Thomas Karlsson – Försökte smuggla in heroin till fängelset

Publicerad den 1/10 2022 kl 10:10

GAMMALT. Thomas Karlsson, tidigare VD för tidningen Arbetaren, försökte smuggla in heroin till andra intagna. Dömdes till fängelse på nytt.

Thomas Karlsson, VD för Federativ förlag, försökte tjäna pengar på att sälja heroin till andra intagna.
Thomas Karlsson, VD för Federativ förlag, försökte tjäna pengar på att sälja heroin till andra intagna.

Avmaskerat skriver idag om ytterligare en fängelsedom Thomas Karlsson (690325-2432) drog på sig under sin ungdom. Denna gång handlar det om grovt narkotikabrott där det faktiska brottet skedde under tiden han redan satt i fängelse.

Thomas Karlsson var tidigare VD för den syndikalistiska tidningen Arbetaren men kom att sparkas från sin post efter att han anställt Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör. Karlsson är idag ansvarig kassör för Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC) och VD för syndikalisternas tryckeri Federativ Förlag.

Tips ledde till spaningsarbete

Tidaholmsanstalten, Västra Götalands län. Foto: Wikipedia.
Tidaholmsanstalten, Västra Götalands län. Foto: Wikipedia.

Thomas Karlsson, som avtjänade fängelsestraff för häleri, grov stöld, narkotikabrott, brott mot vapenlagen och olovlig körning (Jönköpings tr B 192-93), var under våren 1994 intagen på kriminalvårdsanstalten i Tidaholm. Där hade han mot slutet av sin vistelse placerats i den drogfria avdelningen samt blivit vald till ordförande i förtroenderådet.

Personalen på Tidaholmsanstalten hade fått tips om att Karlsson skulle föra in narkotika i anstalten varpå polisen började övervaka två postboxar i Jönköpings kommun som Karlsson hyrde.

Under denna tid bodde det en kvinna vid namn Anna-Karin i Karlssons bostad och hon brukade ofta hämta posten och leverera den till Karlsson när hon kom och hälsade på honom i fängelset.

Kort efter att polisen påbörjat sin spaning skulle ett paket adresserat till Anna-Karin beslagtas. Innehållet var 99,2 gram fenmetrazin, ett narkotikaklassat medel som liknar amfetamin.

Husrannsakan och beslagtaget heroin

Polisen visar upp olika typer av narkotika, bland annat heroin. Bild: Polisen.se.
Polisen visar upp olika typer av narkotika, bland annat heroin. Bild: Polisen.se.

Samma dag som polisen beslagtog paketet genomförde de en husrannsakan i Karlssons och Anna-Karins bostad varpå polisen hittade ännu mer narkotika. I kylskåpet anträffades en plastpåse med vitt pulver vilket var fenmatrazin till en mängd av 65,8 gram. Vidare anträffades bl.a. vågar och 0,3 gram cannabisharts. Karlsson skulle i senare polisförhör medge att han brukar amfetamin och att vågarna var hans.

Fem dagar senare slår polisen till igen och genomsöker bostaden. De skulle nu hitta flera brev som skickats mellan Anna-Karin och Karlsson där instruktioner om misstänkt narkotikahandel planerats. Detta ledde till att bägge personerna häktades.

Under tiden de satt häktade skulle polisen beslagta flera paket som skickats till Anna-Karin. I ett av paketen fanns 9,92 gram heroin.

På begäran började hon smuggla in pengar

Anna-Karin berättar att hon på begäran av Karlsson började smuggla in små saker som bland annat pengar och brev. En gång lyckades hon till och med få in en termos och kaffebryggare:

Efter att Thomas Karlsson hade kommit till Tidaholmsanstalten skickade hon pengar till honom men eftersom det inte var tillåtet att ha pengar inom anstalten sattes dessa in på hans konto. På hans begäran smugglade hon därför vid ett av sina besök i anstalten in pengar och ett brev till honom.

Detta skulle snabbt eskalera när Karlsson, som tidigare hade erfarenhet av både häleri och narkotikaförsäljning, fick idéen att börja smuggla in narkotika till anstalten:

I början av sin vistelse i Tidaholmsanstalten nämnde Thomas Karlsson [till Anna-Karin] vid ett tillfälle att det skulle vara lönsamt att sälja narkotika i anstalten.

Nekar till brott: ”Utsatts för en komplott”

Bild på beslagtaget hasch. Foto: Polisen.se.
Bild på beslagtaget hasch. Foto: Polisen.se.

I samband med att Karlsson skulle få permission dök det ned ett stort paket i postboxen. Enligt Anna-Karins förhör ska detta paketet ha stunkit hasch och när Karlsson kom hem från fängelset lämnade hon över det till honom:

Thomas Karlsson kom hem på permission några dagar senare och hon överlämnade då narkotikan till honom. Hon vet inte vad han sedan gjorde med den men har i efterhand fått veta att han skickade tillbaka narkotikan till avsändaren.

Karlsson i sin tur uppger att någon skickat honom en stor mängd hasch på posten. Han skulle i samband med detta ha fått ett telefonsamtal med instruktioner om vad han skulle göra med narkotikan:

Senare samma kväll fick han telefonsamtal och han erhöll instruktioner om hur han skulle förfara med narkotikan. Han vägrade att efterkomma dessa och sände i stället haschet åter till avsändaren.

Exakt vad för instruktioner som gavs framkommer inte men då Karlsson, enligt sin berättelse, skickade tillbaka haschet så skulle detta agerande inte mottas särskild bra på anstalten.

När Karlsson kom tillbaka till fängelset och berättade om detta så skulle det inom anstalten ha utlöst en ”hämndåtgärd” mot honom från de intagna. Någon eller några av dessa hade därför ordnat så att ny narkotika skickats till hans postbox samtidigt som de tipsat polisen.

Det var alltså inte Karlsson som frivilligt tagit emot narkotikan utan några på fängelset som utsatt honom för en ”komplott”:

Thomas Karlsson har förnekat brott och hävdat att han till följd av sin hantering av det påstådda haschpartiet i mars 1994 [som han skickade tillbaka] och på grund av sin placering på motivationsavdelningen i Tidaholmsanstalten och sin ställning bland de intagna där har utsatts för en komplott.

Tingsrätten anser dock att Karlssons historia är mycket osannolik:

Att någon eller några personer i enlighet med vad Thomas Karlsson har anfört skulle skicka narkotika till honom och samtidigt se till att han blev föremål för polisens uppmärksamhet med följd att narkotikan som representerar ett förhållandevis stort värde skulle riskeras att bli tagen i beslag är så i högsta grad osannolikt att det måste lämnas därhän.

Domen

Den 31 mars 1995 dömer Jönköpings tingsrätt (B 581-94) Thomas Karlsson till två års fängelse. Anna-Karin, hans medbrottsling, döms till tre månaders fängelse. Båda skulle dock överklaga domen till hovrätten, som skärper straffet för Karlsson (Göta HR B 451-95).

Ur hovrättens dom kan man under domskäl läsa följande motivering:

Hovrätten finner i likhet med tingsrätten övertygande visat att Karlsson förvärvat den i åtalet angivna narkotikan i syfte att överlåta den, samt att narkotikan varit avsedd att införas i Tidaholmsanstalten.

Med hänsyn till mängden narkotika och till att den var avsedd att införas och överlåtas i kriminalvårdsanstalt är brottet att bedöma som grovt.

Hovrätten skärper straffet och dömer Karlsson till två år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott.


Ladda ned domen här


Dela artikeln