Göran Per-Ola Friberg – Nazispottings egen fotograf

Publicerad den 25/8 2021 kl 16:08

Göran Per-Ola Friberg
680423-1634

Gjuteribacken 8 B lgh 1201
172 65 Sundbyberg

Det är på andra våningen (första dörren till vänster)

Telefon: 070-212 05 97
Facebook: Ola Friberg

Arbetsplats: Lärare på Duvboskolan, Sundbybergs stad.
Kontakt: [email protected]

Göran Per-Ola Friberg, 680423-1634 (Nazispotting)

Göran Per-Ola Friberg, eller Ola Friberg som han själv kallar sig, kommer ursprungligen från Strängnäs, Södermanlands län. Där växte han upp som lillebror till sin syster. Efter att ha flyttat hemifrån så har han flyttat fram och tillbaka mellan Upplands-Väsby och Eskilstuna i olika perioder. Slutligen, år 2003, flyttade han till sin nuvarande bostadsadress i Sundbyberg, Stockholms län.

Medan hans syster fått både barn och barnbarn, är gift och bor i ett hus med ett uppskattat värde på nästan 4 000 000 kr, så lever Ola Friberg själv utan barn, fru eller sambo. Inte ens ett körkort har han införskaffat sig.

Lärare med hemligt dubbelliv

Att Friberg lever ensam och utan barn betyder dock inte att han lever ett ensamt liv. Friberg är nämligen utbildad lärare med legitimation inom specialskola, förskola samt kommunal vuxenutbildning inom ämnen som samhällskunskap, religionskunskap och svenska – vilket renderar honom en bruttolön på ca 40 000 kr i månaden.

På Duvboskolan i Sundbybergs kommun arbetar Friberg sedan 2017 som lärare. Vill man påpeka det orimliga i att Friberg hjälper barn på veckorna samtidigt som han på helgerna förser AFA med information så att de kan kasta in rökgranater i barns sovrum, så finns hans chefs kontaktuppgifter nedan:

Rektor Per-Anders Wikingsson
[email protected]
08-706 85 17

Ola har, vid sidan om att arbeta med barn, också medverkat både på scen och i TV. Mellan år 2002 och 2010 var Ola aktiv i flera amatörteaterföreningar och uppträdde som bland annat vikingahövding, polis, trollkarl och son till den grekiska guden Odysseus.

Från år 2010 till 2013 uppträdde han i reklamfilmer både som statist och som huvudperson. I flera av Coops gamla reklamfilmer kan Ola beskådas.

Ola Friberg Nazispotting
Ola Friberg Nazispotting
Ola Friberg Nazispotting

Börjar åsiktsregistrera svenskar

Sommaren 2018 dyker Ola Friberg upp med en okänd man och börjar fotografera deltagare på Högerns Makt, en sammankomst i Stockholm för svenska patrioter. Ola har också synts till vid Alternativ för Sveriges torgmöte i Stockholm den 18 augusti 2018.

Det var också detta året som en ny form av demonstrationer började ta vid i Stockholm. Mynttorgsdemonstrationerna kom de att kallas. Med fokus och kritik riktad mot massinvandring, globalism, det kontantlösa samhället och statlig korruption så drog Mynttorgsdemonstrationerna till sig olika representanter för partier och organisationer men också privatpersoner som på olika sätt engagerat sig i dessa frågor eller bara förbipasserande som ville lyssna.

Det är också till dessa demonstrationer Ola frekvent dök upp. Oftast tillsammans med en annan konfrontativ vänsterextremist vid namn Sara Leifsdotter (820221-1648). De två har tillsammans dykt upp med sina kameror på många nationalistiska torgmöten och demonstrationer och tagit bilder som sedan dykt upp på Nazispotting eller hos andra vänsterextrema aktörer som AFA och We Are Dalarna. Uppgifter till Avmaskerat bekräftar att det vid vissa möten bara varit Ola och Sara som fotograferat för vänsterextremisternas räkning och att det vid andra tillfällen åtminstone bara varit de som varit närgångna och tagit ansiktsbilder.

Sara Leifsdotter Nazispotting
Sara Leifsdotter Nazispotting

SARA Maria Leifsdotter Andersson (820221-1648)
Violvägen 10
781 61 Gustafs

Telefon: 0702078875
Mail: [email protected]

Facebook: Sara Leifsdotter
Instagram: s_leifsdotter

Ola Fribergs arbete leder till våld, hot och utpressning

Efter att Ola fotograferat människor som bevistat torgmöten som är misshagliga för våldsvänstern, så skickar han bilderna till Nazispotting.

Nazispotting är ett anonymt vänsterextremt projekt som startade 2014 men drog igång ordentligt 2017. Verksamheten går ut på att identifiera människor som bevistar torgmöten och demonstrationer som våldsvänstern uppfattar som fiender. Nazispotting delar sedan med sig av denna information till våldsbejakande AFA som i sin tur trakasserar, hotar och utpressar människorna på bilderna.

Identifieringen sker genom att Nazispotting publicerar ansiktsbilder i sina sociala medier och efterlyser personernas identiteter. Olas fotograferande är första delen i en våldsvänsterkedja som ofta slutar med hot, våld och utpressning mot de uthängda.

Den 26 november 2018 publicerade Sveriges Radio en intervju med en av männen bakom Nazispotting. Där framkommer det att Nazispotting varken tar avstånd från AFA eller det våld som de uthängda kan utsättas för. Istället uppmanar personen att fler borde engagera sig i detta.

Evenemang Ola Friberg och Sara Leifsdotter deltagit på

Nedan följer de tillfällen Ola och Leifsdotter deltagit på för att åsiktsregistrera svenska privatpersoner.

16 dec 2018: Demonstration mot FN-fördraget

Efter en demonstration mot FN-Fördraget i Stockholm så syns Ola Friberg till och konfronteras.

Ola Friberg Nazispotting

19 jan 2019: Mynttorgsaktivisterna demonstrerar

Mynttorgsaktivisterna demonstrerar på Sergels torg i Stockholm. Till detta möte dyker Ola Friberg och Sara Leifsdotter upp och börjar åsiktsregistrera deltagarna.

3 feb 2019: Demonstration för yttrandefrihet

Stockholmare för ett suveränt Sverige anordnar en demonstration för mötes-, åsikts- och yttrandefrihet. Ola Friberg med Sara Leifsdotter dyker upp men blir efter en stund ivägkörda av deltagare och förbipasserande som uppfattade dem som obehagligt närgångna.

10 mar 2019: ”Nu spränger vi åsiktskorridoren!”

Stockholmare för ett suveränt Sverige anordnar ett torgmöte med fokus på den kvävande åsiktskorridor som bland annat etablerad media upprättat. Vid detta tillfälle var endast Sara Leifsdotter på plats för att kartlägga deltagare och de förbipasserande som stannat för att lyssna.

1 maj 2019: Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Kungälv

När NMR demonstrerade i Kungälv, norr om Göteborg, så dyker Ola upp klädd och sminkad som en clown. Sminkningen fungerar även som en maskering.

1 maj 2019: Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Ludvika

Medan Ola fotograferar deltagarna i Kungälv så gör Leifsdotter det i Ludvika.

12 maj 2019: Demonstration angående EU-valet

Stockholmare för ett suveränt Sverige bjuder in flera partier, organisationer och privatpersoner för att diskutera EU-valet och den världsliga globalismen. Vid sidan av står Ola och Sara och fotograferar deltagarna.

25 maj 2019: Alternativ för Sveriges valfinal

Den 25 maj genomförde Alternativ för Sverige ett torgmöte på Norrmalmstorg i Stockholm. Under livesändningen så kan man se både Friberg och Leifsfotter stå i bakgrunden och fotografera deltagarna. En komplett lista på tidsstämplar där de förekommer kan ses här.

https://youtu.be/6mXnyFUAF4s?t=8585 (2:23:10)

28 nov 2019: ”Operation Rädda Sverige”

Vid en manifestation som Stockholmare för ett suveränt Sverige anordnade så dök Ola Friberg upp och fotograferade deltagarna.

6 mars 2021: ”Tusenmannamarschen för frihet och sanning”

I Stockholm genomförs det en demonstration mot de rådande Coronarestriktionerna. På en bild ser man Ola Friberg fotografera deltagarna. Efter demonstrationen följde vänsterextremister ledda av Erik Wallin efter två demonstrationsdeltagare och överföll dem, vilket Avmaskerat tidigare skrivit om.

Nazispotting Tusenmannamarschen

20 mars 2021: ”World Wide Demonstration”

I Stockholm genomförs det en demonstration mot de rådande Coronarestriktionerna. I ett livesänt klipp så ser man Ola Friberg gå runt med sin kamera.

https://youtu.be/Gd5zfpQbMQI?t=630 (10:30)

Ola Friberg Nazispotting


Har du sett dessa vid fler tillfällen? Tipsa oss!


Era tips gör vårt arbete möjligt

Idag kunde Avmaskerat avslöja identiteten på fotografen som under flera år verkat för Nazispotting.

Fortsätt skicka in tips, bilder och annan information till oss. Vi tar tacksamt emot all information och vi erbjuder ett krypterat alternativ men det går också bra att maila oss direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.

Gillar du vårt arbete?

Avmaskerat är ett ideellt journalistiskt projekt som granskar den våldsbejakande vänsterextrema rörelsen i Sverige, dåtid som nutid. Även om detta arbete är fritt upp till var och en av de som arbetar med projektet så finns det andra kostnader som behöver täckas. Vet du om att du kan bidra med en donation så läs gärna vår guide om hur man donerar med Bitcoins. Annars får du mer än gärna dela våra artiklar på Twitter, diskussionsforum och sociala medier.

Dela artikeln