ÖREBRO: Nahomy Guadron (UV) och Creidne Thompson (K)

Publicerad den 14/5 2020 kl 22:05

NYHET. Avmaskerat tittar på ett fall från 2018 där två unga vänsteraktivister – varav den ena har lunchat med Jonas Sjöstedt – blev påkomna med att klottra antifascistiska slagord och inneha SUF-propaganda.

Det var på kvällen den 24 juni 2018 som flera personer upptäcker att två yngre kvinnor står och klottrar på fasader i Örebro centrum. Mellan byggnaderna turades de om att cykla och flera vittnen ringde polisen. Ett av vittnena åkte efter i sin bil och följde de sen till fots.

Nahomy Guadron och Creidne Thompson

När kvinnorna förstod att de var upptäckta sökte de skydd hos en grupp ungdomar och menade på att vittnet och hans vänner var nazister som jagade dem.

Polis: Om jag förstår dig rätt är ingen tvekan om att det var samma tjejer som ni såg klottra som ni sedan pekade ut för polisen?
Vittnet: Nej. De hade sökt skydd eller vad man ska kalla det hos de där andra ungdomarna och sagt att vi jagade dem och att vi var nazister.

Polisen anländer till plats och griper den irländska antifascisten Creidne Thompson (010521-9208) och hennes vän Nahomy Guadron (20011004-5945).

Creidne Thompson (Kommunistiska Partiet)
Nahomy Guadron (Ung Vänstern)

Sprayar ”typ antirasism”

På plats så ertappas de med färgburkar och en spraymall gjord i kartong. Polisen förhör de på plats och Guadron berättar flitigt vad de gjort.

Jag frågar varför hon har färg på händerna och hon säger att de sprayat och skrivit. Jag frågar vad och hon pekar på kartongbiten. Hon säger att hon och hennes kompis (Thompson) har sprayat på några ställen. Det är kanske 4-5 ställen tror hon. Jag frågar vad och hon säger ”typ antirasism”. Hon säger även att de sprayat här och visar på en grön container som står ca 10m ifrån platsen de anträffades på. På containern står det ”ANTIFA AREA” som klart matchar urklippet från kartongbiten som Thompson bar på.

De båda antifascisterna har tidigare under dagen skurit ur en stencil av kartong. Vilket polisen dokumenterade. Väl hemma hos Thompson och i Guadrons jackfickor hittar de SUF propaganda.

När polisen frågar Thompson varför hon klottrat svarar hon:

Hon säger till en början att hon inte trodde att det var brottsligt men ändrar sig sedan till att hon visste att det var det. Anledningen till att hon gör det är för att hon vill framföra sitt budskap och struntar i att någon annan får betala för sanering.

Vid ett senare förhör uppvisar Thompson en helt annan attityd och svarar ”ingen kommentar” nästan rakt igenom.

Creidne Thompson förhör

NMR hade varit jättemycket i stan

Under Guadrons förhör frågar polisen henne om hon kan beskriva händelsen. Hon berättar att hon inte minns mycket. Att hon inte är medlem i SUF eller AFA. En taktik antifascisterna oftast använder när de åker fast. Det är endast framgångsrika aktioner som man väljer att ta på sig och hylla.

Polisen fortsätter och frågar varför de gjorde detta:

(AM) När kom ni på att ni skulle göra det här?
NMR hade varit jättemycket i stan. Vi var så här sura på dem. Det var massa klistermärken i Varberga och hennes område.

Även Thompson berättar i ett utfallande till socialtjänsten att det var rasistiska budskap som fick henne att agera.

Creidne har berättat att hon har förstått att det inte blev bra. Att det var någonting som hon bestämde i stunden på grund av provokation från rasistiska budskap/politiska rörelser med rasistiska budskap.

Båda dömdes till ungdomstjänst.

Politiska engagemang

Creidne har sedan mycket ung ålder, då bosatt i Irland, varit engagerad i så kallad antifascistisk kamp. Väl bosatt i Sverige började hon, efter några år i Stockholm, engagera sig inom Kommunistiska Partiet i Örebro, där hon bland annat hjälpte till i valet 2018 genom att dela ut flygblad och sätta upp affischer.

Guadron är engagerad i Ung Vänster Örebro men har också en dragning mot både SUF och Extinction Rebellion.

Dela artikeln