Mordbränder i AFA:s namn

Publicerad den 28/6 2020 kl 12:06

GRANSKNING. Nedan följer en historisk överblick där den svenska terrorgruppen AFA genom mordbrand försökt tysta politiker och patrioter samt utsatt barnfamiljer för ödeläggelse.

På tisdagsnatten den 18 februari 2020 brann nationalsocialisten och politikern Freddy Nermans hus ner till grunden. P4 Blekinge rapporterade om en övertänd villa utanför Hallabro i Blekinge. Polisen misstänker att branden var anlagd och rubricerade den som mordbrand. Som tur var befann sig Nerman inte i huset för stunden. På nätet försöker våldsvänstern skademinimera angreppet och skylla det på ”försäkringsbedrägeri” trots att AFA tidigare kastat in brinnande föremål i samma persons bostad när denne bodde i en lägenhet. Utredningen är nerlagd sedan en månad tillbaka, då polisen inte prioriterar att utreda vänsterextrema terrordåd. Ett annat exempel på detta är att polisen rutinmässigt avskriver bilbränder som orsakade av ”elfel” när det varit helt uppenbart att det är vänsterextremister som terroriserat sina meningsmotståndare genom att elda upp deras bilar.

AFA stoppar finansiellt stöd till Freddy Nerman

Efter mordbranden på Nermans hus publicerade Nordfront.se en artikel där de skrev om hur man kunde stötta honom finansiellt via Swish. AFA inledde då en påverkningskampanj på Twitter där de beskrev hur man falskeligen går tillväga för att stänga ner kontot. Något de också lyckades med. Swish och Sparbanken fryste Nermans konto och alla innehavande tillgångar.

Avmaskerat ska idag gå igenom andra liknande händelser där AFA försökt tysta ner oppositionella genom att attackera deras hem, lokaler och fordon. Även om de idag inte är något fysiskt hot så är det viktigt att inte glömma bort hur den svenska staten vägrat terrorstämpla denna gruppering utan istället flyttat fokus till t.ex. Nerman och det parti han tillhör.

Nationella Alliansens lokal 1996

I juni 1996 begav sig vänsterterrorister från AFA till en lokal i Stockholm på Tomtebogatan 44. Lokalen fungerade som en mötesplats för nationellt sinnade personer. Vid ingången till lokalen hade AFA ställt bensindränkta däck som de sedan tände eld på, hänsynslöst ignorerade de brandspridningen som kunde slukat hela flerfamiljsfastigheten. Som tur var lyckades en av de boende i fastigheten släcka elden.

Efter AFA:s misslyckade försök att elda upp lokalen så följde gruppen upp attacken med att skicka ut ett hotfullt meddelande till alla boende med texten ”Köp pulversläckare”.

Källa: 1996-06-21. Dagens Nyheter.

Ultima Thules replokal 2000

I februari 2000 anlades en brand i Ultima Thules studio som vid tillfället låg vid Ringvägen i Nyköping. Dörren till lokalerna hade brutits upp och flera brandhärdar hade förekommit inuti studion.

Källa: ”Vi har alltid varit och är Sverigedemokrater alla fyra”

Kommunalråd utsätts för mordbrand 2000

I Linköping pågår det en husockupation mellan den 17-19 mars 2000. Ockupanterna hade bunkrat upp med gatsten, molotovcocktails och gatustridsvapen. Sammandrabbningen ledde till att flera poliser skadades när de den 19 mars stormade huset. Samma natt utsätts dåvarande kommunalråd Lars-Erik Johansson (S) och hans fru för ett mordförsök. Huset sattes i brand och han och frun var nära på att mista livet.

Källa: 2001-08-16. Svenska Dagbladet.

I ”Aktionskalendern” som gavs ut av den vänsterextrema webbplatsen Motkraft står det:

Vi gråter oss inte till sömns över vad en politiker som inte ens nedlåter sig till att föra en dialog med ungdomar råkar ut för.

Aktionskalendern var ett liknande avrapporteringssystem där olika autonoma grupper kunde skryta om den terror de spred. Motkraft grundades av Martin Fredriksson (tidigare aktiv inom AFA, numera aktiv som företagare inom Expo-sfären).

Fredriksson hade i en intervju med TV4 Ost samma år svarat på frågan om lokalpolitikerna borde känna sig oroliga:

Vi ger oss inte på politiker personligt, förutom en incident kanske. Jag tycker väldigt synd om hans hustru som har en sådan man som är socialdemokrat och går i spetsen för privatiseringar. Han som inte ens kan hålla ett löfte i fem minuter, så jag skiter fullständigt i ett litet grillparty hemma hos honom.

Avmaskerat låter läsaren själv bedöma om en koppling finns eller ej.

Mordbranden på barnrestaurangen i Linköping 2000

Den 15 december 2000 tänder tre vänsterextremister eld på McDonalds vid Rydsvägen 1 i Linköping. Skador för upp till 10 miljoner orsakas och hela byggnaden brinner ned. Innan eldslågorna tar hela byggnaden hinner en väktare se att ett anarkist-A spraymålats på dörren till godsmottagningen.

De som greps, men friades, var:
Joel Bjurströmer (790118-9378)
Martin Fredriksson (800407-2917)
Axel ”Akke” Kumlien (810704-2734)

Källa: Linköpings tr B1961-00

En sidnot angående Bjurströmer och McDonalds: Vid ett tillfälle 2010 befann sig Joel och andra vänsterextremister på McDonalds vid Liljeholmen, Stockholm. Ett tumult uppstod vilket ledde till att han dömdes till fängelse för att ha misshandlat och mordhotat en 13-årig pojke.

Nationalsocialistisk Fronts gård i Örebro 2001

I Hjortkvarn, några mil utanför Örebro, hade Nationalsocialistisk Front (NSF) en gård som användes för möten, konserter och andra aktiviteter för medlemmarna i partiet.

Natten den 29 mars 2001 anlades en brand vilket förstörde lokalerna och gården blev obrukbar. Precis som här, likt Freddy Nermans fall, så minimerar polisen AFA:s inblandning genom att nämna försäkringsbedrägeri helt utan några reella misstankar åt det hållet.

Örebropolisens presstalesman Göran Gunnarsson uttalar sig:

Normalt vid anlagda bränder är det bara några få personer som har motiv. Men den här gången kan det vara många. Det kan vara allt från försäkringsbedrägeri till en antifascistisk aktion.

Källa: 2001-03-29. Dagens Nyheter.

Rysk ambassadbil attackeras 2005

En vänsterextrem grupp attackerar bland annat en rysk ambassadbil i Stockholm. Flera personer blev gripna med misstanke för mordbrand. Den vänsterextrema gruppen som har kopplingar till AFA uttryckte sig att “ändamålen helgar medlen”. Gruppen är också ansvarig för flera andra mordbränder.

Källa: 2005-08-24. Svenska Dagbladet.

Nationalsocialistisk Fronts lokal i Vara 2005

AFA tar på sig mordbranden på en gård i Tråvad, Vara kommun, som ägdes av Nationalsocialistisk front (NSF). AFA skrev följande på sin hemsida: “Efter att Vara kommun misslyckats med att få bort nazisterna från området valde vi, AFA, att med eldens kraft förhindra NSF:s fortsatta verksamhet på gården.” Tidsinställda bomber användes.

Källa: 2005-12-28. Aftonbladet.

Mordbranden på barnrestaurangen i Nyköping 2006

Arton personer knutna till AFA greps efter mordbranden på NFS:s gård i Vara. Två personer var misstänkta för ett brandattentat mot McDondald’s i Nyköping 2006.

Avmaskerat kommer återkomma till denna händelse framöver.

Källa: 2006-06-08. Dagens Nyheter.

Bilbränder under Folkets Marsch 2008

Den 6 juni 2008 hölls en demonstration kallad “Folkets marsch” i Stockholm. Detta är samma demonstration som Göteborgs Fria Nationalister skulle delta på när de blev överfallna av medlemmar ur Revolutionära Fronten och AFA. Läs mer här om hur Oscar Madden, AFA-ledaren beväpnad med slägga, slog sönder benet på en redan nedslagen patriot.

Demonstrationen i Stockholm angreps av motdemonstranter från det vänsterextrema AFA under sin marsch. Efter marschen grep polisen hela 114 personer för gummiparagrafen “Hets mot folkgrupp” medan ingen från AFA greps. Under samma kväll rapporterar polisen att två fordon tillhörande deltagare till Folkets marsch var satta i brand. Polisen misstänkte att medlemmar från AFA låg bakom de anlagda bränderna.

Källa: 2008-06-08. Svenska Dagbladet.

Mordbrand mot barnfamilj 2012

En familj hade under en längre tid blivit terroriserade av medlemmar från Revolutionära Fronten. I slutet av september 2012 krossade RF deras fönsterruta och försökte kasta in brandbomber. Som tur var fönstret förstärkt med en plywoodskiva men gardinen tog eld och polisen rubricerade det som försök till mordbrand. Familjen var inte hemma vid tillfället.

Källa: Vänsterextremister terroriserar familjen Gunnarsson

Åtalet mot Revolutionära Fronten 2014

En cell i terrororganisationen Revolutionära Fronten hade kartlagts av polisen och vänsterterroristerna kunde nu för en gångs skull ställas inför rätta. Misshandel, olaga hot och försök till mordbrand var några av åtalspunkterna.

De som åtalades var:
Oscar Glad (911220-5712)
Nikie Hallenberg 
(950111-1885)
Adam Taylor 
(921011-1077)
Mia Mikkelsen 
(910628-1703)
Dennis Kindgren (fd. Miraballes) 
(900906-2051)
Björn Felix Wännerdahl 
(941103-2254)

Källa: Västmanlands tr B564-14

Mordbrand mot barnfamilj 2017

I Bunkeflostrand, Malmö, anlade AFA en bilbrand vilket var mycket nära att sprida sig till de villor som fanns i närheten. Journalisten Patrick Persson skriver:

Den person som extremisterna inte gillar bor i närheten men de villaägare som drabbades i natt har inte med den personen att göra.

Förutom att en barnfamilj låg och sov i ett av husen så spred sig också elden till bilen bredvid, vilken blev totalförstörd.

Terror och hot är essensen i AFA:s verksamhet

Det är med bakgrund av bland annat dåd som dessa mordbränder som upprördheten mot AFA:s ”hembesök” hos Iréne Svenonius (M) ska förstås. Vänsterextremister som istället försvarade och relativiserade den aktionen stödjer indirekt AFA genom att måla upp gruppen som harmlös.

USA:s president vill terrorstämpla Antifa

Efter att AFA och Black Lives Matter-aktivister plundrat, förstört och skadat byggnader och människor under våren 2020 gick president Donald Trump ut och sa att han kommer terrorstämpla Antifa.

Om Sveriges regeringen kommer göra detta är föga troligt då de låtit ovanstående händelser och mycket andra grova brott ske obemärkt. I juni 2020 ställde Björn Söder (SD) frågan till Mikael Damberg (S) ifall Sverige också ska klassificera AFA för vad det är – terrorister. Något svar har i skrivande stund inte getts.

Dela artikeln