Vänsterextrem brandattack mot Shell bensinstation i Lund

Publicerad den 3/9 2021 kl 12:09

NYHET. Genom att sätta eld på tre släpvagnar hoppades vänsterextremisterna att folk skulle få upp ögonen för Rysslands agerande mot kriminella anarkister.

Shellmacken vid förhandlingsvägen i Lund.
Shellmacken vid förhandlingsvägen i Lund.

Den 27 augusti klockan 01:45 inkommer det ett larmsamtal från en Shell-mack belägen på  Förhandlingsvägen i Lund. Där upptäcks en fullt utvecklad brand i flera av släpvagnarna för uthyrning som står parkerade i nära anslutning till bränslepumparna. På mackens område råder absolut eldningsförbud på grund av den uppenbara risken för antändning av bränsle som kan få katastrofala konsekvenser för både människor och egendom. När polisen kom till platsen hade räddningstjänsten redan hunnit släcka branden. Polisen betraktar branden som en isolerad händelse – något som inte stämmer.

Vänsterextrem solidaritetsgrupp bakom brandattacken

Den anonyma och vänsterextrema nyhetsportalen Gatorna.info publicerar den 30 augusti ett inlägg under rubriken ”Solidaritet med de fängslade anarkisterna: brandattack mot Shell bensinstation i Lund”. I inlägget tar vänsterextremister på sig dåden:

Natten mot den 27 augusti tände vi på tre släp parkerade på Shells bensinstation på Förhandlingsvägen i Lund. Denna aktion genomfördes i ramarna för den Internationella solidaritetsveckan med den fängslade anarkisterna 23 – 30 augusti. Syftet med attacken var att uppmärksamma förföljelser mot anarkister i Ryssland.

ABC GBG uppmärksammar solidaritetsveckan.
ABC GBG uppmärksammar solidaritetsveckan.

Signaturen De solidariska försöker sedan att legitimera attacken mot Shell genom att påpeka att företaget har ett samarbete med Ryssland. Attacken har varit en del av den ”internationella solidaritetsveckan” som är en vecka då olika vänsterextrema fånghjälpsorganisationer uppmärksammar anarkister och andra vänsterextremister som sitter fängslade. I Sverige har dock intresset varit knappt existerande. Vi kan varken se att Solidaritetsgruppen eller Fånggrupen STHLM gjort något för sina fängslade kamrater. Den enda svenska grupperingen som faktiskt gjort något är ABC GBG, och det var att skriva ett inlägg på sina sociala medier.

Attacken kombinerades med vänsterextrem klimataktion

Samma natt som släpvagnarna står och brinner så vandaliserades ett tjugotal bilar i centrala Malmö. På gatorna.info beskrivs attacken som en ”klimataktion” där budskapet handlade om att minska utsläppen men också om ”jämlikhet” och ”klassklyftor”. Avmaskerat har skrivit mer om det här.

Attackerna mot Shell inget nytt fenomen

Demonstration mot Shells exploatering av Nigeria.
Demonstration mot Shells exploatering av Nigeria.

På sena 80- och tidiga 90-talet attackerade den anarkistiska, syndikalistiska och vänsterextrema rörelsen mål som idag kan uppfattas som väldigt märkliga. Exempelvis genomförde de ockupationer och blockader för att förhindra motorvägsbyggen. De attackerade McDonalds, i ett fall brände de ner hela restaurangen, och de slog sönder mängder med rutor tillhörandes klädesbutiken HM. Ett annat mål var upprepade sabotage mot Shell-mackar på grund av dess exploatering av Nigeria. Mellan 1986 och 1990 utfördes över 400 attacker mot diverse Shell-mackar i Sverige. Man limmade bland annat igen lås, klippte av bensinslangar och förstörde kioskerna. I Danmark tände BZ-rörelsen till och med eld på dem.

Dela artikeln