Sofie Selmqvist åtalad för penningtvätt efter BankID-bedrägerier

Publicerad den 29/8 2023 kl 08:08

NYHET. Vänsterextremisten Sofie Selmqvist står nu åtalad för penningtvätt efter att en företagare utsatts för ett sofistikerat BankID-bedrägeri.

Sofie Selmqvist står nu åtalad för att i ett sofistikerat BankID-bedrägeri tvättat pengar åt flera gärningsmän.
Sofie Selmqvist står nu åtalad för att i ett sofistikerat BankID-bedrägeri tvättat pengar åt flera gärningsmän.

Den vänsterextrema trebarnsmamman Sofie Selmqvist (891223-2447), tidigare inblandad i ett allvarligt vapenmål där en pistol med skarp ammunition upptäcktes i hennes förråd, är nu återigen åtalad för brott. Denna gång handlar det om penningtvätt då Selmqvist mottagit hundratusentals kronor som hon och fyra andra gärningsmän lurat en företagare att föra över till olika bankkonton.

Uppgav sig komma från BankID

Det var i slutet av november som företagaren Magnus fick ett sms från det obekanta numret 0857144026 där det stod att någon försökt skapa ett nytt BankID i Magnus namn och han uppmanades att kontakta avsändaren. Magnus ringde upp numret och fick tala med en person som presenterade sig som ”Gustav Andersson” och som uppgav att någon gjort intrång på flera bankkonton hos Nordea till vilka Magnus hade teckningsrätt.

Från polisförhöret kan man läsa följande:

Gustav Andersson förklarade att någon gjort intrång på Magnus företagskonton hos Nordea och höll på att göra flera utbetalningar, en var på 139 000 kronor. Gustav Andersson förklarade att utbetalningarna måste stoppas och att detta skulle ske genom att Magnus signerade med sitt bank-id i varje enskilt fall och bekräftade stoppet.

Genom att göra Magnus stressad och orolig kunde bedragaren enklare lura honom. Det som hände sedan var att bedragaren först loggade in på Magnus bank och sen gjorde flera transaktioner – samtidigt som Magnus trodde att han avbröt just dessa.

Gustav Andersson bad Magnus sätta sig vid datorn och logga in på datorn. Sedan fick Magnus siffrorna från Gustav Andersson om varje transaktion, Magnus läste in QR-koden på datorskärmen med sin bank-id app och fick sedan se vad han leddes till att uppfatta som bekräftelse på den stoppade utbetalningen. Detta skedde sammanlagt fyra gånger.

När samtalet var över skulle Selmqvist och de andra fyra gärningsmännen inneha nästan en kvarts miljon kronor på sina konton. Samtidigt skulle den som gjorde samtalet börja radera sina spår:

Efter avslutat samtal kändes det bra att ha stoppat bedrägerierna, men efter en stund kom Magnus på att han ville fråga om det nya bank-id som bedragarna skapat. Magnus försökte återigen ringa på numret 0812118413, men nu fick han inget svar längre.

Samtliga konton spärrades

Samma kväll som bedrägeriet utfördes skulle Nordea, den riktiga banken, kontakta Magnus och dagen efter upprättades en polisanmälan. I samband med detta skulle samtliga gärningsmäns konton spärras samt banktjänsterna (bland annat BankID) stängas ned.

Selmqvist var då så fräck att hon den 6 december kontaktade polisen och beklagade sig över att hennes konto var spärrat och att hon faktiskt ”behöver sina pengar”.

Efter att ha tvättat upp mot 170 000 kr tycker Selmqvist att polisen ska häva beslaget på de pengar som fortfarande finns kvar.
Efter att ha tvättat upp mot 170 000 kr tycker Selmqvist att polisen ska häva beslaget på de pengar som fortfarande finns kvar.

Sofie Selmqvist följer AFA:s förhörsteknik och sitter tyst under polisförhören.
Sofie Selmqvist följer AFA:s förhörsteknik och sitter tyst under polisförhören.

Sofie Selmqvist. Demonstrerar på Anarkistiskt 1 maj i Stockholm, 2022.
Sofie Selmqvist. Demonstrerar på Anarkistiskt 1 maj i Stockholm, 2022.

***

Polisen skulle inte släppa beslaget och den 20 juli kom Selmqvist att åtalas för penningtvättbrott. Rättegången är i början av september och Avmaskerat bevakar ärendet och återkommer så fort domen fallit.

Har du blivit utsatt för telefonbedrägeri?

Telefonbedrägerier, även kallat vishing eller röstfiske, är tyvärr ett vanligt brott där du som privatperson eller företagare blir lurad på pengar över telefon. Under samtalet blir du ombedd att logga in på din bank eller lämna ifrån dig privata uppgifter såsom bankkoder eller kortuppgifter – eller som i detta fall ombedd att signera med ditt BankID. Bedragaren påstår ofta att de arbetar på en bank eller har en annan förtroendeingivande position.

Stämmer detta in på dig ska du:

  • Kontakta din bank
  • Göra en polisanmälan
  • Kontakta ditt försäkringsbolag

Läs mer om detta på polisens hemsida och om du misstänker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri så ring polisen på 114 14 för att göra en polisanmälan. Ring 112 vid akuta ärenden.

Dela artikeln