Vänsterextremisten som vandaliserade Karl XII-tavlan dömd

Publicerad den 2/3 2021 kl 11:03

NYHET. Terry Lövkvist som vandaliserade ”Karl XII:s likfärd” på Stockholms Nationalmuseum har nu dömts till dagsböter och villkorlig dom.

Terry Lövkvist.
Terry Lövkvist.

Det var i mitten av december år 2019 som den knivbeväpnade och berusade vänsterextremisten Terry Dan Lövkvist (900321-5499) bestämmer sig för att vandalisera ett av Sveriges mest spridda och välkända konstverk.

Efter att ha anlänt till Nationalmuseumet i Stockholm så letar han upp tavlan som porträtterar konungen Karl XII:s likfärd, målad av konstnären Gustaf Cederström i Uppsala år 1884. I sin ficka har han klistermärken med budskap om att det är okej att knivmörda nationalsocialister. En sådan klistrar han fast på tavlans ram, något som skulle förstöra ramen och ta fyra timmar att restaurera.

I polisförhör förklarar Lövkvist att han vandaliserade tavlan som en politisk aktion:

Det är ju Karl XII på tavlan och han är ju ganska stor inom nazismen så jag tyckte det vore roligt att klistra dit klisterlappen och skicka till den som hade gjort den. Jag gillar själv konst så jag klistrade inte på själva tavlan utan på skylten på ramen.

Nedan visas klistermärket han satte fast på ramen.

Dömd till böter och villkorlig dom

Att vara i tvist med rättsväsendet är inget nytt för Lövkvist. I sitt brottsregister har han sedan tidigare samlat på sig flera domar och strafförelägganden gällande grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, ringa narkotikabrott och brott mot ordningslagen.

För händelsen ovan dömdes Lövkvist till villkorlig dom och dagsböter 70 om 200 kr (alltså 14 000 kr) för skadegörelse och brott mot knivlagen (Stockholms tr B 19132-20).

Dela artikeln