efter att polisen gått igenom filmmaterial som visar henne omaskerad och jämfört uppgifterna med bilder i sin egna databas så kunde de inkludera henne som misstänkt för våldsamt upplopp. Något som nu gått vidare till åtal.

Felicia Sörensen delges alltså misstanke om våldsamt upplopp då hon och andra har gått till förenat våld mot polisen. De har vält kravallstaket, vid ett flertal tillfällen sparkat på detsamma, kastat så kallade bangers och gatstenar mot både allmänheten och polis samt deras hästar.

Andreas Samuelsson 900601-4139

Andreas Samuelsson
Andreas Samuelsson

Leif Harry ANDREAS Samuelsson (900601-4139)
Nordanvindsvägen 1 A lgh 1101
451 60 Uddevalla

Tel: 0704440834
Mail: [email protected]
Facebook: Dedu Dedu (Wscm)

Socialbidrag ca 4.000/månaden.
Skulder: 18000.

Andreas Samuelsson, eller Andreas Möller som han hette tidigare, är från Götene, Skaraborgs kommun. Samuelsson är en förståndshandikappad vänsterextremist med flertalet neuropsykiatriska funktionshinder som DAMP och ADHD, enligt personutredningar som gjorts om honom i samband med brottmål. År 2010 bodde han på Gruppboende Mungigan i Uddevalla.

  • 2009 döms Samuelsson för egenmäktigt förfarande då han stulit en hårddisk från sin moder (Uddevalla tr B 596-10).
  • 2013 dömdes han för häleriförseelse då han sålt en stulen guldring till Golden House, en butik som köper silver och guld (Uddevalla tr B 1599-13).

Någonstans runt 2016-2017 genomgår Samuelsson en gastric bypass operation. En operation man genomför där magsäcken sys ihop så att grovt överviktiga människor snabbt kan gå ner i vikt.

Andreas Samuelsson
Andreas Samuelsson

År 2018 lämnades det in en ansökan om att upprätta ett förvaltarskap då Andreas är oförmögen att ta hand om sig själv.

När Alternativ för Sverige genomförde sin Frihetsturné 2019 och kom till Uddevalla så fanns SUF på plats med en svenskfientlig banderoll. En av deltagarna i den grupperingen var Samuelsson.

Andreas har flyttats runt till olika gruppboenden och har under de senast två åren bott i Kungsbacka, Göteborg, Kiruna, Herrljunga och nu Töreboda.

***

Andreas befann sig i den främre folksamlingen på Nytorget i Kungälv. På polisens film syns Andreas maskerad, kastande ett föremål mot dem. Han försöker också välta kravallstängslet. När polisen griper honom identifieras han sedan vid personintaget vid polisstationen.

Andreas är nu, likt de övriga, misstänkt och åtalad för våldsamt upplopp.

Carlos Fontele 941028-1852

Carlos Fontele
Carlos Fontele

Carlos Kayo Fontele (941028-1852)
Ivar Claessons gata 11 A lgh 1001
442 32 Kungälv

Tel: 0704247132
Mail: [email protected]
Facebook: Carlos Fontele, Carlos Kayo Fontele

Fordon: Peugeot 106 XN 1.4 (ACL 842)
Bidrag: 5000kr

Carlos Fontele, eller Reine Kayo Mölgaard som han hette tidigare, är enligt utsago från Brasilien. Något som till hälften stämmer. Carlos är född i Sverige och därmed en svensk medborgare, men hans moder invandrade till Sverige år 1994 och träffade en svensk man.

År 2010 dömdes Carlos och två vänner för att ha kört en stulen bil som en av Carlos vänner hittat. För detta dömdes han till dagsböter för olovligt brukande (Göteborgs tr B 5072-10). Tre år senare, 2013, dömdes han för narkotikabrott (Lunds tr B 1074-13) och samma år dömdes han ytterligare en gång för narkotikabrott (Alingsås tr B 1477-13).

Efter att ha dömts till dagsböter för innehav av cannabis så bestämde sig Carlos för att ta tag i sitt liv.

Efter aktuell händelse har han trappat ner på bruket av cannabis. Det har gått bra. Han fokuserar på skolan och på sin träning. Han kommer att ha fullständiga betyg när han tar studenten i sommar.

Trots denna andra chans så dömdes han en gång till för narkotikabrott 2019 (Göteborgs tr B 1410-19) då han brukat tramadol (som är en stark medicin populär i missbrukskretsar), kokain och cannabis.

***

Carlos Fontele syns i fronten av de svartklädda vänsterextremisterna på Nytorget i Kungälv den första maj i Kungälv. I polisens förhör försöker Carlos framstå som en fredlig och snäll man som bara ville visa sitt missnöje. I verkligheten deltog han i sabotaget mot kravallstaketet och försökte välta det. På sociala medier stödjer han öppet vänsterextrema grupper som Revolutionära Fronten och Göteborgs Antifascistiska Front. Carlos är numera misstänkt och åtalad för våldsamt upplopp.

Övriga som är åtalade för våldsamt upplopp:

  • MOHAMMED Fathi Karim Al-Shimary, 980924-1392
  • Malik Awad, 990722-8671

Vet du mer?

Vet du mer om ovanstående personer eller har du annan information du tror vi kan ha nytta av? Vi erbjuder dig som tipsare ett krypterat kontaktformulär eller så kan du maila oss direkt på [email protected]. Alla tips är välkomna och vi skyddar alltid våra källor!

Dela artikeln