Leonardo Hiltunen Long – Vänsterextrem kampsportsinstruktör

Publicerad den 18/5 2023 kl 09:05

LEONARDO Sacha Kullervo Hiltunen Long
941012-3013

Mikrofonvägen 15 lgh 1101
126 28 Hägersten

Det är på första våningen (första dörren till vänster).

Tele: 070-725 97 77
Mail: [email protected]

Facebook: Leonardo Hiltunen Long
Instagram: leolong1403

Arbetsplats: Personlig tränare på Odenplan Fightgym.

Våldsam aktivist i Revolutionära fronten

Leonardo Long (941012-3013) var en av de mer aktiva vänsterextremisterna i Revolutionära fronten (RF) innan organisationen officiellt lades ner 2015. RF var en utbrytargrupp från Antifascistisk Aktion (AFA) och utmärkte sig genom att använda mycket grovt våld. I denna organisation hade Long en central roll i bland annat Eskilstuna, Västerås och Örebro. År 2014 dömdes Long för sin inbladning i den vänsterextrema terrorverksamhet han bedrivit som gått ut på att skrämma, skada och traumatisera politiska meningsmotståndare – därav en familj och deras två år gamla son.

Leonardo är utbildad undersköterska och har arbetat som personlig assistent. Efter att ha lämnat Eskilstuna så lever han idag i Stockholm där han arbetar som kampsportsinstruktör på Odenplan Fightgym. Hans engagemang inom kampsporten började redan i ung ålder och då ofta med RF-aktivisten, som var misstänkt för bland annat mordförsök, Nick Staffas (931226-2497).

Leonardo Hiltunen Long, kampsportsinstruktör på Odenplan Fightgym.
Leonardo Hiltunen Long, kampsportsinstruktör på Odenplan Fightgym.

Long befinner sig ofta i situationer och på platser där grova brott utförs av RF och AFA. Men Long undgår ofta att åtalas för brott medan hans närmsta vänner ständigt blir dömda och ofta till hårda fängelsestraff. Nedan listar vi ett axplock av aktiviteter Long deltagit på.


2013: Barnfamiljen: ”sprayat samt huggit en yxa i dörren”

Natten den 10 april 2013 vaknade Eléne och hennes sambo Håkan av att de hörde flera smällar mot sin ytterdörr. De flög upp ur sängen och tittade ut men kunde inte se någon eller några. De gick därför ner och öppnade ytterdörren. Där möttes de av klotter och skador i dörren efter någon huggit en yxa mot den flera gånger:

Eléne säger att hon var chockad av uppvaknandet och när man väcks i natten så kan man tänka konstiga saker, och Eléne säger att hon är rädd att de placerat en bomb eller något utanför dörren. Eléne öppnade i varje fall dörren och såg att de sprayat samt huggit en yxa i dörren. Lukten hon känt i hallen kom från sprayen.

Eléne och Håkan hade vid tidpunkten varit utsatta för flera attacker som både Revolutionära fronten och AFA tagit på sig. De hade bland annat fått fönster sönderslagna, klotter på fasaden och hot via brev. I brevet fanns personnumret på deras 2 år gamla son:

Brevet innehöll hot om skadegörelse och information om oss. Bland annat stod där födelsedatum på vår son, våra egna personnummer och vart vi bor.

Vid ett annat tillfälle krossade RF fönstret på nedanvåningen och försökte slänga in en brinnande bengal:

I slutet av september fick vi rutan krossad och de gjorde även ett försök att kasta in brandbomber genom fönstret på nedre plan.

Deras plan misslyckades eftersom vi varit förutseende och täckt igen fönstret med en plywoodskiva. Gardinen tog dock eld och polisen rubricerade det som försök till mordbrand. Vi var inte hemma vid tillfället.

Flera av attackerna hade spelats in och använts i propagandasyfte. Varför? Jo Håkan var medlem i det nu nerlagda Svenskarnas Parti.

***

Samma natt som attacken ovan skedde hade polisen stannat en bil som enligt föraren ”kört vilse”. Det skulle visa sig att både föraren och de fyra passagerarna var aktiva RF-medlemmar som precis genomfört två så kallade hembesök. Ett hos familjen ovan och ett hos en annan.

I bilen finner polisen följande personer:

  • Edvard Lundqvist, 890903-1679
  • Nikie Hallenberg, 950111-1885
  • Nick Staffas, 931226-2497
  • Dennis Miraballes, 900906-2051
  • Leonardo Hiltunen Long, 941012-3013

Polisen skrev i sin avrapportering att de tre sistnämnda hade alla anknytningar till Revolutionära fronten. Vid ett senare förhör med Leonardo så framkom det att det var just han som slog yxan i barnfamiljens ytterdörr.

I polisförhört framkommer det att det var Leonardo Hiltunen Long som slog yxan i barnfamiljens ytterdörr.
I polisförhört framkommer det att det var Leonardo Hiltunen Long som slog yxan i barnfamiljens ytterdörr.

Leonardo skulle i maj månad 2014 tillsammans med Edvard Lundkvist och Nick Staffas dömas för detta. Straffet blev olaga hot och landade på dagsböter, 3 500 kr, samt skadestånd på 7 700 kr som de tillsammans skulle betala.

Leonardos dagsböter grundar sig dock inte enbart på olaga hot utan han skulle samtidigt dömas för ett annat brott – nämligen fyndförseelse.

2014: Attacken mot gästarbetarna

Den 14 september 2014 skulle Svenskarnas Parti genomföra sin tillståndsgivna demonstration i centrala Stockholm. På plats var Leonardo och många andra tongivande aktivister från Revolutionära fronten. Syftet var att attackera demonstrationsdeltagarna vilket, tack vare den stora polisbevakningen, förhindrades. Dessvärre skulle två andra personer erfara det hänsynslösa våld som RF ofta utsatte andra för.

Inte långt ifrån demonstrationen befann sig en 22-årig slovakisk man och hans pappa – båda på väg hem från jobbet som byggarbetare vid Karolinska universitetssjukhuset.

När gruppen av RF-aktivister stöter ihop med dessa så ser en av vänsterextremisterna att den unga slovaken bär en tröja med en logotyp på. Denna logotyp påminde om en ”fascistisk” sådan och det var tillräckligt för att gruppen skulle misshandla dem.

I filmen som visar den brutala misshandeln ser man hur RF-aktivister slår sonen till marken samtidigt som pappan misshandlas i bakgrunden. Den nerslagna mannen överöses sedan med sparkar och slag. En person, vilket skulle visa vara Nick Staffas, stampar mot personens huvud upprepade gånger. I bakgrunden ser man Leonardo Long.

Efter att RF misshandlat gästarbetarna så stal någon av gärningsmännen deras väska som sedan lämnades över till Leonardo. I väskan fanns bland annat ett pass och en tröja. Det är här som åtalspunkten fyndförsele kommer in.

Leonardo Hiltunen Long stal gästarbetarnas ägodelar, bland annat en tröja, som han sedan tvättade och hängde upp i sin garderob.
Leonardo Hiltunen Long stal gästarbetarnas ägodelar, bland annat en tröja, som han sedan tvättade och hängde upp i sin garderob.

Eftersom att Leonardo inte lämnade tillbaka passet så skulle han också dömas för detta. Tack vare Erik Wallins okrypterade dator så kunde polisen läsa chattloggar där Wallin pekade ut Leonardo som den skyldiga – den som hade väskan med passet hemma. När polisen genomförde sin husrannsakan så fann de både pass och väska. Polisen kunde också hitta gästarbetarens tröja, tvättad och upphängd i Leonardos garderob. Det räckte alltså inte med att misshandla sonen och hans fader – Leonardo skulle även bära den stulna tröjan.

***

År 2014 stod stora delar av Revolutionära Fronten inför rätten för grov organiserad brottslighet. Bland åtalspunkterna förekommer förberedelse till mordbrand, grov misshandel, misshandel, olaga hot och flera fall av skadegörelse.

Leonardos närmsta vänner Nick Staffas, Erik Linus Wallin, Edvard Lundkvist och Dennis Miraballes med flera dömdes för allvarliga brott till påföljder upp till långa fängelsestraff.

Trots att Leonardo Long enligt RF:s interna chattloggar varit en av organisationens mest brottsaktiva individer under denna period så blev hans straff efter Operation Eskil inte mer än dagsböter (Svea Hovrätt B 16957-13). Han listades heller inte i Säkerhetspolisens bilaga över aktiva medlemmar, vilket är anmärkningsvärt eftersom de som listades hade täta kopplingar till just Leonardo och brotten de genomförde tillsammans.

2021: Planerad attack mot demonstrationsdeltagare

Den sjätte mars 2021 genomfördes Tusenmannamarschen i Stockholm, vilket var en demonstration mot de restriktioner som staten införde på grund av den rådande coronapandemin. Kring demonstrationen strök en grupp vänsterextremister – spanandes efter enkla byten att anfalla. När demonstrationståget stannade upp vid Guldbron kunde en ordningsvakt se hur ett gäng maskerade personer förflyttade sig runt demonstrationen – iakttagandes dess deltagare.

Ordningsvakten berättar för polisen:

När demonstrationen stod still vid Guldbron såg Yusuf (ordningsvakten red.anm) ett gäng killar som betedde sig lite konstigt. Enligt Yusuf gick de inte med i själva demonstrationståget utan de gick snarare runt tåget som att de tittade efter något och spanade in folk. Enligt Yusuf var Erik med detta gäng och gick runt med dem. Yusuf är helt säker på det var Erik han såg vid guldbron.

I denna gruppering av vänsterextremister finner vi både Leonardo Long och hans mångåriga kompanjon Erik Wallin (tidigare känd som Linus Soinjoki Wallin).

När demonstrationen tagit slut begav sig två av deltagarna hemåt. I höjd med NK på Hamngatan blir de sedan anfallna bakifrån. Slag och sparkar utdelas och personerna som blir misshandlade tar skydd i en av butikerna.

Ett vittne som gick precis bakom de två som blev överfallna berättar hur Wallin gett signalen som startade attacken:

Plötsligt stannar dem till och mannen [Erik Wallin] vinkar mot någon, som att han vill att dem ska komma dit. Cirka 4-5 personer kommer sedan springande mot dem och männen började direkt attackera Anders samt Björn med slag.

Både Wallin och Long syns på övervakningsbilder som deltagande och kommer kort därpå, när de flyr platsen, gripas av polisen.

Ordningsvakten berättar:

När de kom körandes längs Hamngatan och i korsning med Regeringsgatan såg Yusuf hur Erik kom springades med någon som hade uniform och varselväst på sig som sprang efter honom. Yusuf kände direkt igen Erik från Guldbron.

Yusuf förstod direkt att Erik hade varit inblandad i slagsmålet så han hoppade ur bilen och började springa efter Erik. Erik sprang då mot Gallerian men där ställde sig vakterna i vägen och stoppade Erik vid entrén. Detta gjorde att Yusuf kunde komma ikapp honom.

Leonardo Long kommer dock relativt snabbt att släppas utan misstankar om sin inbladning i överfallet, trots att han och Wallin varit tillsammans innan, under och efter misshandeln.

Leonardo tillåts istället medverka i förundersökningen i egenskap av vittne där han hävdar att Wallin och gruppen av vänsterextremister agerat i självförsvar då de attackerats av målsägande.

Fallet kommer att avhandlas i Stockholms Tingsrätt och Avmaskerat kommer att skriva mer om domen.

2022: Anarkistisk 1 maj

Leonardo Long deltar tillsammans med den fängelsedömda vänsterextremisten Nadim Baalbaki (910126-0934) i den anarkistiska demonstrationen på första maj i Stockholm.

Leonardo Long och Nadim Baalbaki på Anarkistiskt 1 maj i Stockholm, 2022.
Leonardo Long och Nadim Baalbaki på Anarkistiskt 1 maj i Stockholm, 2022.

2022: Motdemonstration mot AfS

När partiet Alternativ för Sverige arrangerade ett torgmöte vid Karl XII-statyn den 30 november 2022 så dök Leonardo upp med flera maskerade och aggressiva motdemonstranter.

Leonardo Long till höger vid motdemonstration mot Alternativ för Sverige 30 november 2022. Foto: Christian Peterson.
Leonardo Long till höger vid motdemonstration mot Alternativ för Sverige 30 november 2022. Foto: Christian Peterson.

2023: Demonstration mot Nato-avtalet

Den 21/1-2023 deltog Leonardo Long på en demonstration mot Sveriges ansökan om att ansluta sig till Nato. I sitt sällskap befann sig vänsterextremisten Josefine Sjödahl (910706-3480).

Leonardo Long och Josefine Sjödahl deltog i början av 2023 på en demonstration mot Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.
Leonardo Long och Josefine Sjödahl deltog i början av 2023 på en demonstration mot Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

2023: Övervakade AfS-torgmöte

Under AfS:s torgmöte den första maj 2023 befanns sig Leonardo på en restaurang i närheten och övervakade mötet. Med sig hade han en kvinna som även deltog vid den syndikalistiska demonstrationen samma dag. Det är oklart ifall Leonardo var där för att åsiktsregistrera deltagarna eller om han tänkt leta efter enkla byten att misshandla, så som han gjorde vid Tusenmannamarschen 2021.

Leonardo Long och en okänd kvinna övervakade Alternativ för Sveriges torgmöte på första maj 2023.
Leonardo Long och en okänd kvinna övervakade Alternativ för Sveriges torgmöte på första maj 2023.

Känner du igen kvinnan? Tipsa Avmaskerat, all information är intressant. Foto: Christian Peterson.
Känner du igen kvinnan? Tipsa Avmaskerat, all information är intressant. Foto: Christian Peterson.


Vet du mer?

Vet du mer om Leonardo Long? Tveka inte att höra av dig till oss via vårt krypterade kontaktformulär eller direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.

Är du en före detta medlem i AFA, Revolutionära fronten eller en person som ingått i den större antifascistiska miljön men numera har kommit på bättre tankar och vill motverka vänsterterrorism? Läs här om information till avhoppare.

Dela artikeln