SSU-ordförande organiserade överfall mot flicka

NYHET. Matilda Jansson avslöjades nyligen med att ha organiserat ett överfall och misshandel av en flicka. Trots detta får hon konsekvensfritt fortsätta verka inom ungdomsförbundet.

Matilda Jansson ledde misshandelsdrev på Twitter. Idag ordförande för SSU Örebro.
Matilda Jansson ledde misshandelsdrev på Twitter. Idag ordförande för SSU Örebro.

Det var i början av augusti månad som Twitteranvändaren PlainviewLegacy kunde avslöja en lång rad kontroverser kopplade till Matilda Jansson (20031115-1120), distriktsordförande inom SSU Örebro.

I Plainviews redovisning av skärmdumpar från Janssons privata Twitterkonto framkommer det att hon bland annat hyser ett starkt hat mot män, Israel och flera av Sveriges framstående politiker och mediaprofiler. Bland annat önskar Jansson att Alexander Bard, Hanif Balif och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ska misshandlas. I konversationerna framkommer det även att våldsamma slagsmål förekommer inom familjen.

Organiserade överfall mot 15-årig flicka

Runt juni månad 2020 var Black Lives Matter-rörelsen högaktuell och demonstrationer, ofta med våldsamma inslag, pågick världen över. Många ifrågasatte dock både våldsanvändningen och narrativen som BLM och dess allierade inom politik och media förde fram. Dessa kritiker riskerade dock att dra på sig rörelsens hat. En sådan kritiker var en 15 årig flicka i Kumla, Örebros län.

På plattformen TikTok kommenterade flickan hysterin med BLM och konstaterade att media aldrig skulle uppmärksamma händelsen ifall mannen som avled var vit. Detta faktum skulle få Jansson att se rött och hon började genast planera och organisera ett ”hembesök”.

På Twitter uppmärksammar Jansson flickan i ett inlägg och taggar samtidigt in sju av sina vänner. Hon får snabb respons från sin kurdiska vän Rodanna Karakas (20000728-4805) som med användarnamnet NanaVaad skriver att hon mer än gärna deltar i överfallet men endast som chaufför, detta eftersom hon riskerar fängelse ifall hon faktiskt misshandlar flickan:

Jag är snart 20 jag kan inte toucha henne, men om de finns någon från Örebro som är under 18 så kan jag skjutsa dig fram och tillbaka till Kumla!!!! Jag backar dig ifall något händer, och om någon över 18 är där jag kommer slåss. Skriv om du är intresserad.

Mathilda Jansson var vid tillfället under 18 och kommenterade snabbt att hon ”är på”. Jansson fortsätter även konversationen med att leta upp flickans identitet och hänger sedan ut henne.

Det skulle efter detta bli tyst och ingen diskuterade händelsen mer. Det är därför oklart om den unga flickan blev misshandlad eller ej.

När Plainview uppmärksammade detta skulle Jansson och flera av hennes vänner göra sina sociala medier privata och även i vissa fall stänga ned dem helt och hållet.

Jessica Ekerbring: Förtroendet orört

Jessica Ekerbring, ordförande för Socialdemokraterna Örebro.
Jessica Ekerbring, ordförande för Socialdemokraterna Örebro.

Det dröjde inte länge förrän flera alternativa medier snappade upp nyheten och på Twitter blev det en stor diskussion, en så kallad  ”Twitterstorm”. I vanlig ordning, när alternativa medier och högerprofiler avslöjar brister i det rådande systemet eller hos politiker, så kommer etablerad media till undsättning och gör allt de kan för att porträttera den utpekade personen som god, snäll eller bara ”ung och dum”.

I lokaltidningen Nerikes Allehanda försöker Jansson skylla ifrån sig på att hon var just ung och dum. Att det hela var menat som ett skämt:

Jag var ung, dum och använde grova ord. Men vilken tonåring är mediatränad. Vi pratade så då och jag skämtade med mina vänner. Det var inget jag någonsin trodde skulle nå allmänheten.

Janssons ursäkt verkar vara tillräckligt för de rådande politikerna i Örebro. Jessica Ekerbring, ordförande för Socialdemokraterna Örebro, kommenterar händelsen:

Ja vi har fortsatt förtroende för henne.

Matilda Jansson får alltså fortsätta sin karriär inom lokalpolitiken och är nu kandidat till kommunfullmäktige inom Socialdemokraterna Örebro.