Radio Noden: AFA-kopplad plattform för vänsterextrem radikalisering

Publicerad den 18/8 2021 kl 14:08

FÖRDJUPNING. En ny aktör inom den svenska vänsterextrema miljön har etablerat sig och arbetar för att mobilisera Sveriges vänsterextremister – kanske mer effektivt än någonsin tidigare.

Radio Noden samlar Sveriges vänsterextrema podcasts.
Radio Noden samlar Sveriges vänsterextrema podcasts.

I början av 2020 lanserades det en ny plattform som sedan start revolutionerat den vänsterextrema miljön i Sverige. Plattformen hade då under ett års tid byggts upp. Under 2019 rekryterades drivande veteraner från AFA, fackförbund och traditionell media till det nya projektet. Planering, design och programmering utvecklades samtidigt som finansiella bidrag mottogs och relationer till vänsterextrema organisationer upprättades.

Avmaskerat kommer idag granska plattformen Radio Noden och inom kort kommer vi presenterar vänsterextremisterna som står bakom satsningen.

Vänsterextrema nyckelpersoner grundar Aktionsverket

Den 19 januari 2019 samlades ett mindre antal personer som besitter stor kunskap och erfarenhet när det kommer till organiserad och våldsbejakande vänsterextremism. Vid sidan av dessa sitter framgångsrika personer med kopplingar till etablerad media, fackförbundet SAC och andra viktiga organisationer som med sitt inflytande påverkar samhället men som också sitter på stora finansiella resurser.

Avmaskerat kommer inom kort presentera dessa mer utförligt men kan reda nu nämna att föreningen leds av Ayman Osman (tidigare Taki) som varit en drivande aktivist inom både AFA och Revolutionära Fronten under stora delar av sitt vuxna liv.

Ayman Osman 790904-1373

Ayman Taki Osman
Ayman Taki Osman

Ayman Osman (790904-1373)
Emågatan 3 lgh 1102
128 46 Bagarmossen

Tele: 072-944 20 48072-335 62 22
Mail: [email protected]
Fordon: Polestar 2 (ONT 15G)

LinkedIn: Ayman Osman
Facebook: Ayman Osman
Instagram: aymanosman_

Arbetsplats: Ayman Osman AB (Org.nr: 559095-2783)

Ayman Taki Osman är ett namn som dykt upp under många tillfällen det senaste decenniet. I början av millennieskiftet, då han var aktiv i AFA-Stockholm, deltog han i attacken på Nationaldemokraterna den 16 mars 2002. Beväpnad med gatstenar och glasburkar fyllda med smörsyra attackerade han och ett 15-tal andra AFA-aktivister den lokal som nationaldemokraterna befann sig i. Efter sin karriär inom AFA så var det dags för Revolutionära Fronten för att tillslut sitta i Seppuku Media, föreningen som grundade Researchgruppen.

Efter att Dagens Samhälle år 2015 släpper det kontroversiella reportaget Granskare som inte tål en granskning så dröjer det inte länge förrän Seppuku Media går i graven och Osman försvinner från rampljuset. Det vill säga fram till nu.


Läs mer om Ayman Osman här!


Aktionsverket lanserar Radio Noden

Radio Noden vänsterextrema podcasts.
Urval av Radio Nodens samlade podcasts.

I mars månad 2020 lanseras Facebooksidan, hemsidan och appen Radio Noden (Android, iPhone). Vad detta simpla radioprojekt kom att utvecklas till är något helt nytt och revolutionerande inom extremvänstern och då har inte ens projektet nått sin fulla potential – vilket inkluderar videoverksamhet.

Vad Radio Noden i grund och botten gör är att samla hela Sveriges vänsterextrema radioverksamhet på ett och samma ställe. Åtminstone i Sverige är det något helt nytt att man erbjuder en gemensam plattform där alla svenskspråkiga vänsterextrema poddar kan konsumeras och genom arbetet med projektet har man dessutom lyckats ena och engagera olika delar av extremvänstern som annars inte hade samarbetat lika effektivt.

Ljud som aktivism och alternativa plattformar

I början av förra året tillsatte Cyklopen en egen arbetsgrupp som skulle arbeta med ett nytt projekt – Radio Cyklopen. Deras första sändning genomfördes på 1 maj och blev en succé för den autonoma och utomparlamentariska vänsterrörelsen. Under ett dygn sände de radio till flera tusen lyssnare. Över 140 stycken gäster deltog, bland annat ”AFA-drottningen” Athena Farrokhzad, Liv Marend vars son greps tidigare i år, AFA-veteranen Mathias Wåg och den vänsterextrema juristen Miran Kakaee.

Efter denna sändning så har de kontinuerligt sänt radio varje fredag klockan 20.00 under vintern 2020-2021 samt ännu en mycket framgångsrik 1-maj sändning.

***

Pedram Nasouri. Radio Cyklopen.
Pedram Nasouri. Radio Cyklopen.

I seminariet Ljud som aktivism intervjuar Minna Karlsson personen som grundade Radio Cyklopen, Pedram Nasouri. Pedram berättar för Minna att deras rörelse i huset kraftigt sjunkit med åren, speciellt nu under den rådande Corona-pandemin. Men tack vare radion har de stärkt kopplingen till sina egna medlemmar men också till andra organisationer. Pedram säger:

— Jag skulle vilja säga att vi de senaste åren tappat mycket av vårt nätverk, det har varit en ganska försvagad rörelse. Även om många gillar oss så har det varit svårt att dra folk till huset.

— Det har varit en grej [problem] vi dragits med ända sen huset blev färdigbyggt. Liksom hur engagerar man folk? Då har ju radion varit jättegrym! Det blir att man skapar en massa kontakter hela tiden. Man måste höra av sig till folk, det blir en rörelse som vi under många år inte haft i huset. Nu känns det som att relationen fördjupas lite mer. Man kastar ut lite mera trådar, vi breddar vår rörelse.

Det Pedram menar här är att de som arbetat med radion upprättat kontakt med andra organisationer och rörelser för att både bjuda in dem till radion men också fråga om de har eget material Cyklopen får ta del av.

När Minna Karlsson frågar Pedram vad han tycker om Radio Noden svarar han att det är en viktig plattform som vänstern saknat och som kommer knyta samman de olika nätverk som finns.

— Det är viktigt att skapa nätverk mellan det som finns. Vi är ganska decimerade som rörelse. Men det lilla som finns behöver koppla ihop sig mer. Men [Radio] Noden ska försöka ta tag i det här med att ha mediekanaler för det är ett slag som vi verkligen har förlorat.

— Högern har ju vunnit det där, de är verkligen i framkant med att producera media, ha egna kanaler, egna plattformar och [Radio] Noden är ett försök att komma ikapp lite grann. Starta någon slags motoffensiv.

***

Pedram som varit ansvarig för Radio Cyklopen valde i år att lämna över ansvaret för deras 1 maj-livesändning till Radio Noden. Det vill säga att förra året var det på www.cyklopen.se/radio man kunde höra 1 maj-sändningen, men i år sändes den exklusivt på Radio Noden.

Detta går helt i linje med Radio Nodens mediasatsning där ett av deras uttalade mål är att leverera en startklar radioutrustning med tillhörande mediakanal (via appen/hemsidan) vilket gör uppstarten av en ny radiosatsning mycket enkelt. På så sätt kan autonoma grupper, föreningar och nystartade rörelser, men också personer vid t.ex. demonstrationer eller evenemang, sända vänsterextrem radio – enklare än någonsin tidigare.

Radikalisering av den övriga vänsterrörelsen

När man går igenom de olika podcasts som Radio Noden samlat på sin plattform så finner man en gemensam nämnare med hur AFA, Syndikalisterna och andra vänsterextrema rörelser fungerar. Genom att fokusera på rätt harmlösa (dock viktiga) ämnen som bostadsfrågor, finansiella orättvisor, förtryck och även miljöfrågor så ger de ett sken av harmlöshet. Exempel på detta är när Syndikalisterna säger sig kämpa för arbetarnas rättigheter, samtidigt som de trycker propaganda för våldsbejakande Antifascistisk Aktion.

Vi ser samma taktik användas på Radio Nodens plattform.

Bland Radio Nodens samling finner vi AFA:s egna Radio Hugin. Vi finner det AFA-kopplade bokcafét Amaltheas radio. Vi finner Syndikalistisk radio, anarkistisk radio och vi finner den högaktuella podcasten Komintern. Komintern har nyligen blivit mycket uppmärksammad efter att nättidningen Exakt24 kunde avslöja att personerna bakom den har kopplingar till AFA-Göteborg och är involverade i hembesök – alltså att man åker hem till enskilda personer och attackerar dem, deras familj, fordon och hem.

Att man sedan publicerar dessa extremradikala podcasts (som har relativt få lyssnare) bredvid mer populära sådana som Radio Cyklopen, Allt åt Alla och Arbetaren.se som tillsammans har många fler följare gör att man framför allt legitimerar den vänsterextrema radion men också att man introducerar den till nya människor – vilket i värsta fall radikaliserar lyssnaren. Exempelvis så kan en person som i år lyssnat på Arbetarens radio nu med ett enkelt klick under kafferasten lyssna på AFA:s radio – utan att ens veta om vad AFA är för något.

Radio Noden 2.0 siktar på livesänd TV

Radio Nodens framtidsplaner är att kunna erbjuda autonoma rörelser radioutrustning och stöd för att enkelt lansera en egen radiokanal. Men det stannar inte där. Deras nästkommande projekt är att bygga en studio för teve och video, för både förinspelade och livesända program. Lokalen skall enligt deras talesperson på Facebook redan existera och nu inväntar de ekonomisk uppbackning för att köpa den sista utrustningen. Om de lyckas med detta riskerar vi att standarden för demokratifientlig, samhällsstörtande och vänsterextrem media flyttas framåt och vi kommer se ett nytt landskap av propaganda och tillvägagångssätt för politisk radikalisering.

Radio Noden använder Swish och ett konto kopplat till Aktionsverket för att samla in pengar. Deras app tillgängliggörs både av Google och Apple i deras appbutiker.

Vet du mer?

Vet du mer om Radio Noden, Aktionsverket eller har du information om de podcasts som Radio Noden sänder och personerna som medverkar i dessa? Använd vårt krypterade kontaktformulär eller kontakta oss direkt på [email protected]. Alla tips är välkomna och vi skyddar alltid våra källor.

Dela artikeln