Leodan Rodriguez – Våldsam vänsterextremist nyligen dömd igen

Publicerad den 6/4 2022 kl 12:04

Leodan Muciel Rodriguez Rodriguez

920702-3954

Industrigatan 8 B lgh 1101
212 51 Malmö

Första våningen, första dörren från vänster.

Särskild postadress: Poststugan 301, 211 65 Malmö.

Tel: 0762826112
Mail: [email protected]

Linkedin: Leodan Rodríguez
Instagram: leodanrdrgz, snaell.kille
Twitter: @ettknytt
Facebook: Leo Rodriguez

Arbetsplats: Assisterande bibliotekarie på Malmö stad ([email protected]).

Leodan Rodriguez är en mycket våldsam och tongivande vänsterextremist med kopplingar till AFA. Han är dömd för flertalet politiskt motiverade brott och var även misstänkt för grov misshandel efter attacken mot Soldiers of Odin i Jönköping 2017.

Leodan har förutom detta också kopplingar till Vänsterpartiet och Tidningen Brand, där han bidrar med grafiskt material i olika artiklar.

Från Jönköping till Malmö

Leodan är född och uppvuxen i Ljungarum, Jönköpings kommun. Det var i Jönköping som Leodan började sin politiska bana inom Socialdemokratiska Ungdomsförbundet (SSU). Han flyttade sedan år 2011 till Borås, sen Göteborg och slutligen till Malmö 2016.

Det var under denna tidsperiod som Leodan började synas mer och mer i vänsterextrema sammanhang. Till exempel så gjorde han våldsamt motstånd när polisen skulle gripa honom i samband med ett våldsamt upplopp under en SDU demonstration vid tullbron i Linköping 2013. Han dömdes för detta till dagsböter (Linköpings tr B 3901-13).

En av anledningarna till varför Rodriguez flyttade till Malmö 2016 beror på att han började studera på Kvarnby Folkhögskola i Malmö, en folkhögskola som är mycket känd för sina kopplingar till extremvänstern.

Leodan Rodriguez jobbar idag som bibliotekarieassistent på Malmö stad. Vill man fråga hans chef vad hon tycker om Leodans kriminella och våldsbejakande engagemang så kommer hennes kontaktuppgifter här:

Bibliotekschef Anna Langefors Bräutigam
Mail: [email protected]
Tel: 0708-528502

Kopplingar till Showan Shattak

Två år innan Leodan flyttade till Malmö så attackerade vänsterpartisten, då medlem i Revolutionära fronten, Showan Shattak och ett 20-tal vänsterextremister några meningsmotståndare. Våldet var så grovt att vännerna var tvungna att försvara sig med kniv och flera av de inblandade blev mycket svårt skadade. Avmaskerat har skrivit mer om händelsen här.

Det skulle dröja två år innan Showan och de han attackerat kunde mötas i rätten. På plats befann sig Leodan, då som personskydd åt Showan.

Leodan Rodriguez utanför rättegången 2016.
Leodan Rodriguez utanför rättegången 2016.

Detta är inte första eller sista gången vi ser Leodan och Showan tillsammans. Några år senare, 2018, arrangerar Ung Vänstern ett torgmöte i Trelleborg för att protestera mot ökad aktivitet från Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Arrangören, Nicole Voigt, hade uttalat sig till media att man ”inte behöver vara våldsam för att vara antifascist”. Uttalandet skildrade dock inte verkligheten. En av talarna var Showan Shattak och bland publiken befann sig Leodan och andra aktivister från AFA.

Leodan Rodriguez befinner sig i publiken under Showan Shattaks tal, 2018.
Leodan Rodriguez befinner sig i publiken under Showan Shattaks tal, 2018.

Aktivist på Amalthea Bokkafé

Efter att Leodan flyttat till Malmö så skulle det inte dröja länge förrän han började engagera sig i det vänsterextrema bokkaféet Amalthea på Kristianstadsgatan 41 i Malmö. I boken Mer än ett bokkafé beskriver han vikten av dessa vänsterextrema samlingsplatser och hur de varit grogrunden för hans radikala och våldsbejakande utveckling:

När jag kom in i Amalthea Bokkafé gjorde jag det med flera års erfarenheter av liknande verksamheter i ryggen, politiskt fostrad som jag var i Jönköpings mytomspunna vänstermiljö. När jag första gången engagerade mig i bokkaféverksamhet, då i Bokcafét i Jönköping, var jag ännu medlem i SSU och hade träffat vänsterautonoma kamrater genom våra gemensamma engagemang i Kulturhuset. Det är nog inte en underdrift att påstå att dessa möten på sikt förändrade mitt sätt att se på politik.

Vidare kan man läsa:

En del av mig har alltid sett på bokkaféer som en sorts standardverksamhet för den utomparlamentariska vänstern. Det handlar om att ha någonstans att mötas, snacka och planera, att dra sig tillbaka efter striden, slicka sina sår och konspirera ihop nya djävulskap. Böckerna och fikat spelar här egentligen bara biroller, det som är viktigt på riktigt är rummet, huset, lokalen.

Det var utanför just detta bokkafé som Showan Shattak och ett tjugotal andra vänsterextremister påbörjade den råa och hänsynslösa misshandeln av några oskyldiga vänner natten den 8 mars 2014.

Vänsterextrem attack 8 mars 2014, Showan Shattak.
Utanför Amalthea Bokkafé påbörjade Showan Shattak en mycket grov och hänsynslös misshandel den 8 mars 2014.

2016: Våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman

Den 12 november 2016 genomförde NMR en demonstration i Stockholm. Vid sidan av detta hade den autonoma vänstern, med både lokala och ditresta aktivister, samlats för att genomföra en motdemonstration. Detta urartade dock mycket fort och den icke tillståndsgivna motdemonstrationen blev nu ett våldsamt upplopp. Våldet som både demonstrationsdeltagarna i NMR och polisen utsattes för bestod i att bengaler, knallskott och isblock kastades mot dem men även polisens hästar. Attackerna var koordinerade och mycket intensiva. En polisman som befann sig på plats berättar med egna ord om situationen:

Det tar inte många minuter från det av vi fått förstärkningen på två poliser till det att folksamlingen börjar skandera och skrika. Sekunderna senare börjar det bokstavligen hagla isblock/is snöbollar över oss, som på en given signal. Flera av dessa träffar mig på kroppen och huvudet. Jag hinner precis få på mig hjälmen när en person springer fram till staket och försöker rycka ner det. Jag tar tag i staketet och förhindrar detta. Det kastas is snöbollar/isblock över oss, det kastas bengaler och bangers, vägskyltar, stenar.

Det kastas så pass mycket och så pass ofta att jag inte kan identifiera vilka som gör detta. Det kommer från alla håll i folksamlingen samtidigt som flera i folksamlingen hejar på.

En av de som angriper polisen är Leodan Rodriguez. Han är en av de ditresta vänsterextremisterna och blev tidigare under dagen fotograferad av polis då de stannat en buss från Malmö, bussen var beställd och användes för att transportera aktivister. Leodan fotograferades ytterligare en gång under dagen, då utanför Kafé 44, ett välkänt tillhåll för AFA och den övriga extremvänstern.

När polisen genomför en husrannsakan hemma hos Leodan så hittar de förutom gatustridsvapen också en gasmask och knallskott. Leodan stod först misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp men blev endast dömd för det sistnämnda. Straffet blev villkorlig dom med samhällstjänst. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle han ha dömts till två månaders fängelse (Stockholms TR B 3212-17).

2017: Misstänkt för grov misshandel

Natten den 8 januari 2017 var flera medlemmar från Soldiers of Odin (SoO) ute och nattvandrade i Jönköping. När de närmade sig Tändsticksområdet blev de attackerade i ett planerat bakhåll. Med bollträn, järnrör och andra tillhyggen misshandlade AFA flera av nattvandrarna, bland annat slog de en medelålders kvinna till marken för att sen överösa henne med sparkar innan de sprang in i Kulturhuset och gömde sig.

Marcus Anefur, gruppchef på polisen i Jönköping, kommenterade fallet:

De indikationer vi har är att de här personerna tillhör den autonoma miljön, i det här avseendet AFA.

En av de som greps inne i Kulturhuset var Leodan Rodriguez. Han kom att stå misstänkt för grov misshandel. Säkerhetspolisen kopplades också in i fallet men bara några dagar senare friades samtliga vänsterextremister från misstankar och utredningen lades ner (Jönköpings TR B 82-17).

Avmaskerat har skrivit mer om händelsen här.

2019: Misshandel och ofredande

Sommaren 2019 genomför NMR en flygbladsutdelning i centrala Lund, norr om Malmö. När aktivisterna står och delar ut flygblad dyker en grupp aggressiva vänsterextremister upp och slänger hett kaffe i ansiktet på en av nationalisterna, sekunden senare bryter fullt slagsmål ut. När de bägge grupperna separerat på sig och fokus för NMR hamnar på poliserna som försöker gripa en av medlemmarna i NMR, så blir en av aktivisterna slagen till marken av Leodan. I en film som skildrar händelsen ser man hur Leodan springer och hoppsparkar NMR-representanten bakifrån för att sedan snabbt springa där ifrån. Misshandeln tyckte sedan Leodan var så rolig att han laddade upp ett eget klipp på sin Twitter.

Tidigare samma år genomförde Alternativ för Sverige ett torgmöte i Malmö. På plats befann sig den kontroversiella konstnären Dan Park. Leodan och en annan okänd man går då fram och häller en milkshake över Dan som sedan får en hård knuff som gör att han ramlar till marken. En polis bevittnar detta och griper Leodan på plats.

***

Leodan Rodriguez efterlyst av polisen (PDF).
Leodan Rodriguez efterlyst av polisen (PDF).

Det skulle dock dröja närmare tre år innan Leodan kunde fällas för den fega misshandeln och den oprovocerade attacken mot Dan Park. Leodan försökte nämligen likt många andra vänsterextremister att dra ut på tiden och försöka få brotten preskriberade. Leodan var även efterlyst av polisen under en längre tid innan rättegången kunde genomföras.

Leodan döms för misshandel och ofredande till villkorlig dom med samhällstjänst på 50 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle han ha dömts till en månads fängelse (Malmö tr B 7933-19).

2022: Demonstrerar mot Stram kurs

När Rasmus Paludan från partiet Stram kurs genomförde sitt torgmöte med tillhörande koranbränning den 25 februari detta år så samlades det en större mängd motdemonstranter. Dessa bestod mestadels av ilskna invandrare från Mellanöstern men även Leodan dök upp, maskerad med en AFA-flagga. Han var där i sällskap med ett fåtal andra maskerade vänsterextremister.

Leodan Rodriguez demonstrerar mot Stram Kurs 2022, Nobeltorget i Malmö.
Leodan Rodriguez demonstrerar mot Stram Kurs 2022, Nobeltorget i Malmö.

Samarbete med Vänsterpartiet

Vi avslutar artikeln med att belysa de kopplingar Leodan Rodriguez har med Vänsterpartiet och dess tidning vid namn Rött. Då Leodan arbetar med grafisk design så är det inte ovanligt att just hans illustrationer används av vänsterextrema tidningar och skrifter, t.ex. Tidningen Brand som har starka kopplingar till AFA. Men Leodan har även ett betalt samarbete med Vänsterpartiet, något de öppet skyltar med på sin hemsida.

Detta är långt ifrån första gången som Vänsterpartiet antingen har dubbelanslutna medlemmar eller starka kopplingar till AFA och andra vänsterextremister. Bland annat är Showan Shattak, som vi skrivit om flera gånger ovan, engagerad i just Vänsterpartiet.

Vill man ifrågasätta Vänsterpartiets samröre med våldsamma och brottsdömda vänsterextremister så går det bra att kontakta dem på nedanstående uppgifter:

Vänsterpartiet Malmö
Postadress: Nobelvägen 51 b, 214 33 Malmö.
Telefon: 040-96 64 67
E-post: [email protected]

Gillar du vårt arbete?

Avmaskerat är ett ideellt journalistiskt projekt som granskar den våldsbejakande och vänsterextrema rörelsen i Sverige, dåtid som nutid. Även om detta arbete är fritt upp till var och en av de som arbetar med projektet så finns det andra kostnader som behöver täckas. Vet du om att du kan bidra med en donation så läs gärna vår guide om hur man donerar kryptovalutor. Annars får du mer än gärna dela våra artiklar på Twitter, diskussionsforum och sociala medier.

Dela artikeln