Av: Avmaskerat, Februari 5, 2021

Vänsterextrem fånghjälp #1 – Solidaritetsföreningen

FÖRDJUPNING. Avmaskerat granskar idag en vänsterextrem fångjälpsförening som grundades av en våldsam och psykiskt instabil man.

Ett skärmklipp från den nu nedstängda botesfonden.se
Ett skärmklipp från den nu nedstängda botesfonden.se

Idag ska vi ta oss en titt på mannen bakom Solidaritetsföreningen, Leif Norrby (821016-2916), som varit engagerad i den vänsterextrema miljön sedan åtminstone 2001. Norrby dömdes i slutet av 2009 till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter att ha misshandlat poliser och bland annat trängt sig in hos en barnfamilj. Han har sedan dess tonat ner sitt vänsterextrema engagemang. Innan vi går igenom vad hans fånghjälpsförening gjort så ska vi backa bandet till 2008, den 30 november – centrala Lund.

SOLIDARITETSFÖRENINGEN
Org.nr: 802458-1996

Swish: 1231756618 (solidaritetsföreningen)
Bankgiro: 730-1310
IBAN: SE 8000 08313953 4095 1580 BIC: SWEDSESS
Mobil: 076-2461260
Mail:
[email protected]
Facebook: Fånggruppen syd community
Facebook: Bötesfonden
www.fgsyd.wordpress.com
www.botesfonden.se (stängd sen 2020-05-23)


Leif Norrby 821016-2916

LEIF Edward Norrby Solidaritetsföreningen
Leif Edward Norrby

LEIF Edward Norrby (821016-2916)
Kyrkogårdsgatan 7 B lgh 1101
572 55 Oskarshamn

Tele: 073-622 31 58
LinkedIn: Leif Norrby
Facebook: Leif Edward

Arbete: Lernia Yrkeshögskola
Tidigare arbete: Fastighetsskötare, Kyrkogårdsarbetare, vaktmästare

2008: Våldsamt upplopp i Lund

Den 30 november 2008 skulle Fria nationalister Skåne genomföra en demonstration i Lund för att hedra den svenska konungen Karl XII och dennes stupade soldater. Patrioterna färdades med tåg till Lund vilket vänsterextremisterna inte orkade vänta på utan de började en timma innan ankomst vandalisera staden.

I en intervju med kommenderingschef för Skåne Polisen, Håkan Jarborg Eriksson, säger han:

Vi var lite förvånade över det våld som polisen mötte. Och det var ju dessutom vid en tidpunkt då högern inte ens samlats här.

Reportern frågar Eriksson om de inte hade beredskap för det kaos som vänsterextremisterna för med sig:

Absolut var vi förbereda, vi hade både utrustning och personal för att kunna hantera det, men vi hade faktiskt inte trott att man skulle angripa polisen på det sättet.

En av dessa demokratiföraktande terrorister var Leif Norrby. Han hade brutit upp gatstenar som han sedan slungat mot polisen. Vid ett tillfälle hade en polisman gripit en vänsterextremist men blev fort slagen till marken via en spark mot nacken eller bakhuvudet som slog honom medvetslös. Personen som misshandlade polisen var Leif Norrby. Han greps fort men polisen fick använda stor kraft för att få honom under kontroll och satt i en polisbil.

Leif Norrby hade vid detta tillfället redan varit i problem med rättsväsendetett antal gånger. 2001 omhändertogs han vid Göteborgskravallerna och 2004 för olaga intrång.

2009: Ockupationen av Romano Trajo

Romano Trajo (”romskt liv”) var ett fritidshem och mötesplats för barn och ungdomar med zigenarursprung i norra Lund. Efter att kommunen valt att avslå deras finansiering pga att deras verksamhet kunde förläggas på andra fritidshem i närheten så var verksamheten tvungen att läggas ned.

Efter att personalen, som var ansluten till SAC-Syndikalisterna, gick ut i strejk så ockuperade vänsterextremister, ungdomar och personalen på Romano Trajo tillsammans huset. Efter ett par dagar stormade polisen ockupationen och mindre kravaller bröt ut i området.

När polisen anlände till platsen för att tala med dem så står Leif Norrby där och agerar ledargestalt. Norrby säger att det är han som bestämmer i området, vilket polisen inte håller med om. Detta får Norrby att se rött, han slår av den ena polisen dennes mössa och rycker tag i polismannens skjorta så den går sönder. Han börjar slåss och polisen svarar med pepparspray. Tumult uppstår och Norrby flyr till fots.

Lite längre bort bor en äldre kvinna i en lägenhet. Hon har hand om sina barnbarn och allt tycks vara som vanligt tills det plötsligt börjar ringa vilt på dörren. När hon öppnar den ser hon Norrby sitta på knä – hon blir förskräckt och försöker stänga dörren – då sliter han upp dörren och knuffar undan kvinnan med sådan kraft att hon i flera dagar har mycket ont i bröstkorgen. Till slut lyckas hon få ut Norrby och han fortsätter gömma sig i trappan. Ett barn till den skadade kvinnan kommer dit och får reda på vad som hänt. Brodern går då ut till de poliser som finns i närheten och berättar att han gömmer sig i deras trappuppgång.

När polisen kommer till platsen och griper Norrby skriker han till barnet att nu vet jag var du bor din djävel, jag kommer tillbaka!”

Döms till rättspsykiatrisk vård

Norrby grips och häktas sedermera. En av anledningarna var att förhindra hans inblandning i Reclaim Rosengård som skulle hållas det året – samma evenemang som Mats Runvall (780925-1692) deltog på och som slutade med att invånarna i Rosengård jagade iväg AFA.

Norrby stod nu åtalad för:

  • Misshandel
  • Olaga hot
  • Hemfridsbrott
  • Olaga intrång
  • Våldsamt upplopp
  • Våld mot tjänsteman
  • Förgripelse mot tjänsteman
  • Våldsamt motstånd

Domen föll den 4/11-2009 (Lunds tr B 945-09) och Norrby skulle nu överlämnas till rättspsykiatrin. Fria Nyheter Skåne var först med att rapportera detta och de skriver:

Norrby genomgår en rättspsykiatrisk undersökning. Överläkare Eva Lindström (specialist i psykiatri och rättspsykiatri) konstaterar i undersökningen att Leif Norrby till följd av sitt psykiska tillstånd och personliga förhållanden i övrigt är i behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande.

Leif Norrby har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att det till följd av den allvarliga psykiska störningen finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag.

Leif Norrby skall alltså vårdas med särskild utskrivningsprövning, detta betyder att det är länsrätten som bestämmer när och om han ska släppas ut till samhället igen.

2011: Solidaritetsföreningen grundas

Leif Norrby grundar Solidaritetsföreningen (Orgnr: 802458-1996) år 2011 och skrev föreningen på hans adress, som vid den tidpunkten var Byggmästaregatan 23 B i Lund, och där är föreningen fortfarande skriven trots att han flyttade där ifrån 2018 och idag bor på Kyrkogårdsgatan 7 B i Oskarshamn.

Norrby och några av hans vänner tillhörde en grupp som hette Solidaritetsgruppen i Lund och om den kan man läsa:

Solidaritetsgruppen i Lund är en grupp som jobbar med solidaritetsarbete och fångkamp. Vi driver även bötesfonden som är en nystartad fond av aktivister i Lund som vill verka solidariskt med andra politiska aktivister. Genom den kan vi ekonomiskt hjälpa personer om de hamnat i trångmål efter politisk aktivitet. Man kan söka hjälp för sin ekonomiska situation om man blivit dömd till böter för politisk aktivism utförd i Lund eller av personer hemmahörande i Lund.

Solidaritetsgruppen i Lund hade en webbplats vid namn www.solgruppenlund.com samt en Facebooksida.

Av någon anledning ville de kalla denna förening för Bötesfonden. 2013 skapade de sidan botesfonden.se som löpte ut förra året den 25/5-2020. På den kan man läsa:

Bötesfonden är ett projekt av och för autonoma aktivister. Fonden syftar till att samla in pengar till bötfällda och fängslade kamrater, samt att understödja solidaritetsarbete med politiska fångar.

Verksamheten är lokalt förankrad med fokus på Skåne, men solidaritetsarbetet sträcker sig såklart både över regionala barriärer och nationsgränser.

Där finns det också ett bankkontonummer man kan betala in sin avgift till:

Sparbanken Öresund, 9300 125.110.121-6

Förutom ovanstående konto till Sparbanken så har de också använt Sparbanken Skåne 8313-9534095158-0.

2015: Fångruppen Syd

Runt 2015 grundar ABC-Malmö (Anarchist Black Cross) en grupp vid namn Fångruppen Syd som tar över ansvaret efter Solidaritetsgruppen i Lund. År 2016 skapar de en webbplats www.fgsyd.wordpress.com och på sidan om ”Bötesfonden Stadgar” kan man läsa:

Om du vill söka pengar ur Bötesfonden, kontakta: fgsyd [at] riseup.net
Om du vill sätta in pengar på Bötesfonden, gör det på Bankgiro 730-1310.

Bankgirot är kopplat till Solidaritetsföreningen.

De själva beskriver sig så här:

Igår skapades gruppen fånggruppen syd, vi kommer att ha fokus på fångkamp och stöttande av anhöriga till fångar, vår antifascistiska rörelse går just nu igenom en svår kris.

Staten placerar antifascister i fängelse, människor som vill skydda människor från att misshandlas och dödas av nazister, detta började i Kärrtorp när vår vän Joel fick ett långt fängelsestraff för att ha skyddat människor från attackerande nazister.

Vi ser därför ett stort behov av att vi som är på utsidan finns där under tiden som kamraterna avtjänar och när de kommer tillbaka ut.

Den 22 maj 2019 framkommer det att Fångruppen Syd och ABC-Malmö har gått ihop, upplösts, och grundat Svarta Posten. FGSYD och ABC-Malmö finns alltså inte längre. Svarta Posten ska numera satsa på att hjälpa fängslade vänsterterrorister genom att skriva brev till dem, samla ihop pengar och genomföra solidaritetsaktioner.

Ansvaret rullar därför tillbaks på de ursprungliga grundarna av Bötesfonden / Solidaritetsföreningen dock med Fångruppen SYD:s kontaktuppgifter.

Ekonomisk support till stenkastare, våldtäktsmän och potentiella massmördare

Förutom Bötesfonden så har de också skapat Fångkampsinfo, en mer informativ Facebooksida där man kan läsa om deras fängslade ”kamrater” och hur det går med deras olika insamlingar.

Leif Norrby bötesfonden
Leif Norrby fångkampsinfo

Utifrån dessa sidor som sträcker sig bak till 2013 kan vi se att de varit inblandade i en mängd insamlingar. Nedan är ett axplock.

2014: Limhamnsupploppet

AFA Stödfest Limhamn 2004
AFA Stödfest Limhamn 2004

Den 23 augusti 2014 höll partiet Svenskarnas Parti ett torgmöte på Limhamns torg i Malmö. Detta urartade fort mellan AFA och ordningsmakten, vilket slutade med att sju stycken dömdes för våldsamt upplopp och samtliga fick fängelse.

Bötesfonden hade en insamlingskampanj för att betala deras böter som avslutades 2016. Förutom detta så var de med och gjorde reklam för en stödfest AFA hade i Danmark.

2015: Stödpub för extremister som trakasserade SD-företrädare

Den 3 april 2014 hölls ett så kallat ungdomsting i Stadshallen i Lund. Vid ungdomstinget skulle de olika politiska partierna presentera sig för kommunens högstadieklasser inför det kommande EU-valet. En sverigedemokrat befann sig där och satt vid ett bord med informationsmaterial från sitt parti. Tre män, Tobias Svensson (920918-1255), Johannes Malmgren (930108-0116) och Martin Porsback (910501-5599) går fram till honom och slår undan både informationsmaterialet och drickan som stod på bordet. De börjar skrika att han är en ”jävla fascist” och att han ska bort härifrån.

Tingsrätten (Lunds tr B 2257-15) dömer dessa för ofredande och sammanlagt landar boten på ca 15 000 kr. För detta har Bötesfonden en pubkväll där donationerna går till att betala detta.

Pubkväll med Bötesfonden.
Pubkväll med Bötesfonden.

AFA 25-års jubileum.
AFA 25-års jubileum.

Förutom detta gör också Bötesfonden reklam för kampanjen ”Fria Kungsan” vilket syftade till att samla in pengarna för de AFA- och Revolutionära Fronten-medlemmar som dömdes till fängelse efter upploppen i Kungsträdgården år 2014. Fria Kungsan använder dock inte den skånska fånghjälpen utan en som etablerades i Stockholm vid namn Fånggruppen STHLM.

Cyklopen anordnar också en ”AFA 25-års fest” där mycket pengar samlas in till de dömda vänsterextremisterna.

2016: Stödfest för Limhamn och Revolutionära Fronten

En sista stödfest hålls för de som dömdes efter Limhamn 2014. Punx 44 och ABC-Stockholm håller en punkfest på det ökända vänsterextrema Kafé 44.

Detta år går också Böstesfonden ut och efterfrågar stöd specifikt för RF-medlemmen Dennis Mirabelles (900906-2051).

Miraballes var en av de ledande och drivande medlemmarna i Revolutionära fronten. Vid tillfället avtjänade han ett fängelsestraff på två år och åtta månader för försök till mordbrand, olaga hot samt skadegörelse. Under sin tid i fängelset försökte han under knivhot rymma.

2017: Anarkistgrupper stödjer våldtäktsman finansiellt

Efter att NMR (Nordiska motståndsrörelsen) demonstrerat i Göteborg den 30 september 2017 så dömdes flera icke politiskt kopplade våldsmän för upplopp. Trots att de inte var på något sätt politiskt bundna så ställde både ABC-Göteborg och ABC-Raven (Stockholm) upp med att samla in pengar till dessa.

Bötesfonden gjorde lojalt reklam för detta. Vad Bötesfonden och ABC grupperna där emot inte berättade för sina trogna följare var att en av dessa upploppsmakare också var en dömd våldtäktsman.

2019: Jonas Linde och AFA-Oslo

AFA-Oslo söker hjälp.
AFA-Oslo söker hjälp.

När nationalistiska Scandza Forum skulle hålla ett möte i Oslo 2019 blev det, i vanlig ordning, konfrontationer utanför byggnaden mellan AFA och polisen. Detta ledde till att flera vänsterextremister dömdes till böter – den totala summan landade på 30 000 euro (305 000 svenska kronor).

Bötesfonden var en av flera fånghjälpsorganisationer som bidrog med ekonomiskt stöd till dessa.

***

Det var också detta året som polisen i Jönköping kontaktades av två inbrottstjuvar som berättade att de hittat vapen i en container som de brutit sig in i. I containern fann polisen ett stort antal vapendelar möjliga att sätta samman till totalt fem stycken kompletta halvautomatiska militära gevär av typen AR-15. Dessutom hittades vapendelar avsedda för halvautomatiska gevär av typen AR-10, ammunitionen, polisuniform, en peruk och polisvästar. Åklagaren har angett detta som hjälpmedel att använda vid rån eller annan brottslig verksamhet, enligt förundersökningen.

Jonas Linde
Beslagtagen AR-15.

Polisen griper vänsterterroristen Jonas Linde (870120-5695), han åtalas och hovrätten dömer honom slutligen till 5 års fängelse för grovt vapenbrott.

Linde verkar hållas mycket kärt av Böstesfonden då de skriver många sorgsna inlägg om händelsen blandat med uppmaningar att donera som belöning till honom för hans politiska brottslighet.

Marja Forssman (820406-6289), grundaren utav en annan fånghjälp, skriver att inte mycket pengar har donerats.

Hej alla! Kul att ni tittat in i eventet. Det har inte trillat in så jättemycket pengar på kontot tyvärr, så tänkte bara påminna om att det fortfarande behövs ekonomiskt stöd till Jonas och hans familj. Swisha redan i kväll vettja! Varje femtiolapp eller hundring gör skillnad.

Bland Forssmans vännerlista finner man många tongivande vänsterextremister som t.ex. Oscar Madden (831201-6291) och Jonathan Pye (760408-7036) och Andreas Lindh (770826-1677).

***

På julafton 2020 tänder Fångkampsinfo ett ljus för den fängslade och potentiella massmördaren Jonas.

Jonas Linde Bötesfonden.
Jonas Linde Bötesfonden

Terrorfinansiering, pengatvätt och bankernas kundkännedom

Att vänsterextremister av svenska banker tillåts att inneha konton till att betala kriminella individer är mycket problematiskt. Först och främst så uppmuntrar det till fortsatt brottslighet genom att facilitera stöd till de som begår politiska brott. Det finns också stora möjligheter för vänsterterroristerna att både tvätta pengar men också finanserna kriminella handlingar och understöd som t.ex. resor, hushåll, mat, vapen osv.

Ett exempel på detta är AFA:s största webbshop, Red Deer Collective, som grundades av Mats Runvall och ägaren av antifa.se – Jonathan Pye (760408-7036). Webbshoppen använder sig av Mats Runvalls förening Antirasistisk Samling (orgnr: 802489-6170) och kan på papper legitimt omsätta stora summor pengar utan att bryta mot några lagar – åtminstone så länge Skatteverket och polisen inte granskar verksamheten närmare. Vad pengarna egentligen går till, enligt egen utsago, är stöd till AFA:s aktiviteter i Sverige. Alltså: Terrorister som ger sig på politiska meningsmotståndare och deras egendom, organiserar upplopp och attackerar poliser.

Enligt lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (2017:630) samt Finansinspektions föreskrifter (FFFS 2017:11) är banken skyldig att ställa vissa frågor för att ha god kunskap om deras kunder och affärsrelation med dem. Om banken inte kan uppnå en tillfredsställande kundkännedom (KYC) gällande bankkontots engagemang i banken kommer nuvarande tjänster så som betalkort, internetbank, Swish, ESS och liknande stängas ned. Det är alltså förbjudet för banken att etablera eller upprätthålla en affärsförbindelse med kontoinnehavaren ifråga om KYC inte tillfredsställs. Ett aktuellt fall är det om Widar Nord (Sthlm tr T 14908-20) och hans nättidning Fria Tider. Läs mer om det här.

Vi vet idag att ovanstående föreningar har grundats av dömda vänsterextremister som är aktiva i Antifascistisk Aktion. Ett nätverk som enligt sina egna uttalanden uppmanar till våld, hot och kriminalitet och som faktiskt i praktiken genomför detta. Hela meningen med dessa föreningar är att de ska understödja dömda kriminella och underlätta processen att begå fler brott.

Man kan då ställa sig frågan: Hur kan banken påstå sig ha god kundkännedom om Solidaritetsföreningen och Antirasistisk Samling vars verksamhet öppet stödjer kriminalitet? Hur kan dessa aktörer betraktas som mer pålitliga och laglydiga än en webbtidning som Fria Tider?

Vet du mer?

Vet du något mer om Leif Norrby, Solidaritetsföreningen eller aktiviteter de haft i sina andra namn – Bötesfonden och Fånggruppen Syd – så kontakta oss. Vi tar tacksamt emot all information och vi erbjuder ett krypterat alternativ men det går också bra att maila oss direkt på [email protected].

Uppdaterat: Maj 12, 2021