AFA-kopplad förening nära att bli vräkta

Publicerad den 8/3 2022 kl 07:03

NYHET. Den AFA-kopplade föreningen Nattsvart Verkstad befinner sig i en stor ekonomisk kris och riskerar att stänga ner.

Johan Eriksson, grundare av Nattsvart Verkstad, står inför stora ekonomiska problem.
Johan Eriksson, grundare av Nattsvart Verkstad, varnar för stora ekonomiska problem.
Lokalen Nattsvart Verkstad hyr (övervåningen). Foto: Avmaskerat.com.
Lokalen Nattsvart Verkstad hyr (övervåningen). Foto: Avmaskerat.com.

På den vänsterextrema nyhetsportalen Gatorna.info kan man den sjunde mars, under rubriken ”Nattsvart is in a financial crisis!”, läsa om föreningens långdragna ekonomiska problem. Efter att de blivit utsatta för inbrott samt inte klarat av att hålla ordning på nycklarna till fastigheten, så riskerar de nu att bli vräkta om de inte betalar sina räkningar, som de ligger efter med:

Efter ett inbrottsförsök och nyckelstöld i augusti har vi kämpat med en skuld till vår hyresvärd. För några dagar sedan fick vi vår andra påminnelse om den räkningen. Just nu är vi skyldiga [hyresvärden] 23 000 kr och vår tid börjar ta slut. Räkningen skulle ha betalats den 2022-03-03.

Om vi inte kan betala detta kan vi behöva lägga ner Nattsvart Verkstad.

Det återstår att se om de lyckas samla in tillräckligt med pengar för att stanna kvar i sin nuvarande lokal på Herrestagränd 5, Högdalens industriområde i Stockholm.

Täta kopplingar till AFA

Personerna bakom föreningen, bland andra Johan Eriksson (820723-5535) och Björn Krogvig (880224-0559), har en lång historia inom den autonoma vänstern och flera av de som är inblandade i Nattsvart Verkstad har dragit på sig ett brottsregister efter att ha dömts för politiskt motiverade brott. Avmaskerat kommer återkomma till dessa längre fram.

Nattsvart Verkstad är uppdelade i arbetsgrupper. Den arbetsgrupp som trycker kläder går under namnet tryckverkstansthlm och är producenten av AFA Skånes nya t-shirtar som de sålde under föregående års ”Antifascistisk Brännboll”.

Nattsvart Verkstad har även fungerat som stöd och personskydd vid vänsterextremisters rättegångar. När Terry Lövkvist skulle infinna sig vid Stockholms tingsrätt i början av förra året så gick det ut ett internt meddelande till medlemmarna där de uppmanades att delta på rättegången och skydda Lövkvist mot eventuella konfrontationer.

Internt meddelande om att skydda vänsterextremist vid rättegång. Klicka för större bild.
Internt meddelande om att skydda vänsterextremist vid rättegång. Klicka för större bild.

Avmaskerat bevakar situationen

Nattsvart Verkstad har sedan Avmaskerat grundats varit under vår lupp. Tanken var att skriva en längre artikel där även medlemmarna exponerades för sina vänsterextrema engagemang och tillhörande politiska domar. Men när vi nu möts av beskedet att föreningen kanske går i graven så var vi tvungna att i förväg uppmärksamma denna samling av vänsterextremister.

Gillar du vårt arbete?

Avmaskerat är ett ideellt journalistiskt projekt där vi granskar den vänsterextrema rörelsen i Sverige, dåtid som nutid. Även om detta arbete är fritt upp till var och en av de som arbetar med projektet så finns det andra kostnader som behöver täckas. Vet du om att du kan bidra med en donation så läs gärna vår guide om hur man donerar med Bitcoins. Annars får du mer än gärna dela våra artiklar på sociala medier och diskussionsforum.

Dela artikeln