Nazispotting konfronterades under demonstration

Publicerad den 26/1 2022 kl 16:01

NYHET. Humoristiska scener utspelade sig i lördags när en meningsmotståndare försökte diskutera med Ola Friberg och Sara Leifsdotter på en demonstration mot vaccinpass i centrala Stockholm.


Se filmen ovan eller klicka här.

Lördagen den 22 januari hölls en stor demonstration mot vaccinpass i Sveriges huvudstad. På plats vid Sergels torg fanns bland annat Nazispottings två fotografer Ola Friberg och Sara Leifsdotter Andersson.

Paret som tidigare dokumenterat ett stort antal demonstrationer åt både Nazispotting och AFA cirkulerade runt en grupp aktivister från Nordiska motståndsrörelsen som deltog i demonstrationen. AFA har också i efterhand publicerat namn och bilder på vissa av aktivisterna som Friberg och Leifsdotter fotograferade under dagen.

Fotograferna konfronteras

Ola Friberg och Sara Leifsdotter Andersson från Nazispotting.
Ola Friberg och Sara Leifsdotter Andersson från Nazispotting.

I en film som nu sprids på sociala medier ser man hur en aktivist från Nordiska motståndsrörelsen går fram till de två fotograferna, presenterar sig med namn och försöker prata med paret. Varken Friberg eller Leifsdotter ger dock ifrån sig ett ljud. Istället gör de konstiga miner och Leifsdotter försöker gömma sig bakom sin maskering. Inte ens när aktivisten försöker bjuda dem på en halstablett får han någon normal reaktion från de två.

Friberg och Leifsdotter verkar alltså inte vara lika bekväma framför en kamera som de är bakom sina egna kameror. De verkar inte heller öppet vilja stå för kartläggningsarbetet de gör åt AFA och Nazispotting då de inte svarade på frågor om varför de fotograferar demonstrationsdeltagare.

Nazispotting: Första delen i en kedja av politisk terror

Nazispotting fotograferar demonstrationsdeltagare och publicerar sedan bilderna på sina sociala medier med en uppmaning om att identifiera de uthängda.

Kompletta identiteter skickas sedan till AFA som i sin tur trakasserar, hotar och ibland attackerar den utpekade. Till exempel attackerade en grupp vänsterextremister ledda av Linus Wallin förra året demonstrationsdeltagare på en föregångare till helgens demonstration. Wallin kände inte personerna som attackerades men kände igen dem som nationalister tack vare AFA:s kartläggningsarbete och bilder han studerat.

Den 26 november 2018 publicerade Sveriges Radio en intervju med en av männen bakom Nazispotting. Där framkommer det att Nazispotting varken tar avstånd från AFA eller det våld som de uthängda kan utsättas för. Istället uppmanar personen att fler borde engagera sig i detta.

Dela artikeln