Nästa helg genomförs den vänsterextrema bokmässan i Göteborg

Publicerad den 15/9 2022 kl 09:09

NYHET. Den 23-25 september samlas flera av Sveriges vänsterextrema organisationer, butiker och nätverk under Kvinnofolkhögskolans tak i Göteborg.

I Kvinnofolkhögskolans lokaler samlas flera av Sveriges mest tongivande vänsterextremister.
I Kvinnofolkhögskolans lokaler samlas flera av Sveriges mest tongivande vänsterextremister.

Den 23 september startar den tionde upplagan av ”Radikal Bokmässa”, vilket är ett årligt tredagars-evenemang som samlar landets vänsterextrema organisationer, butiker och nätverk. Arrangörerna bakom bokmässan är det AFA-kopplade Syndikalistiskt Forum och bokmässan genomförs i lokalerna tillhörande Kvinnofolkhögskolan i Göteborg.

Nätverkande och radikaliserande föredrag

Bokmässorna som vanligtvis genomförs i Göteborg och Stockholm har som primär uppgift att radikalisera besökarna via föredrag och workshops. Ett genomsyrande tema är organisering, motstånd och nätverkande, alltså ett utmärkt tillfälle för nya medlemmar inom exempelvis Ung Vänster att träffa aktivister och proffsdemonstranter från den våldsbejakande vänstermiljön.

Under helgen kommer bland annat Athena Farrokhzad, känd som ”AFA:s drottning”, befinna sig på plats och prata om en ny bok. Den tidigare fängelsedömda syndikalisten Thomas Karlsson, med sitt företag Federativ förlag, kommer även vara på plats för att sälja den nya boken ”Arbetaren – 100 år som fri tidning”.

Förutom ovanstående kommer nätverket Autonom Organisering hålla ett föredrag om hur man ”bättre bekämpar fascismen”.

Radikal Bokmässa 2022 genomförs i samarbete med Kvinnofolkhögskolan i Göteborg.
Radikal Bokmässa 2022 genomförs i samarbete med Kvinnofolkhögskolan i Göteborg.

Finansiellt sponsrat av nykterhetsrörelsen

Radikal Bokmässa som de senaste åren fått ekonomiskt stöd av Arbetarnas bildningsförbund (ABF), har detta året istället samarbete med Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet (NBV).

Om bytet av samarbete skett på grund av Exakt24:s reportage om ABF:s kopplingar till extremvänstern, eller Avmaskerats uppföljande artikel, är i dagsläget oklart.

En sak som dock är säker är att bytet till vald samarbetsparten inte skett av en slump, Nykterhetsrörelsen har nämligen sedan decennier tillbaka varit infiltrerad av vänsterextremister. Det bästa exemplet på detta var när AFA tog över IOGT-NTO:s lokaler i Jönköping genom att ha en dubbelansluten medlem som även var ordförande för nykterhetsrörelsen. Lokalerna kom sedan att användas av AFA för att träna på gatustrid och hålla föredrag.

Pågått under flera års tid

Webbplatsen Vänsterkollen har sammanställt de senaste fem bokmässorna, där alla förutom en utspelat sig på Kvinnofolkhögskolan. I deras artikel har en beskrivning angetts för diverse grupperingar, nätverk och tongivande vänsterextremister som deltagit vid evenemanget. Enligt Vänsterkollen ska nästan alla ha kopplingar till extremvänstern:

Vänsterkollen GBG har tittat igenom de Facebookevent som Syndikalistiskt Forum skapat i samband med Radikal Bokmässa. I inbjudan står det vilka som föreläser, vad olika workshops handlar om och till sist vilka bokbord som finns på plats. Föga förvånande så är nästan exakt varje delmoment och bokbord starkt kopplat till terroristorganisationen AFA och den övriga våldsvänstern.

Nedanstående extremistgrupper har alltså i Kvinnofolkhögskolans lokaler tillåtit föreläsa, sälja, organisera och nätverka.

Läs samanställningen via denna länk.

Över hundra miljoner kronor i bidrag

Folkhögskolans årsredovisning från 2022 visar att verksamheten fått stadsbidrag via Folkbildningsrådet där summan landat på 20 till 25 miljoner kronor om året. Då skolan sedan 2017 huserat vänsterextremister blir detta en total summa på lite mer än 100 000 000 kronor i bidrag.

Inte nog med det så strider Kvinnofolkhögskolans verksamhet mot Folkbildningsrådets regler och grundläggande värderingar.

Det står specifikt i Folkbildningsrådets villkor (PDF) att en folkhögskola som sökt bidrag ”ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och för grundläggande demokratiska värderingar” och att den ”får inte bedriva eller främja antidemokratisk verksamhet”.

Avmaskerat har skrivit mer om detta här.

Dela artikeln