Nazispottings nya webbplats – nazispotting.se

Publicerad den 20/4 2021 kl 12:04

NYHET. Det vänsterextrema kartläggningsprojektet Nazispotting har den senaste månaden arbetat med att ta fram en ny webbplats.

Den 15 mars skriver Nazispotting på twitter att de inom kort skall lansera några ”spännande nyheter”. Idag kan Avmaskerat avslöja att en av dessa nyheter är en webbplats de arbetat på den senaste månaden.

Ny hemsida nazispotting.se

Två dagar efter att Nazispotting twittrat ovanstående, den 17 mars, registreras domännamnet nazispotting.se. Detta via anonymiseringstjänsten Njalla – samma tjänst som den centrala AFA-ledaren Jonathan Pye numer använder för sin webbplats antifa.se.

Domännamnet är dock ännu inte kopplat till den faktiska hemsidan, vilket finns att beskåda på denna server: http://209.250.237.154/

Nya bildserier avslöjas

Den andra nyheten de tänkt lansera är några nya bildserier. Nya som i icke-publicerade då den första sträcker sig fyra år bak i tiden, till en demonstration i Norge. För att fylla på år för år-listan, så det inte ser allt för glest ut, så har de tagit foton som Motståndsrörelsens webbtidning Nordfront publicerat, och efterfrågat information om personerna på bilderna.

Nästa bildserie är från april 2019, då NMR genomförde en demonstration i Köpenhamn, Danmark. Fotografen för dessa är Sara Leifsdotter. Förutom detta finns också den kompletta bildserien för de som deltog på Stockholmare för ett suveränt Sveriges demonstration i Stockholm den 12 maj 2019.

Efter mer foton tagna från Nordfront så slutar det med deras nyaste serie – World Wide Demonstration i Stockholm den 6 mars 2021. Fotograf för den bildserien är Göran Per-Ola Friberg.

Fotograferna avslöjade

Avmaskerat kunde efter nästan ett års spaning, informationsinhämtning och tips avslöja fotograferna bakom det anonyma uthängningskontot som utmålar alla som stannar till och lyssnar på ett tal som ”nazister”.

Ola Friberg Nazispotting

Göran Per-Ola Friberg (680423-1634)
Gjuteribacken 8 B lgh 1201
172 65 Sundbyberg

Sara Leifsdotter Nazispotting

SARA Maria Leifsdotter Andersson (820221-1648)
Violvägen 10
781 61 Gustafs

Stark koppling till våldsbejakande AFA

Nazispotting är ett anonymt och vänsterextremt kartläggningsprojekt som i sociala medier hänger ut, förtalar och försöker identifiera människor som bevistar torgmöten och demonstrationer, evenemang som våldsvänstern uppfattar som fiender. Alla hängs ut som ”nazister” oavsett om det är högerextremister, missnöjda pensionärer eller bara vanliga förbipasserande som stannat till för att titta och lyssna. Med foton på deltagarna så efterfrågas information om dessa via Nazispottings sociala medier. Information lämnas sedan över till AFA som i sin tur terroriserar, utpressar och i värsta fall angriper personerna på bilden.

År 2018 intervjuar Sveriges Radio en av männen bakom Nazispotting. I intervjun framkommer det att Nazispotting varken tar avstånd från AFA eller det våld som de uthängda kan utsättas för. Personen uppmanar istället lyssnarna att engagera sig i förtalskampanjen. Den här inställningen bekräftas av Nazispotting-redaktionen på den nya hemsidan där man eufemistiskt skriver att man ser sig som ett ”komplement till andra metoder och strategier för att motverka nazism”. Metoderna man talar om handlar om att på olika sätt skapa problem för individerna som Nazispotting hänger ut.

Avmaskerat kommer fortsätta ha en noga koll på utvecklingen.

Dela artikeln