RF-veteranen Erik Wallin greps efter attacken mot två deltagare i Tusenmannamarschen

Publicerad den 30/3 2021 kl 15:03
Linus ERIK Soinjoki Wallin.
Linus ERIK Soinjoki Wallin.

NYHET. RF-veteranen ”Erik Wallin” är den vänsterextremist som greps för att tillsammans med andra vänsterextremister ha attackerat två nationalister efter Tusenmannamarschen i Stockholm den 6 mars.

Linus Soinjoki Wallin har ingått i kretsen runt Revolutionära fronten (RF) sedan 2010, de senaste åren som medlem. Under dessa år har Soinjoki Wallin deltagit i flera möten där RF:s verksamhet planerats. Han har också deltagit i flera fall av otillåten påverkan som signerats av RF eller där RF i efterhand tagit på sig ansvaret för brottet, bland annat fysiska angrepp mot vit makt-anhängare. Säkerhetspolisen bedömer att Soinjoki Wallin har en framträdande roll vad gäller planering och genomförande av politiskt motiverade brott.
— Säporapport från 2014

Erik Wallin (940422-0155) var tidigare känd som Linus Erik Soinjoki Wallin och var under många år aktiv i Revolutionära fronten. Det var också han som bidrog till RF:s undergång genom att förse polisen med stora mängder chattkommunikation på grund av sitt bristande säkerhetstänk. Polisen kom över detta material under Operation Eskil som inleddes 2013 och 2015 resulterade i att RF lade ner efter att stora delar av de ledande aktivisterna dömts till fängelse.

I chattkonversationerna som polisen kom över erkände Wallin att han hoppat jämfota på huvudet på en meningsmotståndare som legat ner på marken och avslöjade rent generellt hur han såg på politiskt våld. Här följer en sammanställning av olika meddelanden Wallin skickade till andra vänsterextremister inom den autonoma vänstern:

alltså vi slåss ju sjuuukt fult
alltid fler, nästan alltid beväpnade
jag slåss som en kratta men jag är game och slår först, det är det viktigaste
jag kan inte slåss, är keff som tusan, jag slår typ bara hammarslag
annars kör jag alltid vapen liksom
I jönköping slog jag sönder en kille som var jiddrig och hängde med en kille som hade en nassetatueringar
för då är han antagligen nasse
Sen såklart kan det ju hända att oskyldiga får stryk, men det är ju verkligen inte ofta
ingen moral, bara taktik!
jag har liksom hoppat jämnfota folk i huvudet när dom ligger ner
slog en tjej med ett dammsugarrör i huvudet en gång
no shame liksom
equal rights equal fights
det är vi som är dom sjuka idioterna
Antingen så söker man sig hit för att man vill slåss, eller för att man tycker det är bra att slå dom
men till slut brukar det förenas

Redan 2011 dömdes Wallin första gången för misshandel men fick då bara ungdomsvård. Först 2014 dömdes Wallin äntligen till två års fängelse för tre fall av grov misshandel och ringa vapenbrott. Efter att ha avtjänat sitt straff verkar Wallin hos myndigheterna ha bytt tilltalsnamn från Linus till Erik men fortsatt att vara aktiv i den vänsterextrema miljön där han fortfarande kallar sig Linus och bland annat försöker arrangera bidragsfinansierade spelningar. Wallin accepterade också ett strafföreläggande 2018 för ringa vapenbrott.

Erik Wallin överlämnad till polis.
Erik Wallin överlämnad till polis.

För några veckor sedan ledde Wallin andra maskerade vänsterextremister i ett överfall mot två nationalister som deltagit i Tusenmannamarschen mot coronarestriktioner. Wallin greps av polisen på plats och delgavs misstanke om misshandel efter att han gått fram till en av nationalisterna och oprovocerat slagit honom i bakhuvudet och sedan tillkallat 5-7 andra vänsterextremister som hjälpte honom att misshandla de två nationalisterna innan de kunde dra sig tillbaka. Polisen ska i samband med gripandet ha tagit två mobiltelefoner av Wallin och det återstår nu att se om han har bättrat på sin IT-säkerhet efter att han bidrog till ödeläggelsen av RF.

Känner du igen några av de andra vänsterextremisterna i filmen? Tipsa Avmaskerat via våra officiella kontaktvägar. Läs mer om Wallin i denna artikel.

Dokument från polisen som Avmaskerat tagit del av som bekräftar att det var Wallin som greps av polisen och pekas ut som den pådrivande personen under det fega överfallet.
Dela artikeln