Misshandeln vid Syndikalisternas 1 maj-tåg 2018

Publicerad den 1/2 2022 kl 17:02

EFTERLYSNING. Avmaskerat söker identifiering av våldsamma vänsterextremister som misshandlade en man på grund av dennes klädesplagg.

Uppdatering 2022-02-01: Flera av de oidentifierade gärningsmännen har tack vare tips och avancerad ansiktsigenkänning kunnat pekas ut.

När den provokativa Youtube-profilen Ulven, även känd som Den Nödvändiga Intoleransen, blev misshandlad under syndikalisternas 1 maj-tåg 2018 dömdes endast en av vänsterextremisterna, trots att flera av angriparna tydligt syns på film. Detta knapphändiga polisarbete uppmärksammades nyligen efter att nättidningen Nya Riks granskat polisutredningen:

Inga försök gjordes av polisen att spåra gärningsmännen. Detta trots att en funktionär från Göteborgs Lokala Samorganisation (SAC) var med och sparkade.

Noterbart från förundersökningar är:

  • Ingen husrannsakan har genomförts
  • Inga beslag av telefoner har skett
  • Ingen topsning har skett
  • Inga beställningar över telefonsamtal finns med
  • Ingen kommunikation gällande SAC-funktionären förekommer
Elias Pettersson Tångvik, dömd för misshandel.
Elias Pettersson Tångvik, dömd för misshandel.

Elias Pettersson (911017-1536) är den vänsterextremist som kunde dömas med hjälp av filmmaterialet som finns att tillgå. Han dömdes till 75 timmars samhällstjänst och villkorlig dom för misshandel (Gbg tr B 11613-18).

Exakt24 har gjort ett reportage om honom och Avmaskerat har skrivit mer om det här.

Vi har nu själva analyserat det foto- och videomaterial som finns tillgängligt och söker därför er hjälp att identifiera resterande angripare. Vet ni också om ifall det finns andra fotografier eller filmer från demonstrationen så är detta av högt värde. Klicka här för att kontakta oss.

Bilder på oidentifierade vänsterextremister

Bilderna kan också laddas ner direkt här:
Gärningsman 1
Gärningsman 3
Gärningsman 4
Gärningsman 6
Gärningsman 7
Videon som visar misshandeln finns att se i sin helhet här.

Nedan följer de gärningsmän vi kunnat identifiera tack vare tips och avancerad ansiktsigenkänning. Journalisten Christian Petersson från Exakt24 har också varit starkt engagerad i detta och bidragit med mycket information som han köpt av före detta vänsterextremister.

Axel Rosengren 890829-4039

Axel Rosengren, lärare, Svartedalsskolan
Axel Rosengren misshandlar Ulven.

AXEL Wilhelm Teodor Bengt Rosengren (890829-4039)
Sommarvädersgatan 34 lgh 1202
418 33 Göteborg

Mail: [email protected]
Tel: 0702670463

Arbetsplats: Svartedalsskolan, Göteborg.
Mail: [email protected]

En av de gärningsmän som misshandlade Ulven är mellanstadielärare Axel Rosengren. Avmaskerat har tidigare skrivit om honom då han slagits mot poliser samt varit en av de som skyddat AFA-ledaren Tor Alsén. Rosengren har deltagit i flera syndikalistiska demonstrationer samt våldsamma motdemonstrationer.

Axel Rosengren, syndikalistiskt första maj. 2018-05-01.

Syndikalistiskt första maj.
2018-05-01.

Axel Rosengren, försvara strejkrätten. 2018-12-01.

Försvara strejkrätten.
2018-12-01.

Axel Rosengren, motdemonstrant Kungälv. 2019-05-01.

Motdemonstrant i Kungälv.
2019-05-01.

Rosengren är också en av värdarna i den AFA-kopplade podcasten Komintern. I denna podcast uttrycker han sina tankar om att utföra terrordåd i avsnittet Komintern i Pestens tid #3 (28:22).

Jag är hundra procent för att spränga… individuell terror riktad mot politiska mål. Det måste inte vara så jävla genomtänkt alla gånger.

När journalister från Exakt24 konfronterade Rosengren så gick han mest och tittade ner i marken innan han tog upp telefonen för att ringa polisen.

Nikie Hallenberg 950111-1885

Nikie Hallenberg med familj.
Nikie Hallenberg misshandlar Ulven.

NIKIE Josefin Hallenberg (950111-1885)
Sankt Pauligatan 29 A lgh 1301
416 60 Göteborg

Facebook: Niko Lina
Mail: [email protected]
Tel: 0700165285

Arbetsplats: Bemanningsenhet funktionsstöd, Centrum (031-365 86 86)
Mail: [email protected]

Den person som är mest aggressiv, sett till fysiska attacker, är kvinnan Nikie Hallenberg. Förutom att knäa, knuffa och sparka på Ulven så stampar hon även på hans ben när han ligger ner. Det grova och oprovocerade våldet är dock inget nytt för Nikie då hon sedan tidigare varit en mycket aktiv medlem i Revolutionära Fronten.

***

Nikie Hallenberg misshandlar Ulven. Bildkollage från Flashback.
Nikie Hallenberg misshandlar Ulven. Bildkollage från Flashback.

Det skulle inte dröja länge efter att misshandeln skedde år 2018 tills användare på diskussionsforumet Flashback hade kunnat lista ut, inte vid namn men vid utseende, att kvinnan som misshandlade Ulven var samma kvinna som gick längst fram i demonstrationståget. Så med hjälp av andra bilder, samt det videomaterial som cirkulerade, kunde användarna skapa ett bildkollage.

Anledningen till varför Flashback vid tidpunkten inte kunde göra den koppling som Avmaskerat gjort nu är på grund av att Nikie försökt dölja sina bilder från internet. Tack mottagna tips och ansiktsanalyser så kan Avmaskerat idag koppla bildkollaget från Flashback till den vänsterextrema kvinnan.

Simon Larsson 920511-0159

Simon Larsson
Simon Larsson misshandlar Ulven.

SIMON Mikael Larsson (920511-0159)
Saturnusgatan 7 lgh 1208
415 64 Göteborg

Facebook: Simon Larsson
Mail: [email protected]

En av de som utdelar upprepade slag mot Ulvens ansikte är mannen Simon Larsson.

Larsson kommer ursprungligen från Eskilstuna och är sedan länge god vän med Elias Pettersson, den gärningsman som dömdes för misshandeln. I september 2014 bosatte han sig i Göteborg och har sedan dess börjat engagera sig mer och mer inom den vänsterextrema rörelsen på västkusten. Larsson har vid flera tillfällen setts till vid demonstrationer och då i närheten av andra tongivande vänsterextremister som bland annat William Ramsdahl och Jonathan Pye.

Era tips gör vårt arbete möjligt

När denna artikel ursprungligen publicerades den 11 juli 2021 så avslutade vi artikeln med nedanstående text:

Det skall nämnas att Avmaskerats efterlysning om fotografen bakom Nazispotting, Göran Per-Ola Friberg, låg uppe i nästan ett år innan vi tack vare tips och ett gediget researcharbete kunde presentera honom och hans bakgrund. Vi är därmed säkra på att identiteten på dessa vänsterextremister förr eller senare kommer avslöjas.

Idag, lite mer än ett halvår senare, kan vi presentera identiteten på flera av gärningsmännen. Dessa vänsterextremister trodde att de helt ostraffat skulle kunna slå, knuffa, stampa och sparka på en ensam man tills hans ansikte blivit helt blodigt – endast på grund av det klädesplagg han bar. Avmaskerat visar att så är inte fallet.

Fortsätt därför att skicka in tips till oss på antingen [email protected] eller via vårt krypterade kontaktformulär. Vet du om att du kan bidra med en donation så läs gärna vår guide om hur man donerar med Bitcoins. Annars får du mer än gärna dela våra artiklar på Twitter, diskussionsforum och sociala medier.

Dela artikeln