Rebecka Engvall höll sig gömd från polisen – undvek straff

Publicerad den 24/12 2021 kl 09:12

GAMMALT. Olaga intrång, två fall av våldsamt motstånd, stöld samt misstänkt narkotikabrott. Polisen bekräftar: Engvall håller sig undan lagföring.

Rebecka Engvall, stadsarkitekt Ulricehamn. Kravaller i Lund 2009.
Rebecka Engvall, stadsarkitekt Ulricehamn. Kravaller i Lund 2009.

Avmaskerat kunde i november månad rapportera att vänsterextremisten Rebecka Engvall anställts som stadsarkitekt inom Ulricehamns kommun.

Engvall är en av modellerna hos Red Deer Collective, Sveriges största webbutik för vänsterextrem och våldsbejakande propaganda. Iklädd rånarluva och beväpnad med gatustridsvapen gör den nuvarande arkitekten för Ulricehamns kommun reklam för AFA och andra våldsbejakande nätverk.

Bakom Red Deer Collective finner vi den tongivande AFA-aktivisten Mats Runvall. Runvall greps bland annat 2007 när han var på väg till Köpenhamn, bärandes på en väska fylld med brandbomber. Runvall är pappan till Engvalls barn och har haft en mycket stor inverkan på hennes liv.

Avmaskerat har sedan november mottagit flera dokument och andra uppgifter som avslöjar Rebecka Engvalls våldsamma och kriminella förflutna. Eftersom att hon runt denna period i livet höll sig gömd från polisen i nästan två års tid, så preskriberades samtliga brottsmisstankar och därav har hon kunnat visa upp ett fläckfritt brottsregister. Sanningen är dock något helt annat.

Ockupationsfestivalen i Lund 2009 – Olaga intrång

Lördagen den 16 maj 2009 anordnades det en tvådagars ”Ockupationsfestival” i centrala Lund. Arrangörerna bakom festivalen var det vänsterextrema och AFA-kopplade Smålands nation. Enligt dessa var festivalen en manifestation mot bristen på bostäder för unga i lokalområdet.

Festivalen som först började lugnt utvecklades sedan medvetet till ockupationsförsök som möttes av kravallpolis. Våldsamma konfrontationer uppstod då aktivisterna attackerade polisen och dess hästar med fyrverkerier för att sedan storma ett obebott trevåningshus. Under försöket att storma huset så var polisen tvungen att använda batonger och pepparsprej. Aktivisterna svarade då med att kasta flaskor och cyklar mot dem.

En timme senare tog sig några demonstranter in i Observatoriet i Stadsparken genom att krossa rutorna.

Innan kvällen var slut hade 15 personer omhändertagits och elva gripits. Flera misstänkta för olaga intrång, skadegörelse och förberedelse till grov misshandel. En polis och två demonstranter hade skadats, en så allvarligt att den fick åka ambulans.

***

Natten mellan lördag och söndag lyckades ett 20-tal aktivister bryta sig in i byggnaden på Sankt Lars väg 83. En av dessa aktivister var Rebecka Engvall, en annan var Mats Runvall.

Väl inne i huset så började de barrikera ingångarna och sen klättrade de upp på taket. Under dagen ockuperades ytterligare ett hus i närheten. På eftermiddagen använde polisen en stegbil för att komma upp på taket, där uppstod tumult och polisen fick använda pepparsprej för att få kontroll över situationen. Det skulle efter detta inte dröja länge förrän båda husen tömdes och aktivisterna transporterades till polishuset, misstänkta för olaga intrång och skadegörelse. Två aktivister var också misstänkta för våldsamt upplopp.

Rebecka Engvall med flera ockuperat S:t Lars väg 83 i Lund.
Rebecka Engvall med flera ockuperat S:t Lars väg 83 i Lund.

Just denna ockupation sticker ut från övriga ockupationer då dessa hus skulle byggas om till blivande lägenheter och inte rivas. Något som husockupanterna inte verkade bry sig om då de anlände till plats utrustade med verktyg och vilt började slå sönder både vitvaror, dörrar och väggarna. Sydsvenskan har skrivit om händelsen:

På söndagskvällen kunde Kungsledens personal se vilken förödelse ockupanterna hann ställa till med. Vitvarorna i husen är ganska nya. Nu ligger de välta på golven och utkastade i trapphus. I hus 84 sitter nästan ingen dörr på plats. Dörrarna till klädskåpen har mött samma öde. Somligt är lossryckt med våld och förstört.

– Att de försökte förskansa sig i huset kan man kanske förstå. Men här handlar det om ren förstörelse. Man har bara slagit sönder inredning. Här ska det ju byggas om till bostäder så deras aktion är helt missriktad, säger Peter Hertzberg.

Mats Runvall, som tillsammans med Engvall ockuperade Sankt Lars väg 83, dömdes till villkorlig dom (Malmö tr B 7255-10).

Narkotikapåverkad och aggressiv 2009 – Våldsamt motstånd

I samband med ockupationen av Romano Trajo, en annan ockupation ej relaterad till Ockupationsfestivalen, så stannar polisens särskilda beredningsgrupp en minibuss på Malmövägen i Lund. Fordonet skall enligt polisen haft kopplingar till den vänsterextrema miljön och därför genomfördes det en kontroll.

Lilly Svahn bärs iväg, 2014.
Lilly Svahn bärs iväg, 2014.

I fordonet befann sig sju personer, bland andra Rebecka Engvall, Nahla Hindi och den flerfaldigt dömda AFA-medlemmen Lilly Svahn. Polisen misstänker att både Engvall och Svahn är påverkade av narkotika och beslutar sig för att omhänderta kvinnorna, vilket leder till att tumult bryter ut. Svahn och Engvall är mycket aggressiva, de kränger med kroppen och skriker konstant. Ytterligare två polispatruller anländer till plats för att få kontroll över situationen.

Svahn sätts i handfängsel och körs sedan till arresten. Engvall fick bäras bort av två poliser:

Clemensson (polis, red. anm) tog då tag i Rebeckas ena arm och Nilsson (polis) höll kvar i den andra armen. Nilsson och Clemensson gick därefter mot radiobil 3250 för att lasta Rebecka. Rebecka började då skrika högt rakt ut i luften och började kränga och slänga med armarna. Nilsson och Clemensson fick därför trycka upp Rebecka mot radiobil 3250.

Tumultet fortsätter och Engvall belades med handfängsel:

Clemensson som gått bakom oss tog i detta läget fram sina handfängsel och belade Rebecka med dessa. Rebecka fortsatte hela tiden att kränga och slänga med kroppen samt att skrika högt.

När polisen anlände till arresten i Lund så vägrade Engvall kliva ur polisbilen och behöver därför lyftas ut. Här ombes Engvall lämna urinprov då hon misstänks vara påverkad av narkotika, något hon vägrar, och behöver därför köras till sjukhuset för att lämna blodprov. Här fortsätter problemen. Polisen behöver dra ut Engvall från arresten, som då börjar sparka och fäktas med armarna. Hon belades därför igen med handfängsel.

Inne i polisbilen spottar Engvall på bilrutan och Clemensson behöver därför hålla kvar Rebeckas huvud mot samma ruta för att inte själv bli bespottad. Väl framme vid sjukhuset behöver polisen bära ut Engvall och placera henne på en brits:

Rebecka placerades därefter på britsen av Persson, då hon krängde och slängde med kroppen belades hon med ett benlås av Paulsson samtidigt som Clemensson och Jystrand höll i var sin arm. Därefter tog sjukvårdspersonal blodprov på Rebecka. Under tiden skrek Rebecka att poliserna var fascister och att vi var polissvin och grisar.

Blockaden mot Berns salonger 2009 – Våldsamt motstånd

Blockad mot Berns, 2009.
Blockad mot Berns, 2009.

Det var natten den 28 mars 2009 som Engvall och Svahn skulle ingå i en blockad mot Berns salonger vid Berzelii park i Stockholm. Enligt syndikalisterna som ledde blockaden, så hade Berns ”inte följt god sed på arbetsmarknaden” och därmed systematiskt kringgått LAS och turordningsreglerna. Så för att visa missnöje mot detta samlades en större grupp syndikalister och bildade en mur vilket gjorde det svårt för Berns gäster att både ta sig in och ut ur lokalerna.

När polisen skulle avlägsna syndikalisterna så började de hålla sig fast i lyckstolpar och andra föremål. Vissa av dem slog och sparkade mot poliserna och det var detta som Engvall och Svahn stod misstänka för.

Misstankarna mot Engvall lades dock ner innan rättegång och kom därför aldrig att dömas för detta, trots åtal och polisens vittnesuppgifter. Rättegången slutade med att Lilly Svahn, som för stunden satt häktad för annan brottslighet, dömdes till dagsböter 80 å 50 kr (Solna tr B 2783-08). Svahn skulle året efter dömas till fem månaders fängelse för skadegörelse, våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman samt våldsamt motstånd (Södertörns tr B 13380-09).

Stjäl och försöker fly 2010 – Snatteri

Det var mitt på dagen den sjunde april 2010 som Engvall besöker COOP Konsum vid Norra Parkgatan 1 i Malmö. Inne i butiken lägger hon ner varor i kundkorgen för att sedan, efter att ha gått vidare i butiken, lägga dessa i hennes egna väska utan några som helst intentioner att betala för sig. I anmälan kan man läsa:

Rebecka går runt inne på COOP med en kundkorg. Rebecka stoppar ner det aktuella godset i korgen. Hon går sedan till andra gångar i butiken, där tar hon upp godset från korgen och lägger i sin medhavda väska. Rebecka lämnar sedan butiken utan att betala.

När Engvall lämnar butiken stannar vakten henne och hon försöker fly. Då inträffar något mycket märkligt:

När gärningsmannen skall gripas utanför kassalinjen försöker hon att sticka, men kunde gripas efter en kort språngmarsch och sedan föras till kontoret.

Jan (vakten, red. anm) berättar att en man kom fram i samband med gripandet och agerade hotfullt och hade en stor bultsax i handen.

Rebecka Engvall Snatteri
Klicka för att läsa anmälan.

Vem denna man var utredes aldrig.

Det genomfördes två försök att hålla förhör med Engvall men vid bägge vägrade hon svarar på frågor, nekade till brott och vill inte ha en försvarare.

Det stulna godset, bland annat choklad och apelsiner, lämnades tillbaka.

Håller sig gömd från polisen tills brotten preskriberats

Postbox används som folkbokföringsadress.
Postbox används som folkbokföringsadress.

Mellan 2009 och 2012 var Engvall skriven på adressen Trelleborgsgatan 17 i Malmö. Samtidigt hade hon och Mats Runvall en postbox tillsammans. På så sätt kunde Engvall gå under jorden samtidigt som staten kunde erhålla ett officiellt sätt att kontakta henne – trots att hon inte hade någon riktig bostadsadress.

Att folkbokföra sig på postboxar var en metod som frekvent användes runt denna tidpunkt av vänsterextremister för att kringgå rättsväsendet men också för att undvika att politiska meningsmotståndare, som vänsterextremisterna attackerat, skulle kunna lokalisera dem.

I Rebecka Engvalls fall har detta systematiska bokföringsbrott kommit väl till användning – det framkommer extra tydligt i tingsrättens dokument.

Trelleborgsgatan 17, Malmö.
Trelleborgsgatan 17, Malmö.

När Lunds tingsrätt skickade sin stämningsansökan till Engvall gällande olaga intrång den 17/6 2010 så returnerades posten. Det fanns ingen Engvall tillgänglig på Trelleborgsgatan 17, vilket var Skatteverkets senaste folkbokföringsadress i fråga. Några till försök att skicka stämningsansökan görs men alla brev returneras. Tingsrätten skickar då en förfrågan till polisens delgivningscentral om att få tag i hennes aktuella kontaktuppgifter.

Delgivningscentralen i sin tur kontaktar då Centrala studienämnden (CSN), Försäkringskassan och Skatteverket. CSN återkopplar med ett mobilnummer och Skatteverket återkommer med kontaktuppgifter till Engvalls arbetsgivare:

Har ringt lönekontoret Malmö Stad som bekräftar att hon fått lön som uppdragstagare från Kulturförvaltningen men det var förra året.

De kontaktar också fastighetsägaren:

Slutligen har fastighetsägaren FastPram som äger fastigheten på Trelleborgsgatan 17 kontaktas och de vet att där inte bor någon Rebecka Engvall.

Polisen bekräftar: Engvall håller sig gömd

Poststugan, Malmö.
Poststugan, Malmö.

Delgivningscentralen ringer tillslut till polisen i Lund och frågar hur de mot alla odds faktiskt lyckats hålla ett förhör med Engvall och här framkommer något mycket intressant:

Rebecka Engvall var på förhöret genom att hon påträffades i närheten av sin postbox.

Polisen hade alltså verkställt ett spaningsuppdrag på Engvall där hennes postbox hölls under bevakning.

Vidare kan man läsa att även postcentralen fått nya uppgifter gällande utlämningen av Engvalls post:

Susanne Hederström (polisen i Lund, red. anm) har tidigare haft kontakt med posten och det finns ingen utdelning av post till hennes tidigare adress Trelleborgsgatan 17. Hon bor inte heller som inneboende på adressen Trelleborgsgatan. Så vitt Hederström vet hämtas posten till Engvall i Poststugans postbox.

Hederströms uppfattning är att Engvall håller sig undan lagföring.

Poststugan är ett företag från Malmö som grundades 1999 och hyr ut postboxar till både företag och privatpersoner.

Polisen efterlyser Rebecka Engvall

Rebecka Engvall efterlysning polisen
Klicka för att läsa.

Då polisen misslyckats med att komma i kontakt med Engvall, varken via telefon eller post, och då Engvall vägrat dyka upp vid förhör, så fanns det ingen annat val än att efterlysa henne. Innan efterlysningen verkställdes så gjorde polisen en sista kontroll och kunde då se att Engvall och Runvall fått barn tillsammans och att även barnet var falskeligen skriven på Trelleborgsvägen 17:

Beslut om att Engvall skulle efterlysas. En extra kontroll genomfördes då, innan efterlysningen skulle skrivas. Det visade sig att Engvall fått barn och att barnet var skrivet på Trelleborgsvägen 17, den adress som man enligt posten inte delade ut post till Engvall på.

Polisen gör därför en extra koll med posten:

Ny kontakt togs med posten och jag talade med den som delade ut posten i huset. Han uppgav att det inte längre kom någon post överhuvudtaget till Engvall på adressen. Den lägenhet som posten tidigare delades ut till bebos av en annan person. Engvall har inte bott på adressen det senaste året.

Polisen efterlyser Engvall och eftersom hon saknar en giltig folkbokföringsadress så skulle hon, vid ett eventuell gripande eller poliskontroll, föras direkt till polisstationen:

Hon underrättades om att eftersom hon saknar bostadsadress så innebär det att hon vid kontroll av polis får medfölja till förhör oavsett tid och plats.

Familjen har ingen kontakt med dottern

Runt denna tid blir det aktuellt att lägga ned åtalet om olaga intrång då Engvall inte går att få tag på och brottets preskriberingstid närmar sig. Delgivningscentralen gör dock några sista försök och kontaktar Engvalls familj:

På hemnumret svarar Rebeckas bror Cedrik att han inte har något tel-nummer till henne eftersom de inte har någon kontakt.

Polisen får kontakt med Engvalls mamma som inte vet var hon befinner sig:

Hon vet inte var Rebecka bor och har inget telefonnummer till henne. De träffas då och då i exempelvis Stockholm men då är det Rebecka som kontaktar henne.

I polisens dokument angående efterlysningen av Engvall så kan man även läsa att hennes pappa inte är till hjälp då han inte vill upprätta någon kontakt med sin dotter.

Den 24/8 2011 meddelar åklagaren att förundersökningen om olaga intrång läggs ner och dagen efter meddelar Lunds tingsrätt att målet avskrivits. Det dröjer heller inte länge förrän åtalet om våldsamt motstånd läggs ned.

Åtalet preskriberas och Rebecka Engvall går fri

Efter att åtalet i Lund avskrivits så flyttades det resterande åtalet om snatteri över till Malmö tingsrätt (B 8291-11). När Malmö tingsrätt skickar ut sin stämningsansökan den 15/9 2011 så returneras brevet. Delgivningscentralen får återigen uppgiften att lokalisera Rebecka.

När de denna gången talar med hennes mamma så berättar hon att hon fått ett nytt telefonnummer till sin dotter som polisen försöker nå henne på:

Försök att nå Rebecka Engvall per mobiltelefon har gjorts, men utan resultat. Har pratat med Rebecka Engvalls mamma som inte haft någon kontakt på sista tiden med Rebecka. Hon har ett annat telefonnummer till Rebecka Engvall, men det är inte någon som svarar på det.

Efter detta sista försök så händer det inte mycket förrän åtalet om snatteri läggs ner på grund av preskription den 11/4 2012. Samtliga åtal och misstankar har nu avskrivits och Rebecka Engvall är en fri kvinna.

Hon har under denna period i livet lyckats hålla sig gömd från rättsväsendet i ett år, nio månader och 25 dagar. Engvall har på grund av detta inte förekommit något nämnvärt i diverse rättsdatabaser och har också kunnat visa upp ett fläckfritt brottsregister som gynnat henne vid diverse anställningsintervjuer och liknande.

Rebecka Engvall Lunds tr B-3313-10
Rebecka Engvall Malmö tr B-2783-08
Rebecka Engvall Malmö tr B-8291-11
Dela artikeln