McDonalds i Nyköping 2006

Publicerad den 30/12 2020 kl 10:12
McDonalds 2006 Nyköping AFA

GAMMALT. I juni 2006 inleds rättegången som handlar om två personer, en 18-årig man från Götene samt en 19-åring från Södertälje, båda åtalade för en brandbomb som placerats på McDonalds i Nyköping samma år.

Den 4 februari ca kl 16:30 larmas polis till McDonalds i Nyköping med anledning av att man upptäckt ett föremål ovanpå innertaket i en toalett inne på restaurangen. Restaurangen var vid den tidpunkten livligt besökt av cirka 150 personer varav många barnfamiljer.

Efter det att den första polispatrullen på platsen informerat sig om läget tillkallas bombtekniker från Stockholm. När dessa kommer till platsen kan man konstatera att det är en skarp brandbomb som utlösts men ej fungerat. Bakom attentat låg den vänsterextrema terrorgruppen AFA, Antifascistisk Aktion.

AFA:s egna hantlangare Mikael Polo Lönnestål

Mikael Polo Lönnestål (870225-0013), före detta Mikael Göran Ingemar Enlund, flyttade från Falköping till Södertälje runt 2005 och var då enligt egen utsago respekterad inom vänsterkretsar och det var inom dessa kretsar som han tyckte det lät som en ”kul grej” att bränna ner McDonalds och orsaka maximal skada. När han sedan i början av 2006 fick ett handskrivet brev av AFA där de frågade om han kunde få fram en brandbomb så kände han sig ”hedrad och betydelsefull”.

Någon vecka efter att ha mottagit brevet besöker han restaurangen och inspekterade den noga. I domen (Lidköping B 402-05) kan man läsa:

Han reste den 14 januari till Nyköping och tittade på restaurangen och undersökte vilka faktorer som kunde påverka bomben. Han tittade på toaletten och undersökte om det fanns tillräckligt utrymme ovanpå takplattan och om det fanns något som skulle störa bomben.

Efter rekognosceringen tog han kontakt med sin vän, dåvarande ledaren av AFA-Skaraborg.

Möt AFA-Skaraborgs ledare Anders Karlsson

Den då 17-årige Anders Karlsson (880413–5971) var redan känd hos polisen på grund av sitt engagemang inom den vänsterextrema rörelsen.

I boken Extremister figurerar Karlsson under namnet ”Jonas Olsson”. Här framkommer det att Karlsson är känd hos närpolisen efter att vid flera tillfällen gett sig på patrioter och andra politiskt oppositionella. På sida 81 kan man läsa:

Hans kamp för det han tror på tog ett allt större utrymme och blev allt mer våldsam. Jonas fick en mycket central position inom det militanta Antifascistisk aktion, Afa. En polis jag pratar med beskriver honom som en ”fixare och drivare” i de här kretsarna.

Lönnestål hade stämt träff med Karlsson i Karlssons hemort. Uppgiften var att bygga en tidutlösningsmekanism. På Lidköpings torg köpte de en klocka och annat material som skulle användas.

För Karlsson var detta enkelt. Han visste hur en ”timer” fungerade och har tidigare tillverkat dessa. Karlsson trodde detta var en aktion mot Nationaldemokraternas lokal i Södertälje, då han tidigare pratat om att slå sönder rutorna på lokalen. Det var dock ett problem, batteriet var inte tillräckligt starkt. De kontaktade sin kamrat Olle Åberg, fd Dittmer (870221-2534) i Jönköping. Dittmer och Anders Karlsson träffades 2005 under ett föredrag på det vänsterextrema bokcaféet i Jönköping. Dittmer, eller Åberg som han numer heter, uppfattade Karlsson som en trevlig kille och de bytte telefonnummer. Karlsson och Dittmer deltog bland annat i den våldsamma motdemonstrationen i början av 2006 i Stockholm.

Åberg fixar ett batteri som sedan används till brandbomben. Någon vecka senare efter att Anders Karlsson byggt och testat tändningsmekanismen så begav han sig till Stockholm för att överlämna den till Lönnestål.

Anders Olof Karlsson AFA-Skaraborg

Anders Karlsson (880413–5971)

Mikael Polo Lönnestål (870225-0013)
Tipsa oss med foto!

Misslyckad bomb och stor besvikelse

Med Karlssons tidutlösningsmekanism och Eklunds bensinfyllda flaska så har de nu en färdig bomb. Dock händer något som gör att bomben inte utlöses. Sveriges Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) kan i efterhand se att själva tändanordningen har fått de skador den får vid antändning, men bränslet – alltså bensinen – tog aldrig fyr, vilket ledde till att bomben aldrig åstadkom någon skada på restaurangen eller mot de barnfamiljer som satt där och åt.

***

Polisen hade under en längre period avlyssnat Karlssons telefon pga hans våldsamma och ledande ställning inom AFA. Polisen samlade på sig SMS och i dessa kan man läsa att de båda parterna uttryckt en stor besvikelse över att bomben inte utlöstes. Dagen efter attentatet skriver Eklund i ett SMS till Karlsson:

det blev inte som vi tänkte med det har i alla fall blivit nånting så jag får väl vara lite positiv

Efter att de diskuterat tänkbara möjligheter till varför tändanordningen funkade innan vid test men inte i skarpt läge så svarar Karlsson till Eklund:

jag får helt enkelt sätta mig vid ritbordet och utveckla nått bättre för det här är ju bara början

McDonalds Nyköping 2006 AFA

Konversation mellan gärningsmännen samma dag som bomben placerades.

McDonalds Nyköping 2006 AFA

Konversation mellan gärningsmännen dagen efter det misslyckade attentatet.

Pressmeddelandet som ledde till gripandet (McFuckerGroup)

Dagen efter det misslyckade bombdådet så läste Lönnestål om detta i media och blev inspirerad till att faxa in ett pressmeddelande. Han kontaktade en kompis och frågade om han kunde skicka meddelandet som Lönnestål skrivit.

Vi Är Beredda Att Döda!
Vi tar på oss attentatsförsöket mot McDonalds i Gumsbacken, Nyköping den 4/2 -06.
Syftet var att uppnå maximal skada.
Dvs vi har inga som helst problem med eventuella döda eller skadade.
Kampen mot företag som McDonalds berättigar denna militans, då dessa företag aktivt kränker mänskliga rättigheter. Vi kommer aldrig att acceptera detta förtryck.
I egenskap av en militant vänstergrupp ser vi det som vårt ansvar att aktivt slåss för frihet och mot förtryck.
För att bevisa att det var vi som verkligen placerade ut laddningen beskriver vi här hur den såg ut.
Lådan var vit, flaskans kork var gul, detonationsanordningen var svart och tejpen som fäste flaskan i lådan var brun!

Kampen fortsätter, bitte Warten!

Pressmeddelandet var underskrivet McFuckerGroup (MFG) vilket enligt Lönneståls utsago bara är ett utslag av taskig humor från hans sida. Att de undertecknade med MFG och inte AFA är något som vänsterextrema på internet länge använt för att skylla ifrån sig denna misslyckade aktion, vissa fanatiska vänstertroll menar t.o.m. med att Lönnestål och Karlsson skulle ha varit djurrättsaktivister.

Med händelsen i Nyköping och med hjälp av hemlig telefonavlyssning kunde Polisen snabbt lista ut vilka som låg bakom aktionen och den 8 februari greps Lönnestål i sitt hem och Karlsson utanför sitt klassrum på gymnasieskolan i Lidköping.

McFuckerGroup Nyköping AFA

Bortförklaringar som inte höll i tingsrätten

Anders Karlsson förnekade sin inblandning i brottet. Han menade på att han efter att ha byggt tidsutlösningsmekanismen ångrat sig. För att dra sig ur på ett sätt som inom AFA och våldsvänstern inte ansågs vara fegt eller förrädiskt så var han tvungen att leverera en produkt som utåt sett såg ut att funka men som vid skarpt läge inte fungerade. Karlsson berättar därför i rätten att han medvetet laddade ur batteriet. Han bytte också ut en av komponenterna till en nästan identisk sådan men som inte skulle kunna fungera till att antända bomben.

Mikael Lönnestål menar också på att han fått kalla kårar och ville att ”slumpen” skulle vara orsaken till att bomben inte fungerade. Med slumpen menar Lönnestål att han inte ville att någon skulle veta att han förrått sina kamrater i AFA, varför han tog hem bomben och justerade elkablarna så att den inte skulle funka innan han överlämnade den till AFA (som i sin tur placerade den på toaletten).

Tingsrätten gick dock inte på deras bortförklaringar. Som vi beskrev ovan kunde polisen via hemlig telefonavlyssning se textkonversationer där gärningsmännen uttryckte ett stort missnöje över att bomben inte exploderade. I domen kan man också läsa att gärningsmännen testat tidsutlösningsmekanismen flera gånger för att säkerställa att allt skulle gå som planerat. SKL kunde vid inspektion se att komponenten som skulle antända bomben visst hade funkat men att bränslet trots det inte tagit eld.

Fängelse och ungdomsvård

Mikael Lönnestål dömdes till fängelse i ett år och sex månader för försök till grov mordbrand.

Anders Karlsson dömdes till sluten ungdomsvård i 1 år och 2 månader för bland annat misshandel, förberedelse till misshandel, förberedelse till grov misshandel, medhjälp till försök till grov mordbrand, urkundsförfalskning samt övergrepp i rättssak.


Ladda ned domen här!


Likheter med attentatet mot NSF-gården i Vara kommun

Året 2004 brinner den gård som Nationalsocialistiskt Front (NSF) ägde, placerad i Tråvad, Vara kommun, ner till grunden. Anders Karlsson skulle komma att häktas för attentatet då polisen kunde koppla brandbomberna i Tråvad till ett fynd hemma hos Karlsson.

Mordbranden i Tråvad 2005: NSF spinneri brinner ned

Interna AFA-dokument

I samband med att polisen grep Anton Karlsosn utanför sitt klassrum den 8 februari 2006 så genomfördes också en husrannsakan. I Karlssons dator fann polisen förutom listor över patrioter och meningsmotståndare också två dokument som skickats ut till medlemmar inom AFA.

pmklar.doc
Inför nationaldagen 2005 ville AFA att en såkallad kommunikationscentral skulle upprättas. Dess syfte var, likt sambandscentralen vid Göteborgskravallerna 2001, att fungera som en ledning vilket gav ut direktiv men också samlade in information om olika händelser. Det intressanta i detta, dock föråldrade dokument, är att AFA använder sig av lösenord som bekräftelse via det öppna telefonnätet samt att det är demovakterna som tillåts besluta över de vänsterextrema cellerna, kallade ”kompisgäng”, om kommunikationen med ledningen bryts.

» Ladda ner dokumentet här.

Release – 28 Januari (Antifascistiska Skinheads Sthlm).doc
Med kunskap om ovanstående dokument men också att AFA består av ett stort gäng knarkare, våldtäktsmän, djurplågare och psykiskt sjuka så är det nog ingen som blir förvånad om kommunikationscentralen och annan ordentlig strategi inte efterföljs. Något som AFS-Crew i Stockholm året efter (2006) påpekar.

AFS-Crew var ett vänsterextremistiskt skinheadgäng som enligt sin beskrivning vill:

bekämpa den fascistiska ideologin och rasitiska [sic] åsikter i alla dess former på alla fronter.

Dessa skriver ett långt klagobrev som förklarar för läsaren hur AFA har en tradition av:

nyinrättade tradition av komplett misslyckande både på planeringsstadiet och i utförande som infunnit sig.

De skriver att de tvivlar på ifall aktionerna ens har någon planering men tackar också för det peptalk som hölls, men som endast 1% av demonstrationsdeltagarna kunde höra. De fortsätter och beskriver andra demonstrationer som också lika katastrofala, t.ex. motdemonstrationen mot Salem och 30 november året innan. Hela dokumentet består av tragikomik men avslutas med att man kan hämta klistermärken hos det vänsterextrema Kafé 44, samma kafé som den vänsterextrema våldtäktsmannen Charlie Kihlberg (850213-0530) leta upp sitt offer på.

» Ladda ner dokumentet här.

Fler äldre fall kommer att uppmärksammas

Avmaskerats funktion är inte bara att kartlägga och avslöja dagens våldvänster utan också informera läsarna om äldre händelser från 80-, 90- och 00-talet. Finns det ett specifikt fall just du skulle vilja läsa om? Har du foton, dokument eller annan information du tror vi kan ha nytta av? Använd vårt krypterade formulär här eller kontakta oss direkt på [email protected]!

Dela artikeln