Sara Leifsdotter Andersson – Nazispottings andra fotograf

Publicerad den 30/12 2021 kl 13:12

Sara Maria Leifsdotter Andersson
820221-1648

Violvägen 10
781 61 Gustafs

Telefon: 0702078875
Mail: [email protected]

Arbetsplats: Klockarskolan, Säter.
Kontakt: [email protected]

Sara Leifsdotter Andersson, 820221-1648 (Nazispotting)

Avmaskerat presenterar idag Nazispottings andra fotograf, Sara Leifsdotter Andersson. Leifsdotter har sedan 2017 systematiskt åsiktsregistrerat svenska privatpersoner och politiker som deltagit i demonstrationer och torgmöten. Materialet ligger till grund för Nazispottings verksamhet.

Nazispotting är en anonym och vänsterextrem underrättelsetjänst som grundades 2014 men som drog igång ordentligt 2017, detta efter att Leifsdotter börjat engagera sig inom projektet. Nazispotting går kort och gott ut på att identifiera människor som deltar på evenemang som våldsvänstern uppfattar som ”högerextrema”.

Identifieringen sker genom att Nazispotting publicerar ansiktsbilder i sina sociala medier och efterlyser personernas identiteter. Nazispotting delar sedan med sig av denna information till våldsbejakande AFA som i sin tur attackerar, trakasserar och traumatiserar de uthänga personerna.

Den 26 november 2018 publicerade Sveriges Radio en intervju med en av männen bakom Nazispotting. Där framkommer det att Nazispotting varken tar avstånd från AFA eller det våld som de uthängda kan utsättas för. Istället uppmanar personen att fler borde engagera sig i detta.

Avmaskerat har tidigare skrivit om Göran Per-Ola Friberg som sedan 2018 fotar åt Nazispotting.

Börjar åsiktsregistrera svenska privatpersoner

Leifsdotter började dyka upp runt 2017, då i sällskap med bland annat Clowner Mot Nazism och We Are Dalarna. Det dröjde inte länge förrän hennes foton dök upp på nätet och hon har sedan dess synts till på större delen torgmöten och demonstrationer för att åsiktsregistrera deltagarna.

I början av 2019 kan vi se att hon och Per-Ola Friberg kontinuerligt hjälper varandra att antingen gemensamt bevaka evenemang eller dela upp arbetet.

Lärare på Klockarskolan, Säters kommun.

Sara Leifsdotter Andersson, Klockarskolan Säter.
Sara Leifsdotter Andersson, Klockarskolan Säter.

Precis som Per-Ola Friberg så jobbar Leifsdotter som lärare. På Klockarskolan i Säters kommun, en grundsärskola för elever i åk 7-9, finner vi Sara Leifsdotter. Hon har dock försökt att hålla sig dold då hennes kontaktuppgifter inte skrivs ut på webbplatsen och det finns endast en enda bild där hon medverkar.

Vill man påpeka det orimliga i att Leifsdotter hjälper barn på veckorna samtidigt som hon på helgerna underlättar för AFA att kasta in brandbomber i barns sovrum, så finns hennes chefs kontaktuppgifter nedan:

Rektor Per Sandberg
[email protected]
0225-552 65

Evenemang Sara Leifsdotter dokumenterat

Eftersom att Avmaskerat i sin artikel om Per-Ola Friberg gjorde en gedigen redovisning för vilka evenemang han dykt upp på så gör vi härmed en likadan presentation för Sara Leifsdotter Andersson.

30 sep 2017: Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg

När Motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg befann sig Leifsdotter bland motdemonstranterna utrustad med megafon och kamera.

Sara Leifsdotter Andersson

15 okt 2017: Motdemonstrant på Rättviks marknad

När Motståndsrörelsen befann sig på Rättviks marknad så dyker Leifsdotter upp med kamera och plakat.

Sara Leifsdotter Andersson

8 jul 2018: Åsiktsregistrerar torgmöte i Almedalen

Sommaren 2018 deltog Motståndsrörelsen på Almedalsveckan, Gotland. Bland poliser, Säpo och Expo-journalister så fanns också Leifsdotter, då representant för We Are Dalarna.

15 aug 2018: ”Återvandringsturnén har kommit till Örebro!”

När Alternativ för Sverige (AfS) genomför sitt torgmöte i Örebro så åsiktsregistreras publiken av Leifsdotter. Youtubefilmen finns att se här.

18 aug 2018: Åsiktsregistrerar demonstranter i Finland

I slutet av augusti 2018 så anordnade Motståndsrörelsen en demonstration i Åbo, Finland, med anledning av en pågående förbudsrättegång mot organisationens finska gren. På plats befann sig Leifsdotter och åsiktsregistrerade både deltagare och åhörare.

Sara Leifsdotter Andersson

19 jan 2019: Mynttorgsaktivisterna demonstrerar

Mynttorgsaktivisterna demonstrerar på Sergels torg i Stockholm. Sara Leifsdotter och Ola Friberg dyker upp och börjar fotografera deltagarna.

3 feb 2019: Demonstration för yttrandefrihet

Stockholmare för ett suveränt Sverige anordnar en demonstration för mötes-, åsikts- och yttrandefrihet.

Sara Leifsdotter dyker tillsammans upp med Ola Friberg men blir efter en stund ivägkörda av deltagare och förbipasserande som uppfattade dem som obehagligt närgångna.

10 mar 2019: ”Nu spränger vi åsiktskorridoren!”

Stockholmare för ett suveränt Sverige anordnar ett torgmöte med fokus på den politiska åsiktskorridor som etablerad media upprättat. Vid detta tillfälle var endast Sara Leifsdotter på plats för att kartlägga deltagare och de förbipasserande som stannat för att lyssna.

1 maj 2019: Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Ludvika

Medan Ola Friberg fotograferar Motståndsrörelsens demonstration i Kungälv så gör Leifsdotter det i Ludvika.

12 maj 2019: Demonstration angående EU-valet

Stockholmare för ett suveränt Sverige bjuder in flera partier, organisationer och privatpersoner för att diskutera EU-valet och globalismen. Deltagarna blir åsiktsregistrerade av Leifsdotter och Friberg.

15 jun 2019: Clowner Mot Nazism vid Pride, Ludvika

När Motståndsrörelsen genomförde en aktion mot Pridefestivalen i Ludvika sommaren 2019 så befann sig Clowner Mot Nazism på plats. Bland clownerna finner vi Leifsdotter.

Sara Leifsdotter Andersson

25 maj 2019: Alternativ för Sveriges valfinal

Den 25 maj genomförde Alternativ för Sverige ett torgmöte på Norrmalmstorg i Stockholm. Under livesändningen så kan man se både Friberg och Leifsdotter stå i bakgrunden och fotografera deltagarna. En komplett lista på tidsstämplar där de förekommer kan ses här.

https://youtu.be/6mXnyFUAF4s?t=8585 (2:23:10)

4 sep 2021: Alternativ för Sveriges torgmöte, Stockholm

När AfS genomför sitt torgmöte den 4 sep på Norrmalmstorg, Stockholm, så åsiktsregistreras personerna som stannat för att lyssna på talen.


Har du sett Leifsdotter vid fler tillfällen? Tipsa oss!


Utses till förespråkare av demokrati

När Ludvika kommun genomförde sin Demokrativecka 2019 så hade journalisten Mickan Palmqvist en utställning vid namn Med skratt som ammunition. Utställningen handlade bland annat om hur viktig yttrandefrihet och demokrati är samt hur Clowner Mot Nazism arbetat för att störa tillståndsgivna demonstrationer:

Mickan Palmqvist, som genom sin kamera följt och dokumenterat den enklaste men också svåraste formen av demokratisk rättighet, att våga använda sig av yttrandefriheten och skrattet i kampen för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Sara Leifsdotter Andersson, Demokrativeckorna.
Sara Leifsdotter Andersson, Demokrativeckorna.

Utställningen ingick i demokrativeckorna som i sin tur gick under namnet ”Fira demokratin!”. Ville man komma och se utställningen skulle man enligt Palmqvist få se flera bilder på Sara Leifsdotter.

Sara Leifsdotter hade vid denna tid åsiktsregistrerat svenska privatpersoner under två års tid. Hennes material la grunden för AFA:s systematiska terror dessa uthänga privatpersoner fick uppleva.

Gillar du vårt arbete?

Avmaskerat är ett ideellt journalistiskt projekt som granskar den våldsbejakande och vänsterextrema rörelsen i Sverige, dåtid som nutid. Även om detta arbete är fritt upp till var och en av de som arbetar med projektet så finns det andra kostnader som behöver täckas. Vet du om att du kan bidra med en donation så läs gärna vår guide om hur man donerar kryptovalutor med Swish. Annars får du mer än gärna dela våra artiklar på Twitter, diskussionsforum och sociala medier.

Dela artikeln