Vänsterextremister attackerade Sverigedemokraternas pensionärsträff

Publicerad den 6/5 2022 kl 12:05

NYHET. I mitten av april attackerades Sverigedemokraternas lokal av vänsterextremister. En rökbomb orsakade andnöd hos en äldre politiker.

En rökbomb slungades mot SD:s fikaträff för pensionärer.
En rökbomb slungades mot SD:s fikaträff för pensionärer.

Det var tidigt morgonen den 16 april som vänsterextremister attackerade SD:s lokal i Luleå. En pyroteknisk pjäs kastades mot dörren och den massiva röken spred sig snabbt. På plats befann sig den 78 år gamla politikern Leslie Bailey (SD) och höll på att förbereda en fikaträff för pensionärer.

Bailey blev mycket skärrad och då han lider av kol fick han väldigt svårt att andas. Till Norrländska Socialdemokraten (NSD) berättar han om händelsen:

De slängde [rökbomben] framför dörren i ett litet hål. Vi skulle ha lördagsträff för äldre som vill prata politik och hade öppnat dörren så genom en glipa kom röken in.

Det var inte roligt och ganska jobbigt. När jag ringde så frågade de från 112 om jag behövde ambulans för jag kunde knappt andas och fick panik i röken. Då kunde jag knappt prata men fick ta lite frisk luft. Det hade en jäkla äcklig lukt och det luktade i lokalen.

Polisen anlände till platsen för att säkra bevis samtidigt som de inspekterade fastigheten för eventuella skador. Polisen skall även ha gripit en person.

Ger sig på äldre och försvarslösa

Distriktsordförande för SD i Norrbotten, Per Göransson, kommenterar attacken mot deras partilokal i Luleå.
Distriktsordförande för SD i Norrbotten, Per Göransson, kommenterar attacken mot deras partilokal i Luleå.

Distriktsordförande för SD i Norrbotten, Per Göransson, fick direkt veta om attacken och konstaterar att detta är en upptrappning av våldet riktat mot just Sverigedemokrater. Till SVT berättar han om hur vänsterextremisterna riktat in sig på de äldre:

— Det finns de som är upp mot 80 år och de är försvarslösa, de har ingen chans att springa ikapp. Det är som att ge sig på äldre personer.

När reportern frågar om varför Göransson tror attacken riktades mot just deras lokaler svarar han att SD är ett lätt byte och att de vid flera tillfällen blivit utsatta för skadegörelse och hot.

Attacken var menad att skada pensionärerna

Bailey uppger till NSD att han såg ett gäng yngre personer mellan 15-25 år gamla som befann sig kring platsen. De ska till en början ha varit två men blev sedan fem-sex stycken:

Jag trodde det var ett gäng som skulle spela innebandy eller något. De såg ut att vara i sena tonåren och upp till 25 år. Så det såg inte ut som några knarkare utan verkade vara fem eller sex stycken – först bara två och sedan kom det fler.

Spår efter rökbomben finns kvar på platsen. Foto: SVT.
Spår efter rökbomben finns kvar på platsen. Foto: SVT.

Vittnesuppgifterna tyder på att spanarna väntat in den gamle mannen och låtit han låsa upp lokalen innan de kallar på resten av gruppen. När vänsterextremisterna samlats så slår de till. Bailey berättar för SVT, där även ett videoklipp som skildrar attacken finns:

— Plötsligt ser jag den minsta [vänsterextremisten], han var inte så stor som de övriga, kasta. Och då ”BAM”, när jag såg flammorna fick jag panik.

Att de väntar på att Bailey låser upp lokalen, och sedan kastar rökbomben, tyder på att attacken var menad att skada honom och inte lokalen i sig.

Flera gånger utsatta för skadegörelse

Skotthål från luftvapen i fönsterrutan. Foto: SVT.
Skotthål från luftvapen i fönsterrutan. Foto: SVT.

Sverigedemokraternas distriktsordförande Per Göransson berättar för NSD att lokalen flera gånger attackerats:

Man har tagit ett luftgevär och skjutit mot rutan. Massor av gånger har det klottrats och ristats mot rutan. Sedan har man kastat in en sten in i lokalen innan vi bytte rutan, fast då var det ingen där.

Ingen vänsterextrem grupp eller person har i dagsläget tagit på sig attacken.

Dela artikeln