Mordbranden i Tråvad 2005: NSF spinneri brinner ned

Publicerad den 23/12 2022 kl 12:12

GAMMALT. AFA Skaraborg bränner ner ett gammalt spinneri på julafton tillhörande partiet Nationalsocialistisk Front.

Anders Karlsson använde tidsinställda bomber för att bränna ned NSF:s spinneri i Tråvad 2005. Ingen dömdes för attentatet.
Anders Karlsson använde tidsinställda bomber för att bränna ned NSF:s spinneri i Tråvad 2005. Ingen dömdes för attentatet.

På julaftonskvällen 2005 larmades både räddningstjänsten och polis om en brand i Tråvad, Vara kommun. Branden gällde ett gammalt spinneri som vid tidpunkten disponerades av partiet Nationalsocialistisk Front (NSF).

Polisen och räddningstjänsten kunde snabbt konstatera att branden var anlagd och den 28 december, fyra dagar efter, tog AFA Skaraborg på sig attentatet.

Fyndet: tidsinställda brandbomber

Polisen fattade tidigt misstankar om att det rörde sig om en planerad mordbrand. Till exempel så var låset till dörren på byggnaden som brann ned uppbrutet. Polisen och räddningstjänsten skulle sedan, vid en närmare undersökning på brottsplatsen, hitta två petflaskor hopbundna med ett metallrör i mitten innehållandes ett tomtebloss. Totalt var flaskorna fyllda med 2,6 liter bensin.

Detta var hemmagjorda brandbomber där tomteblosset fungerade som stubin. Något AFA skulle kalla för ”tidsinställda bomber” i sitt pressmeddelande.

Polisen förhörde senare människor som rört sig i området under den aktuella kvällen för mordbranden, de flesta hade endast sett branden eller hört smällar från huset. Ett vittne utmärkte sig dock från mängden då han sett en person som gömt sig i närheten av platsen:

Efter cirka 100 meter in på denna vägen så upptäcker han [vittnet] i billjuset från sin bil att det låg en person på marken på vänster sida, cirka 10-15 meter från vägen.

Personen i fråga låg på magen med händerna uppdragna för att skydda huvudet. Var helt mörkklädd med mörk jacka och mörka byxor.

Gärningsmannen försvann snabbt från platsen efter att bilisten sett honom.

AFA Skaraborg tar på sig mordbranden

AFA Skaraborg, ledd av Anders Karlsson, tar på sig den planerade mordbranden.
AFA Skaraborg, ledd av Anders Karlsson, tar på sig den planerade mordbranden.

Antifascistisk aktion (AFA) är ett vänsterextremt nätverk som med våld och terror försöker tysta sina politiska motståndare till varje pris. Medlemmar och sympatisörer till detta nätverk har genom åren gjort sig skyldiga till allt från mordförsök, vandalisering av folks hem och egendom till mordbränder.

Vid tidpunkten för mordbranden i Tråvad var AFA Skaraborg en ökänd AFA-grupp som låg bakom flertalet våldsamma dåd mot nationalister. I ett av fallen slog de en man medvetslös och skar sedan sönder hans ansikte med en krossad glasflaska. Avmaskerat har tidigare skrivit om aktivisterna som var ledande inom AFA Skaraborg i denna artikel.

Efter mordbranden i Tråvad tog AFA Skaraborg på sig dådet, anledningen var att NSF nyttjade gården.

Husrannsakan hos Anders Karlsson 880413-5971

Anders Olof Karlsson, Hägersten. Ledare för AFA Skaraborg.
Anders Olof Karlsson, Hägersten. Ledare för AFA Skaraborg.

Anders Karlsson (880413-5971)
Stjernströms väg 5 lgh 1203
129 35 Hägersten

Mail: [email protected]

Arbete: Water Meadow AB
Tidigare arbete: Saudade AB, Suzette Loubser AB, Sista versen 43799 AB, Refectio AB

Den 24 oktober 2005, exakt två månader innan AFA Skaraborg bränner ner NSF-gården i Tråvad, genomför polisen en husrannsakan hos AFA Skaraborgs dåvarande ledare Anders Karlsson i Lidköping.

Polisen finner i ett dolt utrymme (krypgrund) i anslutning till bostaden sprängmedel, kemikalier och andra komponenter för tillverkning av explosiva varor. Polisen hittade också en CD-skiva innehållandes kartläggning och fotografier av personer som enligt Karlsson uppfattas som ”högerextrema”. Bland dokumenten fanns namn, fotografier och personnummer på totalt 165 stycken personer. På CD-skivan fanns det också beskrivningar för hur man tillverkar olika sorters sprängämnen.

Polisen hittade totalt 116 stycken burkar pepparspray, tio rånarluvor, 15 yxor, nio kofötter, nio knogjärn, två kolsyrepistoler, tre hammare, en syl och tre mejslar. Det fanns också en låda med klockor, lödkolv, kablar, lampor, telefondelar, lödtråd, tändkabel, kemikalier, saltsyra, tolv ficklampor, en brandbomb, vapensikten och 18 knallskott.

Polisen hittade även AFA-flaggor och annan propaganda kopplat till nätverket.

Noterbart är att polisen även hittade identiska brandbomber med de som senare skulle hittas efter mordbranden i Tråvad två månader senare.

Samma konstruktion med PET-flaskor, metallrör och tomtebloss som hittades vid mordbranden två månader senare hittades hemma hos AFA-ledaren Anders Karlsson.
Samma konstruktion med PET-flaskor, metallrör och tomtebloss som hittades vid mordbranden två månader senare hittades hemma hos AFA-ledaren Anders Karlsson.

”Stor risk för spridning”

Skadorna på NSF:s lokal blev omfattande, ett av husen brann ner till grunden och huvudbyggnaden blev så pass förstörd att den inte gick att bruka. Det kunde dock ha blivit betydligt mycket värre fara för allmänheten runt omkring ifall brandkåren inte lyckats släcka branden så snabbt som de gjorde.

Räddningstjänsten Västra Skaraborg gjorde följande uttalande om händelsen:

Om räddningstjänsten inte hade varit på plats och gjort en insats så finns det mycket stor risk för spridning till grannfastigheten och den ladugård som fanns närmast.

En risk för spridning finns också till det bostadshus som finns längre bort.

Händelsen i denna artikel är ett bra exempel på den hänsynslöshet som extremvänstern visar när de utför många av sina attacker. Extremisterna tar ingen som helst hänsyn till att hus och individer som inte är målet för deras attacker kan skadas allvarligt.

Läs även om när Anders Karlsson tillverkade en bomb som skulle bränna ned en välbesökt barnrestaurang i Nyköping. Ett välplanerat bombattentat som Karlsson skulle dömas för.

Anders Karlsson satt häktad, misstänkt för mordbranden i Tråvad samt för sin inbladning i ett försök att bränna ned en barnrestaurang i Nyköping. <a href="https://avmaskerat.com/wp-content/uploads/2022/12/anders-olof-karlsson-afa-skaraborg-3.jpg" target="_blank">Klicka för att läsa mer.</a>
Anders Karlsson satt häktad, misstänkt för mordbranden i Tråvad samt för sin inbladning i ett försök att bränna ned en barnrestaurang i Nyköping. Klicka för att läsa mer.

Åtalet läggs ned

Under utredningens gång skulle polisen direkt koppla attentatet i Tråvad till Anders Karlsson och den husrannsakan polisen genomförde i hans hem månader innan.

Tekniska roteln i Skövde kunde genast koppla mordbranden till bomberna funna hos Anders Karlsson.
Tekniska roteln i Skövde kunde genast koppla mordbranden till bomberna funna hos Anders Karlsson.

Trots kopplingarna så var bevisläget inte tillräckligt. Varken Anders Karlsson eller någon annan skulle dömas för den planerade mordbranden mot NSF:s spinneri i Tråvad 2005.

Karlsson skulle dock 2006 dömas till 14 månaders sluten ungdomsvård för misshandel, förberedelse till misshandel, förberedelse till grov misshandel, medhjälp till försök till grov mordbrand, urkundsförfalskning och övergrepp i rättssak. Vi har skrivit mer om det här.

Fler äldre fall kommer att uppmärksammas

Avmaskerats funktion är inte bara att kartlägga och avslöja dagens våldvänster utan också informera läsarna om äldre händelser från 80-, 90- och 00-talet. Finns det ett specifikt fall just du skulle vilja läsa om? Har du foton, dokument eller annan information du tror vi kan ha nytta av? Använd vårt krypterade formulär här eller kontakta oss direkt på [email protected]!

Läs mer

AFA-Rättegången 2006
McDonalds i Nyköping 2006

Dela artikeln