Rojavakommittéerna allierar sig med AFA

Publicerad den 11/3 2021 kl 15:03

NYHET. Rojavakommitteen har vid ett flertal tillfällen lockat till sig AFA-medlemmar till sina evenemang. Denna gång var det dock tvärtom.

Rojavakommittéerna AFA Antifa

Vi har de senaste åren kunnat observera allt starkare kopplingar mellan det kurdiska solidaritetsnätverket Rojavakommittéerna och den svenska våldsbejakande terrorvänstern. Kanske märkligt för den oinsatte, då Rojavakommittéerna förestår kurdisk nationalism, men orsaken kan snarare sökas i svensk vänsters villfarelser om det kurdiska folkets vision om en mångkulturell socialiststat och inte en kurdisk etnostat.

När Rojavakommittéerna anordnar demonstrationer och andra evenemang i Sverige så har det många gånger lockat till sig medlemmar från AFA. Ett exempel var i oktober 2019 när Rojavakommittéerna skulle genomföra en blockad mot Turkish Airlines. AFA Skåne gjorde reklam för detta och uppmanade sina anhängare att delta.

Både svenska och internationella AFA-grupperingar har vid flera tillfällen anslutit sig till de kurdiska försvarsenheterna, där de utbildats i vapenhantering samt ska ha deltagit i strider. Svenska AFA skickade år 2015 en delegation till Suruc, en stad nära syriska gränsen. En rapport från 2019, Transnational Volunteers Against ISIS, visar att 17 stycken svenskar har deltagit i striderna med kurderna. Endast en av dessa hade tidigare militär erfarenhet.

Brittiska AFA vapentränas och deltar i strider.
Brittiska AFA vapentränas och deltar i strider.

Det är alltså inte ovanligt att AFA deltar på Rojavakommittéernas evenemang. Vad som där emot inte skett innan är att Rojavakommittéerna deltagit på aktiviteter anordnat av AFA.

Manifestation för fängslad rappare

Pablo Hesel
Pablo Hesel grips.

Den spanska rapparen och vänsterextremisten Pablo Hasel dömdes till fängelse i nio månader för att ha glorifierat terrorism och brutit mot yttrandefrihetslagarna. Detta ledde till stora protester i Spanien där över hundra personer greps. I Sverige skulle det också genomföras en protest.

Den vänsterextrema föreningen Fånggruppen STHLM, vilket grundades av fängelsedömda AFA- och RF-medlemmar, låg bakom initiativet. En banderoll tillverkades med en synlig torshammare, något som skulle skapa ramaskri senare inom vänstern. På kvällen samlades några vänsterextrema grupperingar som gemensamt gick till spanska ambassaden i Stockholm och där höll en kortare manifestation.

Rojavakommittéerna ställer sig bakom AFA

Halv tio på kvällen den 22 februari skriver Rojavakommittéerna på Twitter att de, Fångruppen och AFA deltagit på aktiviteten.

 

Detta bekräftas också på det nystartade instagramkontot AFA Stockholm tvingades öppna efter att deras twitterkonto med tusentals följare stängdes ned.

Rojavakommittéerna AFA Antifa

Avmaskerat har försökt komma i kontakt med Rojavakommittéerna på samtliga av deras mailadresser för ge dem möjlighet till genmäle och besvara frågor, de har inte svarat.

”Fascistisk symbol” användes på banderollen

Att använda en torshammare på banderollen var något som verkligen inte uppskattades av Rojavakommittéernas följare på Facebook. Inlägget fick till och med uppdateras efter en stund där de ursäktade sig och urskuldande förklara att den fornnordiska mytologin inte är fascistisk och att man tidigare använt liknande symboler.

Vet du mer?

Då Rojavakommittéerna numera deltar på AFA:s evenemang så innebär också detta att Rojavakommittéerna skall betraktas som en del av den svenska våldsvänstern. Detta innebär att de kommer att omfattas av Avmaskerats journalistiska kartläggningar.

Har du information om medlemmarna, deras evenemang, interna filer eller annat i detta kurdnationalistiska nätverk du tror vi kan ha nytta av? Vi erbjuder dig som tipsare ett krypterat kontaktformulär eller så kan du maila oss direkt på [email protected]. Alla tips är välkomna och vi skyddar alltid våra källor.

Dela artikeln