Oscar Madden (AFA) – Ledare för attacken på nationaldagen 2008

Publicerad den 6/6 2021 kl 08:06

NYHET. Här avmaskerar vi Oscar Madden, mannen som organiserade och koordinerade attacken på nationaldagen 2008.

Oscar Madden koordinerade attacken mot GFN på nationaldagen 2008.
Oscar Madden koordinerade attacken mot GFN på nationaldagen 2008.

Det fanns från början ytterst lite information om denna person. Han undgick de nationellas radar i många år trots sin delaktighet i flera vänsterextrema tillställningar. Det var först vid attacken mot GFN (Göteborgs Fria Nationalister) på nationaldagen 2008 som hans namn började dyka upp i polisens  förundersökning, men även då var det till en början oklart vem han var.

Nättidningen Info14 var vid dessa tider fortfarande aktiv och granskade framgångsrikt extremvänstern och det var först när de kunde lägga ihop förnamnet och utseendebeskrivningen (vilket flera vänsterextremister gladeligen berättade för polisen under förhören) som de kunde koppla denna ledargestalt till AFA-ledaren Oscar Madden. Med namnet klarlagt så kunde Nätverk mot politisk korrekthet (NMPK) gräva fram mer information. Men trots detta så var det redan då väldigt svårt att få fram bilder eller annan information om denna extremt våldsamma AFA-ledare.

Avmaskerat kan idag avsluta det arbete som Info14 och NMPK påbörjade för mer än 10 år sedan. Denna artikel kommer följa Oscar Madden från våldsam AFA-ledare till misslyckad ståuppkomiker.

Oscar Madden 831201-6291

Oscar Madden
Oscar Madden

Oscar Madden (831201-6291)
Bergslagsgatan 2 B lgh 1002
652 22 Karlstad

Tel: 070 06 64 810
Mail: [email protected]

Twitter: oscar_gbg
Facebook: oscarnilsson.gbg
Instagram: oscar_nilsson_

Arbetsplats: Studerar psykologprogrammet på Karlstads universitet

Göteborgskravallerna 2001

Madden, som är uppväxt och vid början av millenniumskiftet boende i Karlstad, var delaktig i starten av Göteborgskravallerna.

Högsta domstolen och rikspolisens utvärderingsgrupp anser att händelserna kring Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg var den utlösande faktorn för de våldsamma kravallerna som drabbade Göteborg år 2001. Kommunen hade hyrt ut skolan till ditresta proffsdemonstranter vilket slutade med att byggnaden togs över och barrikader byggdes upp. Vänsterextremister vaktade ingångarna och tillät inga ”obehöriga” att passera.

När polisen skulle inleda en husrannsakan omringades de och våldsamheter bröt ut. Detta ledde till att polisen omringade hela byggnaden med 200 fartygscontainers vilket skulle leda till att våldsamheterna trappades upp. Polisen blev bland annat attackerade med gatstenar och slungade stålkulor.

När natten fallit fick polisen tillslut ut vänsterextremisterna och hela 459 personer greps. Bland dessa fanns Madden. Han dömdes dock aldrig till något och kunde fortsätta sin vänsterextrema kamp under de nationellas radar.

AFA:s blockad mot Sverigedemokraterna 2002

Under ett möte med Sverigedemokraterna i Karlstad 2002 så ska en samling på cirka 15 maskerade personer dykt upp och bildat en blockad och försökt störa mötet. Enligt Info14 ska Madden deltagit i denna aktion. Händelsen filmades och laddades upp på ett ironiskt Youtubekonto och ansågs vid den tiden vara AFA:s mest pinsamma aktion.

Se filmen nedan eller klicka här.

Efter att ha varit engagerad i vänstergrupperingar i Karlstad så beger sig Madden i mars 2004 till Göteborg och har bott där fram till början av 2021. Idag bor han i Karlstad.

Aktiv i Göteborg LS 2005

Madden var runt 2000-talets mitt en aktiv syndikalist, vilket är väldigt vanligt för personer som också är aktiva i AFA. Det som sticker ut med hans fall är att han var en väldigt framträdande person inom SAC. Info14 skrev:

På olika orter är det inte sällan så att den lokala SUF-gruppen är densamma som den lokala Afa-gruppen. Oftast brukar SAC avsvära sig inblandning i de illegala och våldsamma aktionerna. Anmärkningsvärt i detta fall är inte bara att Oscar Madden till synes är väldigt aktiv Syndikalist utan har även agerat som företrädaren för Göteborg LS, det vill säga de lokala samarbetsorganisationerna som SAC – Syndikalisterna består av. Göteborg är knappast ett obetydligt LS. Oscar Madden har i alla fall i två år talat under 1 maj i Göteborg och vid det ena året var det han som öppnade mötet, vilket tydligt visar hans roll inte bara i de illegala AFA-aktionerna utan även hans framstående roll i SAC:s på ytan legala aktioner..

Att Madden tycker om att tala inför publik kommer vi se mer av längre ner.

Kroppsvisitation 2006

I november 2006 stannar polisen en man som de efter kroppsvisitation identifierar som Oscar Madden. Anledningen till kontrollen var på grund av de konflikter eller ”uppkomna spänningar” som rådde vid tidpunkten mellan vänsterextrema och nationalister. Det gör att man kan dra slutsatsen att han på några få år engagerat sig i Göteborgs vänstergrupperingar och redan dragit till sig ordningsmaktens uppmärksamhet. Madden greps inte och kunde fortsätta sin bana fram till 2008.

Ledare vid mordförsöket på Nationaldagen 2008

Den 6 juni 2008 samlades ett 40-tal vänsterextremister från både AFA och RF vid Keillers Park, Göteborg. I närheten skulle en grupp nationella från GFN bege sig till Stockholm. Vänsterextremisternas plan var att sabotera den inhyrda bussen och förhindra avresa.

I parken fanns det en man som ytterst få av de närvarande visste vem det var. Han kallade sig själv Oscar, vilket flera vänsterextremister uppger i senare polisförhör. Denne Oscar beordrade tystnad och höll sedan ett tal. I polisens förundersökningsprotokoll kan man läsa att några inte förstod varför Oscar höll ett tal och att de tyckte talet var ointressant. Oscar gav också order om att alla skulle följa hans kommandon in i minsta detalj.

Han sa att det är han som är Oscar och berättade för dem var de skulle och vad de skulle göra. ”Det är vad jag säger som gäller”.

Instruktioner gavs ut och vänsterextremisterna beväpnades. Sedan begav sig gruppen mot Backaplan och inledde attacken.

Tumult uppstod och en nationell slogs ner till marken. Väl nedslagen omringades han och antifascisterna fortsatte slå honom med både slägga, järnrör och något slags stickvapen.

Se filmen nedan eller klicka här.

[Kopia .VOB] [Kopia .RAR]

Gruppen fortsatte sedan springa efter de övriga nationella men vände om då de inte kom ikapp dem. På väg tillbaks fortsatte flera ställa sig i en ring och misshandla den redan blodiga och nedslagna nationalisten. En person, beväpnad med slägga, ställde sig och slog sönder ena benet på personen.

Med slägga slog Oscar Madden sönder benet på den redan nedslagna mannen.

Denna misshandel är så grov att det inte går att förneka att detta var ett mordförsök. Detta styrks också av offrets egna ord. Under misshandeln ska han ha blivit pepparsprejad och samtidigt som de misshandlade honom skrek de ”vi dödar honom”. Som tur var klarade sig nationalisten med krossat vänsterben, sårskador och en stickskada (knivhuggen) vid höften. Personen med släggan, ledare för attacken och ”ledaren för AFA” som en gripen säger, pekas ut som Oscar Madden. Denna person som idag valt att nästan helt radera sig själv från internet.

Oscar ”Nilsson” Madden

Oscar blev aldrig gripen för mordförsöket på nationalisten 2008. Det finns inga offentliga uppgifter om att han blivit inkallad till förhör och i den ursprungliga förundersökningen så nämns aldrig hans efternamn. Det finns ingen polisiär, offentlig, dokumentation på att det var just Oscar Madden som deltog i den brutala misshandeln. Detta är något som Fria nationalister och Info14 själva kunde undersöka och säkerställa år 2008-2009 genom egen underrättelseverksamhet.

I övrigt är det enda brott Madden har åkt fast för att han 2012 godkände ett strafföreläggande efter att han krossat en ruta på Andra Långgatans skivhandel i Göteborg.

Då Madden därmed levt ett liv som på papper inte varit särskilt händelserikt så har han hamnat i det dolda. Nättidningen Nordfront har t.ex. endast nämnt honom i förbifarten i en enda artikel och på Google, Facebook och andra sökmotorer och sociala medier så är han så som gott icke-existerande.

Idag kommer därför Avmaskerat avsluta det arbete som Info14 påbörjade för över 10 år sedan. Det finns nästan ingen information alls om Oscar Madden på internet. Hans bror, också dåvarande AFA-aktivist, Adrian Madden (850717-6256), är nästan lika dold.

Anledningen till ingen information finns om Madden är för att han valt att gå under ett annat namn på internet, nämligen Oscar Nilsson.

Oscar ”Nilsson” har till och med gått så långt att detta är det namnet han använt vid mer formella tillställningar, något vi kommer återkomma till längre ner.

Oscar Madden då
Oscar Madden då.
Oscar Madden idag
Oscar Madden idag.

En annan sak som Oscar gjort är att sy ihop töjningarna på sina öron. Info14 summerade beskrivningen av honom som framgick i förundersökningen så här:

Hans kamrater inom RF och Afa hjälper gärna polisen och nationella och deras uppskattningar ligger att han är 180-190 och 190-195 centimeter lång. Vid attacken bar han skägg. Det som sticker ut är hans piercingar. Han har bland annat en piercing inne i örat, men även ringar som tänjer ut örsnibben. Även om han tar bort dessa kan slitaget av dem synas. Framförallt är det med hjälp av dessa enkelt att identifiera honom från äldre bilder, om han till exempel deltagit utan maskering på Syndikalistarrangemang i Karlstad och Göteborg.

Idag kan man tydligt se ärren efter operationen.

Med ett fiktivt namn har Madden vågat visa upp sig mer och mer för omvärlden. I en artikel som GT skrev 2014 finns en bild på honom och hans nuvarande sambo.

Kusinsex och dålig standup 2015

Förutom den enskilda firman Oscar Madden driver, Rödja Produktion, så startade han standupklubben TJÖTA Comedy Club i september 2015.

Under denna tid försökte sig Madden på att skänka lite glädje. Något som inte gick så bra. Den 28 september samma år nämner Madden vad han själv tyckte om gårdagens show:

Jag gör några gig i stan om nån skulle bry sig. Tillexempel gjorde jag ett oerhört ofokuserat skitgig i går på andra lång, men det ska vi glömma raskt och gå vidare.

Under Maddens soloshow ”Ett jävla liv” så står han inför en publik iklädd Refugee Welcome tröja och berättar om hur politiskt inkorrekta är dumma i huvudet. Hela showen är pinsam och genomsyrad av hans vänsteråsikter, vilket knappt genererar några skratt alls.

Det som framkommer däremot är att han vid ung ålder idkat samlag med sin kusin (12:00 in i filmen):

https://www.youtube.com/watch?v=T7mBTW86JhU&t=720s

Jag har fan också haft spädbarnsångest. Inte att jag själv var ett spädbarn utan det var när jag var 16 år gammal så hade jag knullat med min egna kusin på en släktträff. Och tänkte att jag var ganska övertygad om att det skulle bli barn med det där.

Efteråt berättar Madden att det var hans manliga kusin. Om detta är ett skämt eller ej får du som läsare avgöra.

TJÖTA Comedy Club gick i graven sommaren 2017.

Oscar Madden idag

De senaste åren ser man mest Madden klaga över olika saker så som rasism, samhällsförtryck, Paolo Roberto och fackliga frågor på sociala medier. Han har skaffat sig några nya tatueringar och har med familjen bott temporärt uppe i de värmländska skogarna samtidigt som deras lägenhet varit uthyrd i andra hand.

Den antifascistiska kampen har inte varit lika våldsam men den finns där fortfarande. I ett inlägg på hans Instagram från 2018 så dyker han upp med en AFA-tröja till inspelningen av en podcast som han gästade.

Oscar Madden 2018.

Oscar Madden kampsport.

I början av 2020 deltar Madden på ett antal kampsportsträningar på den kommunistiska kampsportsklubben Proletären Kampsportsklubb vilket ligger i Göteborg. I början av 2021 flyttar Madden och hans vänsterextrema sambo till Karlstad.

Josefina Malmquist 831204-8203

Josefina Malmquist.

JOSEFINA Maria Malmquist (831201-6291)
Bergslagsgatan 2 B lgh 1002
652 22 Karlstad

Mail: [email protected]
Tel: 073 99 85 399

Facebook: Josefina Malmquist

Arbetsplats: Sjuksköterska på vårdcentralen i Karlstads kommun

Oscar Madden bor ihop med sin sambo och deras två gemensamma barn. Sambon, Josefina Malmquist, har också varit engagerad och vistats vid vänsterradikala grupper. Malmquist var med i gruppen Tågpiraterna som ockuperade stationshuset i Agnesberg, Göteborg 2008. Bara veckor efter att hennes nuvarande sambo slagit sönder benet med en slägga på en nationalist.

Det som utmärker just denna husockupation var att några personer bestämde sig för att ”piska rödingar” och slungade därför, på midsommarnatten, in en molotovcocktail i huset vilket tvingade ut ockupanterna. Där ute stod flera personer och väntade. Malmquist skriver på sin Facebook:

10 år och en dag sen midsommarafton spenderades som husockupant i ett gammalt stationshus i Agnesberg strax utanför Göteborg. 30 pers som låg och sov. Vi vaknade vid 03-snåret av tumult och skrik och brandlukt och tjock rök. Molotovcocktails hade slängts in och det brann redan kraftigt när vi kastat oss upp ur sovsäckarna. När vi i panik hoppade ut genom fönsterna stod dom och väntade på oss med basebollträn.

Vid ockupationen befann sig även Marja Forssman, ST-läkaren med kopplingar till AFA Göteborg.

Som moder får man idag utgå från att Malmquist inte ockuperar hus och slåss mot patrioter. Hon är dock inte helt politiskt passiv då hon vistats vid Syndikalistiskt Forum i Göteborg, samma lokal som i slutet av 2020 distribuerade AFA-propaganda.

På sociala medier visar Malmquist öppet att hon stödjer terrororganisationen Revolutionära fronten och GAF (Göteborgs Antifascistiska Front). Likt många andra personer på vänsterkanten, söker hon också öppet på internet hjälp för diverse psykiska problem, bland annat panikångest och stresshantering.

Vänsterextrem syster

Victoria Malmquist.

Malmquists syster Victoria Malmquist (861017-8223) är utbildad jurist och har jobbat på Fridhs advokatbyrå i Göteborg. Idag jobbar hon på den nationella myndigheten Tillväxtverket där hon får insyn i företag, föreningar och organisationer.

Victoria har förutom detta också varit ekonomiansvarig i föreningen Antirasistisk Samling. Denna förening agerade som inkomstkälla till Sveriges vänsterextrema miljö genom att sälja rånarluvor, AFA-flaggor och våldsromantisk propaganda. Avmaskerat kunde förra året avslöja personerna bakom Red Deer Collective, AFA:s största nätbutik, och sedan personerna bakom föreningen som upprätthöll dess verksamhet. Något som ledde till att föreningen stängdes ner kort därpå.

Vet du mer?

Vet du mer om Oscar, hans bror Adrian, Josefina Malmquist eller hennes syster Victoria? Använd vårt krypterade kontaktformulär eller kontakta oss direkt på [email protected]. Alla tips är välkomna!

Är du en före detta medlem i AFA, Revolutionära fronten eller en person som ingått i den större antifascistiska miljön men numera har kommit på bättre tankar och vill motverka vänsterterrorism? Läs här om information till avhoppare.

Dela artikeln