Nazispotting: ”Ibland sker det misstag”

Publicerad den 16/12 2021 kl 11:12

NYHET. Den vänsterextrema underrättelsetjänsten medger att de hänger ut vem som helst och att det ibland blir fel.

Göran Per-Ola Friberg, en av Nazispottings fotografer.
Göran Per-Ola Friberg, en av Nazispottings fotografer.

Nazispotting är en vänsterextrem underrättelsetjänst som varit aktiv sedan 2017. Verksamheten går ut på att fotografera människor som bevistar torgmöten och demonstrationer som våldsvänstern uppfattar som ”fascistiska”. Nazispotting delar sedan med sig av dessa foton och tillhörande information så som namn och adress till våldsbejakande Antifascistisk Aktion (AFA).

Avmaskerat har tidigare skrivit om läraren Göran Per-Ola Friberg (680423-1634) som är en av Nazispottings fotografer och därför också den första delen i en våldsvänsterkedja som ofta slutar med hot, våld och utpressning mot de uthängda.

Påverkanskampanj inför valåret

De senaste månaderna har Nazispotting satsat hårt på att kartlägga och identifiera medlemmar och sympatisörer till Alternativ för Sverige (AfS). Det började efter att Ola Friberg och Sara Leifsdotter (820221-1648) åsiktsregistrerat de som deltog, eller stannade till för att lyssna, på AfS:s torgmöte den fjärde september i centrala Stockholm.

En anledning till varför Nazispotting fokuserar på just AfS är för att dessa ställer upp i val nästa år. Genom att skrämma och angripa dess anhängare, med hjälp av AFA, så hoppas Nazispotting på att AfS ska tappa väljare. Därmed försöker Nazispotting påverka det demokratiska valet och dess resultat.

Erkänner på Facebook att de hänger ut vem som helst

I slutet av september postade personerna bakom Nazispotting ett inlägg på Facebook där de meddelar sina följare att de nu publicerat bilder på ännu mer ”okända besökarna som deltog på AFSs senaste demonstration”.

I kommentarsfältet frågar en person hur Nazispotting kan veta att de personer de hänger ut faktiskt är AfS-anhängare:

Ni har ju knappast kollat vilka som är AfS-sympatisörer eller inte, utan utgått från att de som var på Norrmalmstorg automatiskt tillhör ”partiet”. Lite magstarkt med tanke på att det inte var avspärrat, utan en massa människor som inte var där för AfS promenerade över torget. Hur många av dessa har ni hängt ut som nazister? Att ni själva är anonyma och vägrar svara på mail och mess stärker inte er trovärdighet.

Nazispottings svar på detta är ett erkännande som visar att de inte alls har koll på vilka som faktiskt är anhängare eller sympatisörer av partiet och därför hänger ut samtliga som var på plats:

Det kan vara svårare att fastställa deltagare vid den typen av torgmöte. Ibland sker det misstag och det är tråkigt men vi brukar kunna lösa det.

Personen som lyfte frågeställningen blir upprörd och ställer en avslutande fråga:

Så ni chansar hellre och hänger ut folk som nazister trots att de inte är det. Godtyckligt och faktiskt ganska osmakligt. Hur skulle ni själva (vilka ni nu är, anonyma som ni är) uppleva att pekas ut som nassar?

Nazispotting svarar aldrig på detta.

Förser våldsbejakande AFA med information

Nazispottings material består av de fotografier Ola Friberg och Sara Leifsdotters tar på personer de uppfattar som ”fascister” eller liknande. Sedan läggs dessa foton upp på sociala medier där de efterfrågar identiteten på personerna. Detta sammanställda arbetet lämnas sedan över till AFA som i sin tur trakasserar, hotar och utpressar människorna på bilderna. Detta är dock inget problem enligt Nazispotting.

Den 26 november 2018 publicerade Sveriges Radio en intervju med en av männen bakom underrättelsetjänsten. Där framkommer det att de varken tar avstånd från AFA eller det våld som de uthängda kan utsättas för. Istället uppmanar personen fler att engagera sig i detta.


Känner du igen ovanstående röst eller vet du något annat om personerna bakom Nazispotting? Använd vårt krypterade kontaktformulär eller kontakta oss direkt på [email protected]. Alla tips är välkomna och vi skyddar alltid våra källor!

Dela artikeln