Rebecka Engvall 2008: Firade AFA och slogs med polisen

Publicerad den 11/6 2022 kl 12:06

GAMMALT. Efter att ha firat webbportalen Motkrafts tioårsjubileum så begav sig ett femtiotal vänsterextremister till tunnelbanan. Där uppstod kravaller och flera skadades svårt.

Rebecka Engvall gripen efter att ha attackerat ordningsvakter 2008.
Rebecka Engvall gripen efter att ha attackerat ordningsvakter 2008.

Klockan halv fyra på morgonen, den fjärde maj 2008, är ett femtiotal vänsterextremister på väg hem från en större fest. Webbportalen Motkraft.net hade firat sitt tioårsjubileum i lokalen Allhuset på Stockholms universitet.

Inbjudan till Motkrafts tioårsjubileum.
Inbjudan till Motkrafts tioårsjubileum.

Motkraft var vid tidpunkten den största webbplatsen för vänsterextrema nyheter och fungerade som en viktig knytpunkt för den autonoma vänstern. De själva beskrev sig som ”uppviglande” mot det demokratiska samhället och koordinerade bland annat ockupationer och våldsamma motdemonstrationer, varvat med avrapporteringar från nätverk som glorifierade våld mot ordningsmakt och meningsmotståndare.

Innan AFA hade en egen fristående webbplats fungerade Motkraft som ett kontaktcenter för de som ville ansluta sig till AFA. Via Motkrafts egna bankgiro kunde man även skänka pengar till AFA.

Rebecka Engvall inleder upploppet

När festdeltagare närmare sig tunnelbanestationen i närheten av universitetet ser ordningsvakterna direkt att detta kommer bli en lång natt. Vänsterextremisterna plankar, röker, skriker och dricker. Situationen skulle snabbt spåra ur och bli mycket våldsam.

Den kriminella vänsterextremisten Rebecka Engvall, idag känd som Ulricehamns stadsarkitekt, pekas ut för att ha hoppat över spärrarna varefter ordningsvakter föser tillbaka henne tillbaka ut igenom spärren. Då börjar Engvall skrika för full hals ”Övervåld!” vilket var startskottet som utlöste den kommande attacken. Nu börjar glasflaskor vina igenom luften mot väktarna och vänsterextremisten Cecilia Kyle (840519-4963) springer fram till de som håller tag i Engvall och börjar slå och sparka mot dem. Situationen uppfattades av ordningsvakterna som ett planerat bakhåll mot dem från de firande vänsterextremisternas sida.

Fullt tumult uppstår och vänsterextremisterna får med våld ner en av ordningsvakterna på marken där väktaren ligger och försöker skydda sig medan pöbeln matar in sparkar och slag mot hans huvud och kropp. En sten kastas mot en kvinnlig ordningsvakt som får glassplitter i ögon och skärskador i ansiktet. Hon började blöda kraftigt.

AFA: ”Vi tar ordningsvakterna som gisslan”

Situationen börjar bli svårhanterlig. Vänsterextremisterna är så många och så aggressiva att väktarna retirerar och låser in sig i ett rum i anslutning till biljetthallen. Väl där nås de av information från trygghetscentralen om att AFA just har ringt polisen och berättat att ”om polisen kommer till platsen tar vi ordningsvakterna som gisslan”.

AFA skulle ta ordningsvakterna som gisslan ifall polis kom till undsättning.
AFA skulle ta ordningsvakterna som gisslan ifall polis kom till undsättning.

Skulle bränna ner biljetthallen

Samtidigt som ordningsvakterna låst in sig anländer ännu fler vänsterextremister till platsen och de som inte är maskerade börjar nu maskera sig med halsdukar och rånarluvor. De försöker bränna ner hela biljetthallen genom att starta en brand i en återvinningslåda för Metro-tidningar. Branden var potentiellt livshotande för de ordningsvakter och gripna som inlåsta tagit skydd i anslutning till biljetthallen. Samtidigt anländer polisen till plats och våldet riktas nu mot dem.

Slår sönder polisbilen och flyr platsen

Fler vakter och poliser kommer till platsen. De försöker skapa ordning och får snabbt ett övertag i tumultet. Man kan gripa flera vänsterextremister trots att de gör motstånd genom att dra, sparka och slå för att få sina kamrater fria. Polisen använder pepparsprej och den stora massan börjar dela upp sig och flyr platsen. På vägen ut slår de sönder polisbilen.

Efterspelet

Signalementet på några av de mer pådrivande var ”kvinna i rastaflätor” och ”fet, utländskt utseende, möjligen nordafrikan”. En annan ordningsvakt berättar att två kvinnor var mest pådrivande. Under visitation på polisstationen hittas rånarluvor på de gripna Rebecka Engvall och Anna Grande (800913-1627). De båda samt Cecilia Kyle vägrar alla att samarbeta och tala med polisen. Ingen gärningsman kan identifieras och åtalas för förstörelsen och mordbranden i biljetthallen och polisbilen.

Flera av ordningsvakterna blir mycket svårt påverkade av händelsen och det hänsynslösa våld de utsattes för. Säkerhetsvakten som blev nerslagen uppger att han blev så starkt påverkad av händelsen att han togs ur tjänst en längre tid.

SVT rapporterar i en kort nyhetsnotis att sex personer gripits vid ett större upplopp i tunnelbanan men nämner inte alls att det är politiska extremister som är skyldiga.

Rebecka Engvall var en av tre gärningsmän som åtalades för upploppet. Runt denna tidpunkt skulle Engvall även åtalas för brott hon begått i Skåne, bland annat två fall av våldsamt motstånd, olaga intrång samt snatteri. Samtliga åtal skulle dock läggas ner och preskriberas eftersom polisen inte kunde delge henne, eller för den delen ens hitta henne, då hon hållit sig gömd från samhället i nästan två års tid.

Alfred Godoy grips av polis.
Alfred Godoy grips av polis.

Den andra personen som stod åtalad var Alfred Godoy (790525-0291). Han stod åtalad för våldsamt motstånd och förgripelse mot tjänsteman men skulle även han hålla sig gömd så pass länge att utredningen lades ner och brottet preskriberades.

Cecilia Kyle var den enda som faktiskt dök upp till sin rättegång, men även hon skulle frias. Kyle kallar sin väninna Malv Linn (870413-0585) som vittne då hon också deltog på den vänsterextrema festen och efteråt befann sig i tunnelbanan. Kyle och väninnans vittnesuppgifter ger en helt annan bild av händelsen än väktarnas och tillsammans väger deras vittnesmål tyngre. Rätten anser därför att Kyle har kunnat förväxlats i det tumult som pågick, trots att hon matchar flera av väktarnas signalement som en av de mer drivande i attacken mot dem.

Övriga vänsterextremister som till en början stod misstänkta för brott men som under utredningens gång friades från misstankar:

  • Elias Lothström (860527-0639)
  • Jonatan Hasselkvist (830326-0072)
  • Patrik Samuelsson Brink (830529-0473)
  • Anna Grande (800913-1627)
Rebecka Engvall, våldsamt motstånd.
Cecilia Kyle, våld mot tjänsteman.
Alfred Eriksson Godoy, våldsamt motstånd.
Dela artikeln