Andra Långgatan 1993 – misshandeln mot den gravida kvinnan

Publicerad den 28/5 2020 kl 14:05

GAMMALT. Avmaskerat kan idag redogöra för vad som hände på Andra Långgatan 1993 när en man och hans höggravida fru blev misshandlad av syndikalister.

Den misshandlade kvinnan.

Idag kan Avmaskerat avslöja vad som hände den 19 november 1993 på Andra Långgatan i Göteborg. Detta är ett så vedervärdigt vänsterextremt våldsdåd att det finns omskrivet i äldre böcker och ofta refereras till vid diskussioner med vänsterextremister som stödjer utövandet av våld mot sina meningsmotståndare. Men vad hände egentligen? Vi har via vår tipsfunktion tagit del av både dom och FUP och kommer nu för första gången ordentligt kunna klargöra för våra läsare hur en man och hans höggravida fru misshandlades av våldsvänstern i Göteborg.

Syndikalisternas bokcafé Kronstadt

Den 19 november hade syndikalister, både inhemska men också ditresta, samlats vid bokcaféet Kronstadt som i början av 90-talet låg vid Andra Långgatan 22. Anledningen var att VAM (Vitt Ariskt Motstånd) nästkommande dag skulle genomföra en demonstration vid Rosenlundsplatsen och syndikalisterna skulle då genomföra en motdemonstration med, vad det skulle visa sig, danska antifascister som greps med totalt 25 stycken sprängladdningar (där den tyngsta vägde 1 kg).

I närheten av Kronstadt fanns det en restaurang som ett mindre sällskap hade tänkt besöka. Men redan då hade två kvinnor från bokcaféet fått syn på dessa och identifierade de som ”skinbollar”, alltså skinheads. Något som inte var riktigt sant. Flera hade börjat växa ur subkulturen och hade därför både hår på huvudet och vanliga kläder. Misstankarna var dock tillräckligt för att dessa två kvinnor skulle lämna caféet och räkna sällskapet.

Malin Hägglund (750909-8526) samt Emma Hessfelt (751013-5580) ställde sig i närheten och började räkna. Medan den ena höll konstant koll på gruppen sprang den andra tillbaks till caféet för att hämta förstärkning. Flera i sällskapet förstod direkt att detta var en fara för dem och börjar direkt lämna platsen. De vänder sig om och ser hur det väller ut folk beväpnande med bollträn och stora träpåkar. De börjar springa.

”Slå henne inte, slå henne inte.”

Sällskapet försöker fly från de beväpnade vänsterextremisterna. Men en av kvinnorna är höggravid i åttonde månaden och kan inte fly tillräckligt snabbt. Hon hör hur de våldsbejakande syndikalisterna närmar sig så hon stannar in och ställer sig mot ett hörn och kramar om magen för att skydda barnet. Hennes man ser detta och vänder om direkt och skriker att de inte ska slå kvinnan.

Nästan direkt slås mannen till marken. I fosterställning står ett helt gäng syndikalister runtomkring honom och slår med påkar, bollträn, sparkar och slag. I förhöret kan man läsa:

Gänget sprang iväg, men det kunde inte Y pga att hon var gravid. Så ganska snart hade hon dem, ”inom en armlängds avstånd”. Hon ställde sig då mot väggen med sin mage och lade händerna för, för att skydda den. Y uppger att hon fick panik. Snart märkte Y att X [hennes man] hade vänt och sade: ”Slå henne inte, slå henne inte.” När Y då vände sig om, såg hon att det var fyra personer som slog X. Bl.a. i huvudet. ”De här fyra personerna slog konstant hela tiden.”

Angående de personer som slog X och som Y kan beskriva, uppger hon: ”Jag tänkte på att han var väldigt lång och hon var väldigt aktiv och det slog mig att det var konstigt att hon var tjej och så hennes hårfärg. Hon skrek hela tiden.”

Sjukhusets dokumentation av en skallskada mannen fick under misshandeln.

Kvinnan står mitt i syndikalistgänget och ser sin man bli nerslagen för att sen omringas av fler vänsterextremister som fortsätter den fega misshandeln. Kvinnan får panik av att se sin man bli misshandlad av gänget och börjar skrika till dem att sluta.

Hon skriker också till sin man att springa i tron att de endast skulle ge sig på en man och inte en gravid kvinna. Mannen var vid denna tidpunkt helt nerblodad i ansiktet. Först missförstod han henne och trodde att hon skrek ”lämna inte”, vilket gjorde att han stannade och fick mottaga mer slag.

Men kvinnan viftar åt honom att springa, så han bestämmer sig för att göra detta och larma polis.

Misshandeln mot den gravida kvinnan

Medan kvinnan försöker lämna platsen går syndikalisterna väldigt tätt intill henne i en halvring. Jonas Svensson (731208-3376), en av de som slog hennes man med tillhygge, går tätt bakom och sparkar mot hennes fötter så att hon faller omkull flera gånger. De andra knuffade in henne i väggen bredvid och Malin Hägglund trycker en påk mot henne. I händelseförloppet kan man läsa:

Den rödhåriga tjejen pratade hela tiden med Y och sade bl.a. att ”det var ett trevligt sällskap du har”. Y sade då ”slå mig inte, jag är med barn”. De skrattade åt henne för att hon sagt att hon var med barn och kallade henne för ”hora”.

Där efter ger Hägglund den gravida kvinnan en kraftig käftsmäll som gör att hon faller in i en glasruta. Kvinnan får nu panik och blir väldigt rädd då hon tror att hon kommer få missfall, hon bryter därför ihop och börjar gråta kraftigt. Först då lämnar syndikalisterna henne.

Samma kväll genomför polisen en husrannsakan mot Kronstadt och griper Malin, Jonas och Emma Hessfelt.

Jonas Svensson (731208-3376)

Ur förhören kan man läsa om Svenssons syn på misshandeln.

Att det skulle bli bråk anser Svensson vara naturligt. ”Det är rätt naturligt när det står skinbollar där.”

Svensson menar på att han bara slog X lite lätt på ”röven” och sen på benen. Ett sätt att tona ner det inträffade som är vanligt förekommande vid förhör med extremvänstern efter att de misshandlat någon. Han rättfärdigar också misshandeln utifrån kläd- och hårstil. Också det ett argument som våldsvänstern ofta tycker räcker för att motivera sitt våld.

Att killen som Svensson slog var ”skinboll” är Svensson övertygad om. Detta beroende på att killen hade rakat huvud samt mörka kläder. Svensson tillfrågade aldrig om killen var ”skinboll” eller sympatiserade med dem. Han förutsatte detta i och med de kläder han hade och då ansåg Svensson det befogat att slå till honom. Denna förklaring anser Svensson vara godtagbar, han har själv accepterat den.

Och för att avsluta förhöret:

Tillfrågad hur Svensson kände sig i den situationen som blev uppger han, ”ja det är klart man är upphetsad när detta hände”. Men trots den ”upphetsade” situationen hade han kvar sitt logiska tänkande.

Svensson dömdes bara till två månaders fängelse för misshandel efter sin medverkan i detta brutala överfall.

Jonas Svensson
Jonas Svensson då.
Jonas Svensson
Jonas Svensson idag.

Malin Hägglund (750909-8526)

Hägglund hade sommaren samma år kastat ägg mot Bert Karlsson och Ian Wachtmeister under ett politiskt möte i Bältesspännarparken, Göteborg.

Hägglunds försvarar sig:

Malin Hägglund har erkänt gärningen med den begränsningen att endast Bert Karlsson befunnit sig på scenen vid tillfället. Hon har bestritt ansvar på den grunden att det inte rört sig om en politisk sammankomst utan om ren underhållning och att äggkastningen bör ses som ett – om än oplanerat – inslag i föreställningen.

Hägglund dömdes för misshandeln ovan men också för störande av sammankomst till en månads fängelse.

Malin Hägglund
Malin Hägglund då.
Malin Hägglund idag.

Hägglund skulle senare gripas i samband med en demonstration för Sverigedemokraterna i Jönköping där hon tillsammans med en manlig lokal förmåga misstänktes planera ett bombattentat. I blomsterplanteringar som demonstrationståget passerade fanns nergrävda bomber.

År 1996 dyker Hägglund upp i medlemstidning SAC-Kontakt. I boken Den styckade stjärnans union kan man läsa:

I Packhuset i Göteborg delades järnrör ut före en demonstration. Den ansvarige på plats var syndikalisten Malin Hägglund som menar att orsaken till händelsen är samhällets fel, hon vet vilka som är beväpnade, men vägrar att avslöja det. Hägglund hävdar att det alltid blir bråk när nazister är i stan och menar att nazister inte borde ha demonstrationsrätt. På kvällen grips tretton personer som tillhör kretsen kring Packhuset och de har sprängmedel.

Det framkommer också att syndikalisternas tidning Arbetaren försvarade misshandeln av den gravida kvinnan och hennes man:

Arbetaren skriver att i Göteborg har en gravid kvinna misshandlats av ”antirasister”. Sassa Petterson, ordförande för Göteborgs lokal-avdelning, säger att händelsen inte är så noga, Arbetaren hade en ensidig bild av händelsen och om det inte är syndikalisterna som själva uttalar sig, så är alla fakta bara hörsägen, enligt Petterson.”

Emma Hessfelt ströks helt från utredningen även om hon var delaktig i det arbete som föranledde att misshandeln kunde äga rum från första början.

Fler äldre fall kommer att uppmärksammas

Avmaskerats funktion är inte bara att kartlägga och avslöja dagens våldvänster utan också informera läsarna om äldre händelser från 80- och 90-talet. Finns det ett specifikt fall just du skulle vilja läsa om? Har du foton, dokument eller annan information du tror vi kan ha nytta av? Använd vårt krypterade formulär här.

Dela artikeln