Vem är Marcus Sundqvist och Özgür Kahraman?

Publicerad den 20/12 2022 kl 11:12

NYHET. Ett par i Oxie utanför Malmö äger servrarna för flera vänsterextrema grupper, bland annat danska AFA. Har du mer information?

Ett par i Oxie utanför Malmö äger servrarna för flera vänsterextrema grupper, bland annat danska AFA och Redox.
Ett par i Oxie utanför Malmö äger servrarna för flera vänsterextrema grupper, bland annat danska AFA och Redox.

I denna artikel kommer vi titta närmare på anonymiseringstjänsten Njalla och två personer kopplade till verksamhetens infrastruktur. För att göra detta behöver vi lista flera tekniska termer som kan vara svåra att förstå. Vill man därför gå direkt till de ansvariga personerna så klicka här eller scrolla längst ned i artikeln.

***

Året 2017 grundar Peter Sunde Kolmisoppi (780913-4815), mest känd för sin roll inom The Pirate Bay, anonymiseringstjänsten Njalla. Syftet med tjänsten är att försvåra polisens arbete med att hitta vem som äger en .SE eller .NU domän, som kräver namn, adress och personnummer vid registrering.

Samma år som Njalla grundades började Antifascistisk aktions uthängningsblogg antifa.se använda tjänsten. Om man därför kollar upp vem som äger antifa.se så är svaret: företaget Njalla.

Peter Sunde som tidigare varit aktiv i Vänsterpartiet försvarar skyddande av AFA med att hans hemsida Njalla är en ”seriös registrar” och att han inte vill diskutera kunden AFA med ”hänvisning till GDPR”.

Peter Sunde försvarar skyddande av AFA.
Peter Sunde försvarar skyddande av AFA.

Historien om Sunde och hans kopplingar till extremvänstern sträcker sig mycket längre och är något Avmaskerat kommer att titta närmare på vid ett annat tillfälle. Vårt fokus ligger idag på ett par utanför Malmö.

Danska AFA och Redox – har sina servrar i Sverige?

Efter att tips lett oss till att undersöka vilka som äger servrarna som danska AFA använder, samt den danska varianten av Expo, Redox, skulle vi se att de var placerade i södra Sverige. Vissa geolocation-tjänster pekade till och med ut att servrarna skulle befinna sig i Oxie.

  • antifa.dk, 185.193.125.50
  • redox.dk, 80.78.26.34

Det skulle även visa sig att servrarna var en del av ett större datacenter och att IP-adresserna ägs av internetleverantören Ab stract, ett namn som skulle dyka upp gång på gång.

Enligt What Is My IP Address befinner sig danska AFA och Redox-servrarna i Oxie utanför Malmö.
Enligt What Is My IP Address befinner sig danska AFA och Redox-servrarna i Oxie utanför Malmö.

Det ska nämnas att det vanligtvis är mycket osäkert att förlita sig på tjänster som pekar ut vart en IP-ansluten tjänst befinner sig, detta eftersom sökområdet är väldigt stort och i många fall opålitligt.

Vi behövde därför se ifall det fanns ytterligare information som kunde stärka påståendet om att servarna faktiskt befann sig någonstans i Skåne.

Med ASN kunde vi gräva djupare

Via en annan webbplats kunde vi få mer information om vilken ASN (Autonomous System) som AFA och Redox använder. ASN är enkelt förklarat ett system som som pekar (routrar) IP-adresser rätt, något som Njalla behöver då de äger tusentals IP-adresser uppdelat i stora sektioner (ranges). Varje ASN får ett eget unikt identifikationsnummer.

Det skulle visa sig att även ASN-systemet servrarna använder tillhör internetleverantören Ab stract.

Namnet abstract/Ab stract skulle gång på gång dyka upp i samband med att vi undersökte de vänsterextrema webbplatserna.
Namnet abstract/Ab stract skulle gång på gång dyka upp i samband med att vi undersökte de vänsterextrema webbplatserna.

”Abstract” och Ab stract

När vi undersökte ASN-systemet ”abstract” kunde vi se att Sunde skapade detta i början av 2006  under sitt egna namn och där han uppgett adressen till företaget Flattr som han var med och grundade några år senare.

Peter Sunde skapade ASN-systemet "abstract" året 2006. Samma system som idag routrar IP-adresserna för Redox och danska AFA.
Peter Sunde skapade ASN-systemet ”abstract” året 2006.

Ytterligare information om det autonoma systemet ”abstract” visar att företaget Ab stract, notera mellanslaget, lades till som ansvarig organisation för hantering av systemet 2019.

Det finska företaget Ab stract lades till som ansvarig organisation för ASN-systemet "abstract" året 2019.
Det finska företaget Ab stract lades till som ansvarig organisation för ASN-systemet ”abstract” året 2019.

Denna information var mycket värdefull för oss och vi kunde nu släppa de tekniska detaljerna och börja titta på vilka människor som faktiskt är inblandade i datahallarna som AFA och Redox använder.

Det finska företaget Ab stract

I början av juli 2019 registrerades det ett nytt företag i Finland vid namn Ab stract med organisationsnummer 3007004-2. Företaget har adressen Urho Kekkosen katu 4-6 E i Helsinki och webbplatsen abstract.fi som dock inte fungerar.

Företagets syfte är att fungera som en internetleverantör åt Njalla. Ab stract är alltså ansvarig för att tilldela Njallas kunder sina IP-adresser och en snabb titt visar att Njalla äger tusentals IP-adresser.

Men hur skulle detta hjälpa oss bekräfta påståendet att servrarna faktiskt befinner sig i Malmö, mer exakt Oxie? Och varför pekade geolocation-tjänsterna ens ut Oxie från första början?

Det skulle visa sig att av de två personer som grundade Ab stract, där den ena är Peter Sunde, så är den andra Marcus Sundqvist, boendes i just Oxie. Och inte nog med det, Sundqvist har en lång historia av just datahallar och datordrifttjänster.

Företaget Ab stract grundades av Peter Sunde och Marcus Sundqvist. <a href="https://avmaskerat.com/wp-content/uploads/2022/12/Ab_stract-register.pdf" target="_blank">Klicka för att läsa mer.</a>
Företaget Ab stract grundades av Peter Sunde och Marcus Sundqvist. Klicka för att läsa mer.

Marcus Sundqvist 861021-6916

MARCUS Angelo Michelle Sundqvist (861021-6916)
N P Skölds väg 4
238 41 Oxie

Fordon: Grå Volvo V50 (GYB 827)

Arbetsplats: Lodgatan Fastighets AB, Kägledal AB, Generic Name AB, XY Engineer AB och Arrie Tegelbruk Fastighets AB

Sundqvist kommer ursprungligen från Västerås men bor idag i Oxie utanför Malmö. Där lever han tillsammans med Özgür (mer om henne nedan) sedan fyra år tillbaka.

Sundqvist är involverad i flera företag. Två av dem är verksamma inom ”uthyrning och förvaltning av egna eller arrenderade industrilokaler”. De andra två inom ”dataprogrammering, datakonsultverksamhet och datordrifttjänster”. Samtliga företag är skrivna på Lodgatan 3 B i Malmö. Att Sundqvist förvaltar industrilokaler samt arbetar med datordrifttjänster är extra intressant i vårt fall med tanke på hans kopplingar till Njalla.

Vet du mer om Marcus Sundqvist eller något om hans företag? Kontakta oss omgående!

 Özgür Kahraman 861009-4180

Özgür Kahraman (861009-4180)
N P Skölds väg 4
238 41 Oxie

Mail: [email protected]
Tel: 0722520811

Arbetsplats: Västerbo Social Omsorg AB ([email protected]) samt legitimerad psykolog på Röda Korset.

Företag: Styrelsesuppleant på XY Engineer AB.

Özgür Kahraman kommer ursprungligen från Landskrona. Efter att hon studerat psykologprogrammet på Köpenhamns universitet 2011 flyttade hon tillbaks till Sverige och har sedan dess varit involverad i Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade. Idag arbetar hon med utsatta ungdomar.

I september 2018 flyttade Özgür ihop med Marcus Sundqvist och några år senare skulle hon involvera sig i hans företag.

Özgür sitter idag som styrelsesuppleant i Marcus Sundqvists företag XY Engineer AB som sysslar med ”konsultverksamhet inom informationsteknik och datasystem, samt handel med aktier, värdepapper och fastigheter.” Inget av företagen paret är involverade i har hemsidor, sociala medier eller faktiska kontaktuppgifter – trots detta omsätter de miljontals kronor.

Vi söker information

Avmaskerat söker nu mer information om Marcus Sundqvist, Özgür Kahraman och deras företag. Vi tar tacksamt emot all information och vi erbjuder ett krypterat kontaktformulär. Det går även bra att maila oss direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.

Dela artikeln