Oskar Degerfeldt döms till två års fängelse – försökte smuggla in knark för en halv miljon kronor

Publicerad den 10/11 2020 kl 13:11

NYHET. RF-veteranen Oskar Degerfeldt har dömts till över två års fängelse för att ha försökt smuggla in fem kilo narkotika till Sverige.

Oskar Degerfeldt grips av civilpoliser. Foto: Polisen.

Som Avmaskerat tidigare kunde rapportera har Oskar Degerfeldt suttit häktad och sedermera åtalats för grovt narkotikabrott. Nu har domen mot den 30-årige vänsterextremisten kommit.

Över fem kilo cannabis.

Västmanlands läns tingsrätt dömer Degerfeldt till två år och fyra månader i fängelse för grov narkotikasmuggling, narkotikabrott och två fall av ringa narkotikabrott.

Den grova narkotikasmugglingen består i att han tog emot ett paket innehållande 5 277 gram cannabisharts, vilket har ett gatuvärde på 520 000 kronor enligt polisens uppskattningar.

Degerfeldt erkände själv att han haft för avsikt att ta emot ett kilo cannabis och erkände narkotikasmuggling av normalgraden. Han påstod att han tog emot narkotikan som en tjänst till en person han var skyldig pengar till. Enligt Degerfeldt skulle han lämna vidare narkotikan till denne icke-namngivna person som han av rädsla inte ville identifiera för polisen. Åklagaren och tingsrätten avfärdar dock detta som en efterhandskonstruktion och noterar att det finns swish-betalningar och kommunikation som visar att Degerfeldt själv är en knarklangare. Rättens bedömning är dock att Degerfeldt i det här fallet förmodligen varit del av en större organisation, då de inte tror att han kunnat köpa in och distribuera den här mängden narkotika på egen hand. Men han är likväl ansvarig för smugglingsbrottet enligt rättens mening.

Greps när han hämtade ut knarkpaketet på Hemköp

Polisen grep Degerfeldt när han hämtade ut paketet från posten den 4 september i år. När Degerfeldt hämtade ut paketet var han påverkad av klonazepam och amfetamin. De övriga narkotikabrotten grundar sig i fynd polisen gjorde när de samma dag gjorde husrannsakningar hemma hos Degerfeldt och en väninna till honom. I den ena bostaden hittade polisen 5,9 gram cannabis och 24 tabletter alprazolam, i den andra hittade man 3,77 gram cannabisharts, 7,42 gram kokain och 13 tabletter alprazolam.

Paketet postades från Spanien med knark gömt i en tysk dammsugare.

Degerfeldt var också knivbeväpnad när polisen grep honom:

Jag identifierade mannen som Oskar via pass som Oskar bar på sig. I samband med visitation av Oskar påträffades en kniv i byxlinningen på Oskar som var verbalt utåtagerande och krängde med armarna under hela in transporten. Oskar uppgav under samtal att han beställt ett paket men att han trodde att det var en jacka han skulle få.

Åklagaren valde att inte åtala Degerfeldt för knivinnehavet.

Kvinna drogs med i fallet – får fyra månaders fängelse

Kvinnan som blev medåtalad heter Jessica Jonsson och drogs in i utredningen då hon av någon anledning verkade vara på väg hem till Degerfeldt samtidigt som polisen genomförde husrannsakan där. Antingen skulle hon dit för att undanröja bevis eller så visste hon inte om att Oskar blivit gripen. Jessica ljög i alla fall för polisen om att hon var på väg till en annan lägenhet fast det inte fanns någon annan lägenhet i den riktning hon gick, vilket fick polisen att bli misstänksam och göra en husrannsakan även hemma hos henne.

Jessica Jonsson döms dock bara för narkotikan polisen hittade i hennes lägenhet och kommer undan med fyra månaders fängelse.

Tungt brottsbelastad vänsterextremist

Oskar Degerfeldt var tidigare aktiv i den vänsterextrema terrorgruppen Revolutionära Fronten och han är långt ifrån den enda vänsterextremisten som har ett problematiskt förhållande till droger. Sedan tidigare är Degerfeldt dömd för våld mot tjänsteman, ringa narkotikabrott och grov misshandel av två personer.

Misshandelsfallen ägde rum i Hallstahammar där Degerfeldt tillsammans med andra maskerade RF-aktivister, däribland Dennis Miraballes (numera Kindgren) och Adam Heivert Taylor, beväpnade och i grupp attackerade en numerärt underlägsen grupp med nationalister. Vänsterextremisterna slog nationalisterna med tillhyggen och knivhögg en av personerna så svårt att han fick livshotande skador.

Enligt polisutredningen i den aktuella knarkhärvan har Degerfeldt i stort inga tillgångar och nolltaxerade 2019.
Dela artikeln