Tobias Hübinette åter i TV-rutan

Publicerad den 10/4 2009 kl 00:04

GAMMALT. Den gamla Afa-aktivisten och flertalet gånger dömda syndikalisten Tobias Hübinette kunde igår återigen skådas i etablerad media framställd som en seriös forskare.

Igår dök den gamle dömde Afa-aktivisten Tobias Hübinette upp i Svt:s kulturnyheter. Inslaget gällde japanska TV-shower och Hübinettes roll var återigen att klaga på den hemska svenska rasismen som han påstår är ett utbrett fenomen. Han var med för sin roll som forskare vid Mångkulturellt center, de enda som har oförstånd nog att ge han anställning efter sina upprepade vansinnesdåd.

Hübinettes brott har följt honom genom hans liv samtidigt som han skaffat sig en akademisk karriär, använts av Aftonbladet upprepade gånger som ”expert”, varit en aktiv Afa-aktivist, aktiv syndikalist samt en av grundarna och chefredaktör för den anti-demokratiska tidskriften Expo.

Redan tidigt, 1992, dömdes Hübinette för sina brott som var kopplade till sin aktivism som Afa-aktivist. Dessa brott var bland annat skadegörelse, sabotage och uppvigling vilket ledde till fängelsestraff. Bland annat saboterade han en TV-mast tillhörande en lokal tv-station. I TV skröt han även om hur han utbildade kommunister i tillverkning av molotovcocktails.

Sin brottsliga ungdomskarriär kombinerade han som så många andra Afa-aktivister med en parallell karriär hos syndikalisterna (SAC), i Hübinettes fall innebar detta en anställning av SAC. Därefter var han med och bildade tidskriften Expo och representerade tidningen som chefredaktör tills info-14 avslöjade hans engagemang i Afa vilket ledde till en stor medieuppmärksamhet och paniklögner hos Expo.

1995 fick han nästa dom. Denna gång efter det att han förföljt nationalister, deras arbetsgivare och i vissa fall även deras föräldrar. Han dömdes till böter och bedömdes av rätten såsom psykiskt instabil.

1996, under samma tidsperiod som info-14 avslöjade Expos kriminella ledning, talade han även ut i tidningen Svart-vit. Han berättade där hur han tidigare attackerat allt från små barn till pensionärer som enligt han betedde sig rasistiskt, en stämpel som verkar gälla på alla svenskar om man ska lyssna på Hübinette egna ord.

2006 häktades Hübinette för mordbrand hos sin föra detta flickvän och hennes nya partner. Han dömdes senare för mildare brottsanklagelser. Redan 2007 var det dags igen för nya domar, denna gång för att ha hotat en jurist, vandaliserat ett hem med mera. Hübinettes psykiska hälsa gjorde att han var tvungen att genomgå ännu en rättspsykiatrisk undersökning.

2008 dömdes han för olaga hot mot lärare på Stockholms universitetet, där han även hade sin arbetsplats innan han dömdes för de anlagda bränderna. Se brevet i större storlek här bredvid.

Trots allt detta, samt att han hörts som misstänkt i mordet på nationalisten Anders Gustavsson, så har han varit en flitigt anlitad ”expert” gällande rasism och nationalsocialism av bland annat Aftonbladet samt fått arbete på Strix – Robert Aschbergs bolag som anställt flera gamla Expomedarbetare och Afa-aktivister genom åren. Detta delvis på grund av hans roll i Expo, egna böcker samt medhjälp till Bosse Schöns böcker. Det visade sig dock snabbt att Hübinettes egen hetsjakt bestod av ett otal felaktigheter och falska anklagelser, liksom att Bosses Schöns huvudperson var en psykisk sjuk mytoman vars berättelse bara var falsarium. Detta, tillsammans med upprepade brott, har gjort att hans gloria till slut fallit – trodde vi.

Måhända kanske inte etablerade journalister bryr sig nämnvärt, hans frånvaro kanske bara beror på upprepade fängelsestraff. För igår var han återigen i mediebruset såsom expert på den hemska rasism vita västerlänningar innehar som har mage att tycka att japanska tv-shower är roliga – precis som japanerna själva.

Att Hübinette uttalar sig om rasism och anklagar andra för detta kan anses smått paradoxalt när man ser till vissa av hans tidigare uttalanden, såsom det han gav till tidningen Creol en gång i tiden;

Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande.

Hübinette arbetar nu på Mångkulturellt center i Botkyrka.

Dela artikeln