Tidigare kommunistledare debatterade uthängningsfrågan

Publicerad den 22/8 2022 kl 12:08

NYHET. Robert Mathiasson och Christian Peterson debatterade hur extremvänsterns egna metoder börjat vändas mot vänsterextremisterna.

Se debatten ovan eller klicka här.

I lördags debatterade den forne kommunistledaren Robert Mathiasson uthängningar på Svenska Bok- & Mediemässan. Motparten i debatten var politikern och journalisten Christian Peterson som blivit känd för att ”hänga ut” vänsterextremister på sina sociala medier och via reportage på Exakt24.

Peterson, som innan han själv började granska extremvänstern utsattes för både uthängningar och attentat av AFA, inledde debatten med att säga att vänsterextremister måste få smaka på sin egen medicin.

— Vi har vänsterextremister som ända sedan 90-talet har haft som nästan enda arbetsmetod att trakassera, förfölja och misshandla politiska meningsmotståndare från den ideologin som jag har – folk som vill värna Sverige och som är nationalister och oppositionella – och jag tycker att det räcker nu. Och de som håller på på det här sättet, de ska inte tro att de kan komma undan. Därför tycker jag att vänsterextremister som deltar i uthängningar mot andra och stödjer den här uthängningsapparaten som de har, ska hängas ut och få samma skit tillbaka.

Efter att Peterson beskrivit hur delar av extremvänstern opererat i Sverige fick han medhåll av Mathiasson som menar att dessa vänsterextremister bara är ”pseudorevolutionärer”.

— Jag håller helt med om din beskrivning. Att hålla på med de här metoderna har liksom varit hela livsluften för de här grupperna – AFA, Revolutionära fronten, allt vad de nu heter – men det för mig är ett bevis på vänsterns nederlag. När man slutade vara någon form av systemkritisk kraft, man slutade vara en rörelse för förändring men man ville fortsatt försöka känna sig lite revolutionär.

Läs också

Mordbränder i AFA:s namn


Mathiasson erkände också att man inte kan jämställa extremvänstern med nationalister och dissidenter som nu kopierar vänsterns metoder.

— Det finns en skillnad för [vänstern] har ju arbetat med detta i 30 år och har det som sitt huvudsakliga syfte. Så absolut, det finns en skillnad, sa Mathiasson men tyckte ändå att det på sätt och vis är en onödig strid:

— Man går in på en fotbollsplan och börjar spela en match som inte borde spelas. Ur den fighten kan det inte komma någon utmaning mot makten. Sen förstår jag självförsvarstanken i det och jag har full respekt för att många människor har drabbats så hårt av det [som extremvänstern utsätter folk för] att de skräms.

Peterson betonade angående detta att en annan skillnad mellan extremvänstern och nationalister är att vänsterextremisterna ger sig på alla människor som har vissa politiska åsikter, medan den andra sidan bara är intresserad av att hänga ut och trakassera de vänsterextremister som själva deltar i eller stödjer åsiktsregistrering, hot och terror mot nationalister och invandringskritiker. Mot slutet av samtalet erkänner Mathiasson att han nu bättre förstår hur Peterson och andra som arbetar med dessa frågor tänker.

— Jag får ökad förståelse för hur du tänker. Det har jag förstått. Jag har själv aldrig blivit utsatt för hot från något håll, sa Mathiasson.

Avslutningsvis menade Mathiasson att man inte bör kontakta vänsterextremisters arbetsgivare men att det är okej att mer allmänt offentliggöra information om vilka brott och andra nesliga handlingar vänsterextremister har begått:

— Jag tycker att hålla på och ringa till människors arbetsgivare, jag tycker att det är förjävligt åt båda hållen. Det tycker jag inte är okej. Att man däremot sätter namn på de här människorna, att man visar ”det är de här människorna som håller på med det, och de har begått det här och det här” – det har jag inga problem med, man måste stå för sina handlingar.

Uppgifter om Carolina Farraj gav upphov till debatten

Bakgrunden till debatten ska vara att Mathiasson ifrågasatt Peterson på Twitter efter att denne gått ut med uppgifter om att vänsterextremisten Jenin (fd. Carolina) Farraj förlorat vårdnaden om sina barn.

Peterson förklarade under debatten mer ingående om varför han valde att göra detta.

— Det är en kvinna som heter Carolina Farraj och hon la ut en video där hon bland annat säger ”Joakim Lamotte, vilken jävla sopig förälder – jag tycker synd om hans barn”. Då kan man ju poängtera att du snackar om att det är synd om Joakim Lamottes barn, men dina barn har inte ens rena kläder och mat, förklarade Peterson i debatten och sa också att han aldrig skulle rösta på en politiker som inte ens kan ta hand om sina egna barn.

Efter att ha hört den förklaringen verkade Mathiasson också lite mer förstående till att Peterson tidigare gick ut med dessa uppgifter om Farraj.

Farraj har den senaste tiden blivit aktiv igen efter en viss tids passivitet. Hon har setts till vid flera vänsterextrema tillställningar samt åsiktsregistrerat deltagarna på nationalistiska torgmöten.

Caroline Farraj och Josefine Sjödahl.
Caroline Farraj och Josefine Sjödahl har de senaste åren satt i system att åsiktsregistrera deltagare vid torgmöten. Läs mer här.
Dela artikeln