Möt Mats Runvall – Mannen bakom AFA:s största webbshop

Publicerad den 4/9 2020 kl 14:09

NYHET. Detta är del 1 i en längre artikelserie där Avmaskerat avslöjar personerna involverade i Sveriges absolut största butik för vänsterextrem AFA-propaganda.

Mats Runvall AFA butik

Red Deer Collective

2014 dyker en Facebooksida upp med namnet Red Deer Collective. Det märktes fort att detta är ett projekt som mycket tid och pengar investerats i då de slog på stort med 3 stora photoshoots 2014 och ett 2015. AFA flaggor, pins, klisterlappar men också barnkläder, rånarluvor, affischer och böcker började säljas. Webbshoppen blev snabbt populär bland vänsterextremister och har genom åren vuxit till sig till att bli Sveriges absolut störta butik för våldsbejakande AFA-propaganda. Har du idag sett AFA-klistermärken uppsatta, någon vifta med en AFA-flagga eller en vänsterterrorist iklädd AFA-plagg så är det förmodligen härifrån det kommer.

Red Deer Collective har också deltagit på flera AFA-möten och andra vänsterextrema tillställningar med pop-up-butiker och bokbord. Deras kläder och propaganda finns att köpa, förutom direkt av dem själva, även hos Amalthea i Malmö, India Däck i Lund, Syndikalistiskt Forum i Göteborg och på Kafe 44 i Stockholm – de centrala mötesplatserna för den autonoma vänstern i dessa städer.

Bokcafét i Jönköping
Bokcafét i Jönköping säljer också Red Deers produkter.

På deras Facebook samt Instagramsida finns det flera inlägg som glorifierar våld och många bilder visar vänsterterrorister, i vissa fall med deras barn, iklädda rånarluvor uppvisande produkter som är till salu.

Från Facebooksidan kan man läsa:

Vi levererar från vår bas i smutsiga södern till den utomparlamentariska miljön. Av folket – För folket
Red Deer (kronhjort) är Skånes landskapsdjur, där vi har vår bas och Red för att vi är röda (och svarta).

All eventuell vinst går direkt tillbaka in i verksamheten. Alla som jobbar i kollektivet är oavlönade och aktivister!

Vad som är en aktivist framkommer inte men med tanke på budskapet deras produkter förmedlar och vilka som ligger bakom projektet så kan man utgå från att de menar aktiva medlemmar i AFA.

Antirasistisk Samling

Alla betalningar till Red Deer Collective görs via föreningen Antirasistisk Samling vars postadress är densamma som Mats Runvalls (780925-1692) hemadress, nämligen Bergsgatan 25 i Malmö.

Föreningen Antirasistisk Samling grundades 2014 med Mats som ordförande och AFA-veteranen Jonathan Pye (760408-7036) som sekreterare. Den har sedan dess fungerat som en legitim fasad för det kriminella AFA-nätverket att ta emot donationer och sälja varor genom. Två år innan återfallsförbrytaren Pye var med och grundade Antirasistisk Samling hade han tagit över ägarskapet av antifa.se som sedan i samband med lanseringen av föreningen 2014 började uppdateras mer frekvent samt efter nedläggningen av Revolutionära Fronten och kommersialiseringen av Researchgruppen blivit den autonoma vänsterns huvudplattform för att hänga ut och hota meningsmotståndare.

Kristina Lindquist (DN) – Bonnier och AFA under samma tak

En annan sak som är intressant att notera är att Mats fru, den svenskfientliga DN-skribenten och före detta kulturchefen på Uppsala Nya Tidning, Kristina Lindquist (800420-0146), har en enskild firma skriven på samma adress. För mer information om henne så har Motgift ett urklipp här och vill man kontakta henne nås hon på 072-5500732 eller . Liberala Bonnier-skribenter och AFA-terrorister bedriver alltså sin verksamhet från samma bostad!

Möt den ljusskygge AFA-ledaren Mats Runvall

Grundaren för Sveriges absolut största butik för våldsvänsterpropaganda är som sagt den artistiska medelåldersmannen Mats Runvall. Runvall, eller Rosa M Luxemburg som han heter på Facebook, är en mycket aktiv antifascist som försökt hålla sig bakom rampljuset – trots sitt långvariga engagemang i den vänsterextrema miljön. Avmaskerat summerar nedan Runvalls aktiviteter genom åren.

***

Året är 1994 och en webbplats vid namn Yelah.net dyker upp på internet. Sidan skapas av Pelle Sten (740822-3936) som är ansvarig redaktör. Därefter ansluter sig Mats Runvall samt Olle Eriksson (790926-6616). Webbplatsen skulle fungera som ett bredare alternativ till dåvarande vänstertidningar och webbplatser då dessa ansågs vara för snäva och helt enkelt tråkiga.

Yelah blev på grund av deras fanatiska och radikala medarbetare snabbt vänsterns största tidning på nätet. Under Göteborgskravallerna 2001 hade de flera reportrar ute på gatorna och medan gammalmedia löd polisens råd att avlägsna sig så stannade dessa kvar och gav en konstant live-uppdatering. Detta var vid tiden mycket framgångsrikt och ledde till ökad besöksstatistik samt att övrig media började legitimera webbplatsen och dess journalistisk. Yelahs radikala inställning blev mer extrem och artiklar som ”Tack för att ni finns, Expo och AFA!” och intervjun med Jonathan Pye publicerades. Yelah blev också omnämnd vid flera tillfällen i utredning som behandlade våldsbejakande och antidemokratiska budskap på internet.

Ett citat från utredningen:

När det gäller den autonoma miljön har diskussioner från allmänna socialistiska/anarkistiska/autonoma forum inkluderats, t.ex. socialism.nu och yelah.net. Där finns teoretiska diskussioner som angränsar till dem som används för att legitimera våldsam aktion i de mer antidemokratiska miljöerna, men man uppmanar inte till bruket av våld.

Denna webbplats har varit mycket viktig för AFA:s utveckling men också för andra våldsamma vänsterextremistiska organisationer och nätverk.

Yelahs postadress var Yelah c/o Kvarnby Folkhögskola, vilket också är samma skola som de använde vid ett planeringsmöte mot slutet av webbplatsens tid. Kvarnby Folkhögskola är en skola vi kommer återkomma till fler gånger. Yelah.net gick i graven runt 2014 och i en intervju berättar Runvall och Pelle Karlsson att konkurrensen i samband med lägre kvalité på material ledde till att sidan stängdes ner.

Mats Runvall
Mats Runvall
Olle Eriksson
Olle Eriksson
Pelle Sten
Pelle Sten

Jobbade för Aftonbladet, Sydsvenska Dagbladet m.fl. tidningar

Runvall fick tidigt smak för journalism och år 2000 påbörjade han en tvåårig journalistutbildning vid Bona Folkhögskola i Motala. Denna utbildning i kombination med hans artistiska färdigheter öppnade upp många dörrar.

Under tiden Runvall engagerade sig för den vänsterextrema webbplatsen Yelah.net arbetade han också hos flera etablerade tidningar som redigerare, layout, skribent och grafisk formgivare. Runvall har jobbat hos bland annat Aftonbladet, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Skånska Dagbladet och Norrköpings Tidningar.

2010 till 2011 jobbade han som grafisk formgivare på Kvarnby Folkhögskola. Samma plats där de höll möten för Yelah.net.

Den obligatoriska syndikalistkopplingen

Runvall har också skrivit flera artiklar för tidningen Arbetaren. Den tidningen ägs av syndikalistiska SAC som också står AFA nära och dessutom hade kopplingar till Jonas Linde (870120-5695), vänsterextremisten som åkte fast för att ha haft en stor vapengömma i Jönköping.

Syndikalism och anarkism är de ideologier som främst motiverar AFA-anhängare till våld och terrorism.

Har jobbat på Länsstyrelsen Skåne sedan 2014

hans webbplats står det i ett CV att han hösten 2014 började jobba hos Länsstyrelsen i Skåne vilket är platsen han jobbar vid än idag. Hans kontaktuppgifter finner man här.

Mats Runvall
Kommunikatör
[email protected]
Telefon 010-224 14 31

En annan sak som Runvall gärna visar på sin webbplats är de grafiska projekt han arbetat med. Där finns det tröjor, olika layouter och affischer. Dessa är intressanta då de kommer förekomma igen, dock på en helt annan sida.

Dömd för flera brott

De faktiska domarna finns tillgängliga att ladda ner via hans profil.

  • 2007 dömdes för förberedelse till grov skadegörelse.

Tidigt på morgonen den 1 mars 2007 inleder polisen en tömning utav Ungdomshuset. Ett ockuperat hus i Köpenhamn som friskt användes av våldsvänstern. Följden av detta blev kravaller i större delar av staden.

Runvall och två vänner till honom, Emil Andersson (890322-4197) och Karl Christian Krigström (841026-4058) hade samlats vid Aktivisthuset i Malmö. Runvall var projektledare där och använde platsen denna dag för att fylla upp flaskor med bensin. De övriga var utrustade med simglasögon och benskydd. Vid avfärd mot Köpenhamn grips dessa efter att polisen haft en längre bevakning mot byggnaden.

Runvall dömdes till förberedelse till grov skadegörelse.

  • 2010 brott mot knivlagen

Den 7 september grep polisen Runvall och i hans väska hittade de ett 35cm långt metallrör där ena änden var inlindad i isoleringstejp.

Denna kväll hade han under ca 4 timmar hjälpte en kvinnlig bekant att byta hjulen. I samband därmed användes röret som hävstång för att ta loss hjulbultarna. Det var därför som det i ena änden på röret hade virats isoleringsband. När hjulbytet var klart tyckte han inte att det var ”någon höjdare” att låta röret bli kvar i bilen. Han stoppade det därför i ryggsäcken

Tingsrätten gick ej på Runvalls uppenbara lögn och dömde honom för brott mot knivlagen.

I januari samma år hade en polisbil skadats i samband med en Reclaim the street-demonstration. Polisen kunde identifiera Runvall. Tingsrätten gick på polisens linje men på grund av osäkerhet kunde de inte döma honom.

Tingsrätten ifrågasätter inte att Lundkvist [polis, red.anm] och Nyman [polis, red.anm] är övertygade om att Runvall är gärningsmannen. Det kan dock ifrågasättas om ljusförhållandena och andra omständigheter
verkligen varit sådana att de haft möjlighet att på ett säkert sätt identifiera gärningsmannen.

Att en domstol i en dom bortser från polisers vittnesmål är relativt ovanligt då poliser normalt sett ska ses som mer trovärdiga än civila vittnen.

Detta är dock inte första gången Runvall deltar i en Reclaim-demonstration. Året innan, alltså 2009, försöker olika vänsterextrema grupper med AFA i spetsen genomföra gatufesten i Rosengård vilket slutar med att de boende i områden kör ut dom. Vid 0:19 i videon dyker självaste Runvall upp och hotar reportern.

https://youtu.be/lHWt9VlfdXU

  • 2011 olaga intrång och olovligt innehav av alkoholdrycker

Runvall var med och deltog i husockupationerna som skedde på Kungsleden i Malmö 2009. Denna ockupation sticker ut från övriga ockupationer då dessa hus skulle byggas om till blivande lägenheter och inte rivas. Något som husockupanterna inte verkade bry sig om då de anlände till plats utrustade med verktyg och började vilt slå sönder både vitvaror, dörrar och väggarna.

Sydsvenskan skriver:

På söndagskvällen kunde Kungsledens personal se vilken förödelse ockupanterna hann ställa till med. Vitvarorna i husen är ganska nya. Nu ligger de välta på golven och utkastade i trapphus. I hus 84 sitter nästan ingen dörr på plats. Dörrarna till klädskåpen har mött samma öde. Somligt är lossryckt med våld och förstört.

– Att de försökte förskansa sig i huset kan man kanske förstå. Men här handlar det om ren förstörelse. Man har bara slagit sönder inredning. Här ska det ju byggas om till bostäder så deras aktion är helt missriktad, säger Peter Hertzberg.

Runvall var vid tiden också involverad i Urbana Kulturföreningen som hyrde lokaler som inte fick användas till fester. I en av lokalerna, kallad Utkanten, ställde Runvall med flera till med fest och när polisen stormade lokalen stod han som ansvarig bakom bardisken och sålde alkohol olagligt.

Denna gång dömdes han till villkorlig dom och har sedan dess inte dykt upp i några fler brottsfall.

Bakom pseudonymen 161SthWst döljer sig Runvall

Efter att Runvall skapat föreningen Antirasistisk Samling och Facebooksidan Red Deer Collective så var det dags för en storslagen öppning. 2014 dyker det upp 3 större photosthoots och året efter ännu ett.

Mats Runvall aka 161SthWst
Mats Runvall aka 161SthWst (161 står för AFA)

Den som är fotograf till dessa är Runvall själv. Dock är han skygg och gömmer sig bakom namnet 161SthWst samt censurerar sitt ansikte. Engagerad i sitt projekt så skapar han också en Instagramsida där han lägger han upp bilder på både nya och gamla projekt. Vi kan här se att Runvall hjälpt till att producera en stor AFA-banderoll som användes vid demonstrationen i Malmö 2014 efter vänsterextremisten Showan Shattak (881206-4213) med flera försökt misshandla nationalister.

Jämför man de äldre artistiska projekt som finns på 161SthWst med de som finns på Runvalls webbplats så ser man fort att dessa kommer från samma skapare.

Runvall har också gjort omslaget till boken Ung inlåst. En bok skriven av Olle Eriksson och som handlar om ungdomar som av olika anledningar hamnat på behandlingshem. En av de sorgligaste sakerna med denna avmaskering är Runvall och Erikssons samarbete vilket vi kommer återkomma till i en framtida artikel. Men kort kan vi redan nu avslöja att Runvall drar sig inte från att använda barn i sin våldspropaganda.

Vet du mer?

Detta var del 1 i en längre artikelserie som Avmaskerat kommer publicera. Vet du mer om Mats Runvall? Använd vårt krypterade kontaktformulär eller kontakta oss direkt på [email protected]. Alla tips är välkomna!

Är du en före detta medlem i AFA, Revolutionära fronten eller en person som ingått i den större antifascistiska miljön men numera har kommit på bättre tankar och vill motverka vänsterterrorism? Läs här om information till avhoppare.

Dela artikeln