Vad föranledde attacken den 8 mars 2014?

Publicerad den 7/3 2022 kl 07:03

FÖRDJUPNING. Showan Shattak skulle sväva mellan liv och död efter ett misslyckat överfall mot en grupp nationella. I denna artikel går vi igenom det som ledde fram till händelserna den 8 mars 2014.

Showan Shattak skulle under sin tid i Revolutionära fronten begå flera politiskt motiverade brott.
Showan Shattak skulle under sin tid i Revolutionära fronten begå flera politiskt motiverade brott.

Natten mellan den 8-9 mars 2014 sker en konfrontation mellan fem vänner och ett 20-tal vänsterextremister. Anledningen? Vännerna sympatiserade eller var aktiva i Svenskarnas parti. Trots att vännerna hamnade i ett bakhåll, underlägsna och oförberedda, lyckades de slå tillbaka vänsterextremisterna. Situationen var så allvarlig och våldet så grovt att liv stod på spel.

Många av de inblandade blev mycket svårt skadade. En av dessa var vänsterpartisten Showan Shattak, då aktiv i Revolutionära fronten (RF). Shattak skulle få en allvarlig skallfraktur och några timmar senare hamna i koma och vara nära att avlida.

***

Media var snabbt ute med att poängtera att det hela rörde sig om en så kallad ”nazistattack” riktad mot oskyldiga feminister och fotbollssupportrar. AFA själva beskriver vänsterextremisterna på följande sätt:

Efter en feministisk manifestation blev en grupp feminister överfallna och utsatta för mordförsök av fem nazister.

Samma uppfattning skulle förmedlas via samtliga etablerade medier och vännerna blev redan dagen efter attacken dömda på förhand. Detta blev starten för en hel våg av antirasistiska demonstrationer där fotbollsklubbar och politiker gick hand i hand med AFA-anslutna medlemmar som vajade sina flaggor i luften.

Fraser som ”Kämpa Showan” och ”Kämpa Malmö” blev en slogan i sammanhanget då fokus hamnade på Showan Shattak, den vänsterextremist som blev allvarligast skadad under attacken.
Fraser som ”Kämpa Showan” och ”Kämpa Malmö” blev en slogan i sammanhanget då fokus hamnade på Showan Shattak, den vänsterextremist som blev allvarligast skadad under attacken.

Men var det verkligen en så kallad nazistattack eller dolde extremvänstern något? Tids nog skulle det framkomma att det i själva verket var ”nazisterna” som hade blivit attackerade av vänsterextremister, som dessutom var i ett mycket stort numerärt överläge. Vännerna som blev attackerade gjorde det som krävdes för annars skulle de själva riskera att slås ihjäl den natten – något som också åklagaren höll med om.

När det framkom att vännerna agerat i självförsvar så friades flera innan åtal ens hade väckts. Av de som faktiskt åtalades blev en slutligen friad av hovrätten och den andra dömd för grov misshandel då hovrätten ansåg att han använt mer våld än vad som krävdes i en nödvärnssituation.

Teorierna om den så kallade nazistattacken försvann och media la locket på. Den enda gången media idag vill uppmärksamma överfallet är när de ska försöka smutskasta den sverigevänliga rörelsen och de som ingår i den. Media yttrar inte ett enda ord om att det var Showan och hans vänner som angrep och nästan slog ihjäl några oskyldiga personer på grund av deras politiska engagemang eller åsikter. Media porträtterar hellre Showan som en ”hjälte” och vägrar ta till sig de bevis som både polis och hovrätten accepterat, vilket knyter honom till den våldsbejakande extremvänstern.

Avmaskerat kommer därför i en kortare artikelserie granska Showan och de vänsterextremister som deltog i attacken. Vi kommer i denna första artikel gå igenom det som ledde fram till vänsterextremisternas attack den 8 mars 2014, detta för att ge er läsare en bättre insyn i det extrema och våldsamma politiska klimat som Showan och övriga våldsvänstern format under flera års tid. I våra kommande artiklar går vi sedan igenom själva attacken samt efterspelet.

2011: Revolutionär Ungdom Malmö grundas

För att kunna bilda sig en bättre uppfattning om det politiska läget i Sveriges sydligaste del så behöver vi backa bandet till året 2011. Extremvänstern i Malmö hade bara några månader tidigare misslyckats med att stoppa Sverigedemokraterna under valåret 2010. SD kom in i riksdagen och vänstern behövde nu ett nytt mål: Svenskarnas parti (SvP).

SvP medlemmar hotas av AFA, 2011.
SvP medlemmar hotas av AFA, 2011.

Olika autonoma vänstergrupperingar som Revolutionära fronten och Antifascistisk Aktion (AFA) valde därför att rikta sitt fokus mot SvP med målet att krossa dem till varje pris. Många partimedlemmar skulle nu tvingas in i en värld där attacker mot dem och deras familjer blev en del av vardagen.

Vid sidan av dessa skulle även en ny grupp växa fram, namnet var Revolutionär Ungdom Malmö (RU). Gruppen stöttade öppet både AFA och RF, vilket kanske inte var så konstigt med tanke på vilka som grundade den.

De tre individer som utgjorde kärnan i RU var Showan Shattak, fd Ebadi (881206-4213), RF veteranen Thomas Danell, fd Jansson (820522-7435) och Elias Haglund (931027-1235). Showan och Elias var vid tillfället prospekts inom RF. Prospekt är en vanlig term inom MC-miljön och betyder kort och gott att man är en provmedlem som måste visa sig lojal och handlingskraftig.

Showan Shattak, Revolutionara Fronten.

Showan Shattak (881206-4213)

Thomas Jansson Danell, Revolutionära Fronten.

Thomas Danell (820522-7435)

Elias Haglund, Revolutionära Fronten.

Elias Haglund (931027-1235)

RU skulle fram till 2014, mer exakt fram till natten då Showan hamnade i koma, vara en central och tongivande gruppering inom den vänsterextrema rörelsen i Skåne. Showan var RU:s inofficiella talesperson och den som enskilt arbetade med Facebooksidan, därav är samtliga poster och ståndpunkter på RU:s Facebooksida Showans egna ord och tankar.

Gruppen både deltog och arrangerade resor till motdemonstrationer som ofta slutade med våldsamma attacker mot ordningsmakten. Vid denna tid hade flera lokalavdelningar till English Defence Leauge etablerat sig i Europa och när dessa genomförde sina demonstrationer så var både AFA, RF och RU på plats för att attackera demonstrationsdeltagarna och polisen. RU hade också starka kopplingar till den vänsterextrema rörelsen i Danmark och kunde därför understödja dessa vid demonstrationer.

Det fanns även andra aktiviteter som personerna bakom RU inte offentligt gick ut med. Även om Revolutionär Ungdom öppet sympatiserade med den rödsvarta terrorn samt deltog i våldsamma demonstrationer, så gick de aldrig offentligt ut och tog på sig några våldsbrott likt deras systerorganisationer AFA och RF gjorde. För att hitta spåren av det våldet behöver vi släppa RU för stunden och titta på vad Revolutionära fronten gjorde i Malmö 2013.

2013: Revolutionära fronten intar Malmö

Från läckta konversationer mellan framträdande medlemmar inom RF så finner vi diskussioner som tyder på att RF planerade grova våldsbrott mot nationella i Malmö. I konversationen nedan diskuterar Erik Wallin (tjuven) och mannen Björn om hur de tänkt misshandla en meningsmotståndare och sen stanna kvar hemma hos Elias Haglund för att skydda honom. Här förtydligas också hierarkin mellan de aktiva medlemmarna och prospekts.

Revolutionära frontens interna chattar avslöjar planer på attacker i Malmö.
Revolutionära frontens interna chattar avslöjar planer på attacker i Malmö.

Nu börjar också attackerna mot enskilda individer och myndigheter bli mer frekvent. Bland annat får en politiker aktiv inom SD knallskott inslängda i sin bostad via brevinkastet, samtidigt som andra meningsmotståndare fick sina fasader vandaliserade med klotter, rutor krossade och uthängningsaffischer uppsatta i sina bostadsområden.

Sommaren 2013 blir också Migrationsverket utsatta för skadegörelse där ett hundratal fönsterrutor krossas. Samma månad tänder vänsterextremisterna eld på ett flertal bilar i Lund och detta fortsätter under flera veckors tid.

Polisförhör med släkting till utsatt politiker.
Polisförhör med släkting till utsatt politiker.

Året 2013 är också det år där en våldsam konfrontation uppstår mellan Nordiska motståndsrörelsen och RF-aktivister i Kärrtorp. Detta skulle piska upp stämningen ännu mer mellan de politiska rörelserna och vänsterextremisterna.

Knivattacken i Limhamn

För att tydligt visa hur vanligt attackerna från vänsterextremisterna började bli så har vi ett mycket grovt överfall som skedde mitt på ljusa dagen den 13 september 2013. Mannen, boendes på Linnégatan i Limhamn, hade precis lämnat sin lägenhet när han attackeras bakifrån med en yxa eller kniv. Han fick ett sådant hårt slag i bakhuvudet att han föll till marken och där blir rånad på sitt körkort och mobil. Gärningsmännen som bestod av fem till sju stycken män ska enligt vittnen skrika ”nassesvin!” innan de flyr platsen.

Ärendet lades senare ner då polisen ej kunnat identifiera gärningsmännen.

Vänsterextrem knivattack mot meningsmotståndare i Limhamn, 2013.
Vänsterextrem knivattack mot meningsmotståndare i Limhamn, 2013.

Showan Shattak stödjer attackerna mot meningsmotståndare

Dagen efter den våldsamma attacken mot mannen i Limhamn så genomförde SvP en demonstration i Stockholm. En bit bort från demonstrationståget så attackerade Revolutionära fronten två personer som de trodde var ”nazister”. I efterhand så framkom det att dessa individer i själva verket var gästarbetare som inte hade något alls med demonstrationen att göra.

I en diskussion om händelsen på Facebook där Showan säger sin mening, så ger han uttryckligen stöd för det hänsynslösa våld som han och extremvänstern utsätter sina meningsmotståndare för. Att RF attackerat fel personer verkar inte Showan bry sig något vidare om heller. Samma attityd och mentalitet var en röd tråd inom Revolutionär Ungdom Malmö, som Showan grundade.

Showan Shattak stödjer våldet mot meningsmotståndare.
Showan Shattak stödjer våldet mot meningsmotståndare.

2014 – RF börjar aktivt synas i Malmö

I början av 2014 så är Elias Haglund och Showan Shattak medlemmar i Revolutionära fronten, tillsammans med Thomas Danell, eller Jansson som han då hette i efternamn. Det fanns nu en lokalgrupp i Malmö och detta skulle tydligt synas på gatorna genom propagandaspridning och regelbundna möten.

Medlemmar i RF Malmö börjar också synas patrullera Limhamn för att leta efter meningsmotståndare att konfrontera, detta endast en vecka innan vännerna på Möllevångstorget skulle attackeras av Showan och andra vänsterextremister.

Ta natten tillbaka – den 8 mars 2014

Då var vi framme vid det aktuella året och Avmaskerat har nu mycket kortfattat summerat den politiska miljön i Sveriges sydligaste del. Vi har tittat på hur AFA och RF, efter att ha misslyckats med att stoppa SD, börjat angripa meningsmotståndare i SvP. Vi har presenterat Showan Shattaks egen gruppering, Revolutionära Ungdom Malmö, och deras kopplingar och öppna stöd till AFA och RF. Slutligen har vi kunnat lägga fram tidpunkter och händelser som visar hur RF etablerat en lokalgrupp i Malmö.

Med detta bakom oss kan vi nu börja granska den 8 mars 2014, internationella kvinnodagen.

Morgonen den 8 mars 2014, Lund.
Morgonen den 8 mars 2014, Lund.

Bland autonoma rörelser är detta en dag som hyllas av radikalfeminister och vänsterextremister. Genom att samla större grupper kvinnor och HBTQ-personer, för heterosexuella män är inte tillåtna, går de genom staden och spelar hög musik och skanderar ut olika sorters slagord. Vid denna tidpunkt i Malmö hade det anordnats flera demonstrationer med efterföljande fester på både lokala krogar och autonoma bokkaféer.

Runt midnatt skulle dock en stor konfrontation uppstå mellan en liten grupp vänner och ett tjugotal aggressiva och våldsbenägna vänsterextremister. Denna natt skulle förändra livet för väldigt många människor. Vänner skulle behöva slåss för sina liv och vänsterextremister skulle kämpa för att behålla sina.

Läs vår nästa artikel där vi går igenom attacken den 8 mars 2014.

Dela artikeln