Vänsterextrem fånghjälp #2 – Fånggruppen STHLM

Publicerad den 7/3 2021 kl 18:03

FÖRDJUPNING. Avmaskerat granskar idag den vänsterextrema fånghjälpsförening som grundats av fängelsedömda AFA- och RF-medlemmar.

Ett skärmklipp från den nu nedstängda fanggruppen.com
Ett skärmklipp från den nu nedstängda fanggruppen.com

Idag ska vi ta oss en titt på de vänsterextremister som grundade Stockholms fånghjälpsförening. Har du inte läst vår andra artikel som berör den fånghjälpsföreningen ABC GBG så rekommenderar vi att du gör det för att få en bredare uppfattning om denna verksamhet och hur den spelar en viktig roll i att understödja politiska attentat och brottslighet.

Fånggruppen med organisationsnummer 802492-2331 grundades av flera kända och tongivande profiler inom AFA och Revolutionära Fronten år 2014. Föreningen har även drivit kampanjerna Free Joel samt Fria Kungsan 15.

FÅNGGRUPPEN
Org.nr: 802492-2331

Swish: 1230916445 (Fånggruppen)
Swedbank Bankgiro: 627-0086
Mail:
[email protected]
Facebook:
Free Joel (huvudsidan)
Facebook: Fria Kungsan 15
Twitter: @fanggruppen
www.fanggruppen.com (stängd sen 2020-06-08)

Föreningen har adress hos Emma Hagberg (860507-2969) som är Joel Bjurströmer-Almgrens (790118-9378) ex-flickvän. Bjurströmer-Almgren är en ökänd vänsterextremist som var med och grundade Revolutionära Fronten år 2002. Året innan var han åtalad för mordbrand tillsammans med Martin Fredriksson då en McDonalds-restaurang i Linköping brann ner till grunden. Grovt vapenbrott, våldsamt upplopp, hot mot tjänsteman, misshandel, olaga hot och fängelsetid är inget ovanligt för Joel. År 2014 dömdes han till fem år och sex månaders fängelse (Svea hovrätt B 4882-14) efter att ha försökt knivdöda en meningsmotståndare i Kärrtorp. I slutet av 2020 grep några ordningsvakter honom och då fann de också en kniv av särskilt farlig art samt pepparspray i hans fickor. För det innehavet dömdes Bjurströmer-Almgren till dagsböter för brott mot knivlagen och vapenbrott (Sthlm tr B178-21).

Emma Hagberg är var åtalad för grov misshandel (Sthlm tr B 5720-14) efter att hon och andra RF-medlemmar misshandlat en man i Jönköping. Hon friades dock i brist på bevis.

Fångruppen, eller Fånggruppen STHLM som de också kallar sig, beskriver sig själva så här:

Fånggruppen startades på grund av att vi ansåg att stödet till kamrater som var frihetsberövade var undermåligt. Både från rörelsen i allmänhet och från grupper inom den i synnerhet.

Vi ser Fånggruppen som en del i den utomparlamentariska vänstern.

Med ”utomparlamentariska vänstern” avses här den våldsbejakande autonoma rörelsen, så som den definieras av Säkerhetspolisen.

För att klara upp spekulationer och rykten: Vi ger ekonomiskt stöd till den som har haft avsikt att föra klasskampen framåt och där igenom har blivit dömd för ett ”brott” eller när en person påstås ha begått ett ”brott” som för klasskampen framåt.

Till skillnad från den skånska fånghjälpen Solidaritetsföreningen, eller Bötesfonden som de också kallar sig själva, så är dessa stockholmare inte intresserade av att stötta djurrättsaktivister som t.ex. Richii Klinsmeister (810818-4014) eller Karl Häggroth (900108-0135).

Vad gäller frågan om vi ger stöd till djurrättare. Nej vi ger inget ekonomiskt stöd för de som sitter för djurrättsbrott men vi stödjer alla som är socialister oavsett om du är dömd för ett djurrättsrelaterat brott eller ett ”icke politiskt” brott.

Fånggruppen STHLM grundare.

Emma Hagberg. Aktivist i AFA-Stockholm.

Emma Hagberg
860507-2969

Hanna Hagberg AFA

Hanna Hagberg
840508-2903

Leo Liebe
880207-0196

Joel Bjurströmer
790118-9378

Kampanjen Free Joel

Efter att Joel gripits 2013 så lanserade Fånghjälpen STHLM den 26 december 2013 en kampanj vid namn Free Joel. Facebooksidan var i början endast en brevväxlingssida där sympatisörer till den misslyckade mördaren kunde skriva till dem och så skickade de vidare texterna. Många postade också bilder från när de höll upp banderoller och liknande med texten ”Free Joel” samt ”Antifascism är självförsvar”. Olika organisationer uppmärksammas också när de stödjer Joel. T.ex. SUF och Rättvisepartiet. En inskickad bild kommer från en anställd på Solnas värmeverk.

Ekonomiskt stöd till våldsvänstern – en tidslinje år för år

Fångruppen STHLM har hjälpt till att betala böterna för många kriminella vänsterextremister. Nedan kommer ett axplock.

2014: Motkraft startar ekonomisk insamling

Detta år börjar Fånggruppen STHLM med hjälp av Motkraft.net, en webbportal för vänsterextrema och anarkistiska grupperingar som grundades av bland andra Mathias Wåg och Martin Fredriksson, att samla in pengar för att betala Joels böter och skadestånd. Insamling gick till Motkrafts plusgirokontot som än idag är aktivt trots att Motkraft.net försvann år 2017.

Motkraft C/O Brand
MOTKRAFT BOX 15015
104 65 STOCKHOLM
Plusgiro: 441468-6
IBAN: SE62 9500 0099 6034 0441 4686 BIC: NDEASESS

År 2015 kommer dock Fånggruppen STHLM att bryta sig loss från Motkraft och öppna ett eget Bankgiro med tillhörande Swish.

2014 har också Klubb klasskrig / Kafé 44 en insamlingsfest för Irene Wendt-Qvarfordt (530105-3525). Irene hette på den här tiden Matkowitzc och blev känd som ”tårtkvinnan” när hon året innan attackerade SD-ledaren Jimmie Åkesson och tryckte upp en tårta i hans ansikte. Fånggruppen STHLM gjorde reklam för detta möte som ekonomiskt stöttade denna kvinna som Leif G W Persson beskrev som ”en notorisk kåkfarare som bara under de senaste dryga tjugo åren dömts till ett tiotal fängelsestraff på allt ifrån några år till någon månad och hos polisen finns noterad för hundratals brott; narkotika, våld mot tjänsteman, olaga vapeninnehav, rattfylleri, grova olovliga körningar och allt det där andra som följer naturligt av att man lever ett helt igenom kriminellt liv”.

2015: Insamling till 42 st dömda vänsterextremister

År 2015 drabbades den vänsterextrema miljön av en rad bakslag när polisen genomförde en offensiv för att lagföra de värsta våldsbrottslingarna. Medan åtta stycken vänsterextremister redan sitter i fängelse och fyra väntar på att ställa in sig i fängelse, så stod tretton personer åtalade för våldsamt upplopp i samband med en attack mot Svenskarnas partis demonstration i Eskilstuna på första maj 2012.

Flera väntade på sina straff för upploppen i Limhamn och Kungsträdgården i Stockholm den 30 augusti 2014. För det sistnämnda startar de en helt egen kampanj vid namn Fria Kungsan 15 (mer om det nedan). Totalt handlar det om 42 våldsbejakande vänsterextremister som då hade åtalats eller väntade på att åtal skulle väckas

Fånggruppen STHLM beskrev då detta som historiskt:

Dessa händelser utmärker historiens mest aggressiva repression mot den antifascistiska rörelsen i Sverige någonsin.

Andra saker som sker detta år är att AFA gör reklam för Fånggruppen STHLM och Free Joel-kampanjen samt att insamlingen för Limhamnupploppet fortsätter då ytterligare vänsterextremister döms till fängelse.

2016: Siste Kärrtorpsextremisten dömd

Detta år döms Ates Sengüler (890815-0298) till tre månaders fängelse för att ha attackerat meningsmotståndare i Kärrtorp 2013 (Svea hovrätt B 3464-16). Fånggruppen STHLM samlade in pengar till hans böter.

2017: Sista Limhamnsextremisten inställer sig

De flesta har redan avtjänat sina straff nu för våldsamt upplopp i Limhamn 2014 men en av de som dömdes inställde sig inte till sitt fängelsestraff. I början av juli lyckades polisen gripa denne i en rutinkontroll och vederbörande kunde slutligen förpassas till fängelse för att avtjäna ett fyra månader långt straff.

2017 är det också flera grupperingar som sluter upp för att betala böter till de som anföll NMR och poliser i Göteborg den 30 september 2017. Vad dessa inte berättar för sina trogna följare är att en av dessa är en dömd våldtäktsman.

Slutligen är det detta år Joel Bjurströmer-Almgren släpps ut från fängelse.

2018: Sista inlägget postas

Detta år skrivs det sista inlägget av Fånggruppen STHLM.

Vi kommer nu att avsluta kampanjen och använda sidan till Fånggruppens fortsatta arbete. Avslutningsvis så kommer ett tack från Joel själv.

Varför inga fler inlägg skrivits är oklart då Avmaskerat vet att flera vänsterextremister inom Fånggruppen STHLM:s verksamhetsområde dömts sedan dess. Möjligen var Fånggruppen enbart skapad i syfte att privatekonomiskt hjälpa Joel Bjurströmer-Almgren och vännerna som dömdes efter upploppet i Kungsträdgården 2014.

Kampanjen Fria Kungsan 15

Den 6 augusti 2014 gör Fånggruppen STHLM reklam för Kämpa Stockholms motdemonstration mot Svenskarnas Parti som skulle ha en demonstration den 30 augusti samma år.

Väl vid demonstrationen så attackerade våldsvänstern poliser och 13 antifascister greps. Detta samt andra insatser av polisen, som Operation Eskil, blev dödsstöten för Revolutionära Fronten. I Polisens förundersökningsprotokoll kan man läsa att polisen haft god kännedom om vilka som deltog. De som dömdes var personer med ledande roller inom både AFA och RF. Läs mer om det här.

Som en respons till att polisen slog ner hårt på våldsmakarna så grundade Fånggruppen STHLM den 18 november 2015 kampanjen Fria Kungsan 15. Kampanjen var precis som den med Joel, pengar ska samlas in så att böterna kan betalas.

Den 1 juli 2016 kom domen och Fånggruppen skriver ett långt inlägg där de är påtagligt indignerade över att vänsterextremisterna dömdes och därefter uppmanar man läsarna att donera till de dömdas böter och skadestånd.

Fängelsetiden kan vi inte dela på solidariskt, men det kan vi med skadestånden. Därför påminner vi om den stödinsamling som vi bedriver och uppmanar alla som kan att bidra ekonomiskt genom att sätta in valfri summa på bankgiro: 627-0086 eller swish: 123 091 64 45. Varje hundring gör skillnad.

Tre månader senare, den 5 oktober, har de lyckats samla in pengarna: 350 000 kr.

Webbutiken Shoppa Malmö

I februari 2014 lanserar Fånggruppen STHLM Free Joel t-shirtar, ”merch”, som man kan köpa. Dessa var till en början bara tillgängliga via återförsäljare som t.ex. Kafé 44 i Stockholm och Amalthea Bokkafe i Malmö. Alla pengar skulle gå till Joels böter.

I november året därpå, 2015, uppmanar Fånggruppen sina läsare att besök en nystartad webbutik, www.shoppamalmo.se (med tillhörande Facebooksida). Ägaren till butiken och webbplatsen är en ökänd profil inom våldsvänstern, Showan Shattak (881206-4213). På denna webbutik man handla merch som stödjer kampanjen men här går inte pengarna bara till Joels böter. Intäkterna Showan får in på sin försäljning går förutom till Joels böter också till dennes julklappar, resor och en prenumeration på fångtidningen Filen.

Tidningen Filen är intressant eftersom att det är Mats Runvall (780925-1692) som gjort logotypen till tidningen och det är hans vän, Jonas Klinteberg (790526-4037), som är ansvarig utgivare. Förutom att dessa engagerat sig i Filen så börjar Mats också sälja Free Joel merch på sin sida Red Deer Collective. Detta är kanske inte så konstigt då det är Mats Runvall som gjort logotypen till Free Joel.

Mats Runvall Filen.
Mats Runvall Freejoel.

Terrorfinansiering, pengatvätt och bankernas kundkännedom

Att organiserade vänsterextremister behjälps av svenska banker att inneha konton till att slussa ekonomiska medel till kriminella individer är mycket problematiskt. Först och främst så uppmuntrar det till fortsatt brottslighet genom att facilitera stöd till de som begår politiska brott. Dessutom finns också stora möjligheter för vänsterterroristerna att både tvätta pengar men också finansiera kriminella handlingar och understöd som resor, brottsverktyg, vapen osv.

Ett exempel på detta är AFA:s största webbshop, Red Deer Collective, som grundades av Mats Runvall och ägaren av antifa.se – Jonathan Pye (760408-7036). Webshoppen använder sig av Mats Runvalls förening Antirasistisk Samling (orgnr: 802489-6170) och kan på papper legitimt omsätta stora summor pengar utan att synbart bryta mot några lagar. Vad pengarna egentligen går till, enligt egen utsago, är stöd till AFA:s aktiviteter i Sverige. Alltså: En militant våldsbejakande organisation som bevakas av Säkerhetspolisen. En organisation vars främsta kännetecken och syfte är att ge sig på politiska meningsmotståndare och deras egendom, organisera upplopp och attackera poliser. Det är djupt problematiskt ur demokratisk synpunkt.

Enligt lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (2017:630) samt Finansinspektions föreskrifter (FFFS 2017:11) är banken skyldig att ställa vissa frågor för att ha god kunskap om sina kunder och affärsrelationen med dessa. Om banken inte kan uppnå en tillfredsställande kundkännedom gällande bankkontots transaktioner så kommer tjänster så som betalkort, internetbank, Swish, ESS och liknande att stängas ned. Det är alltså förbjudet för banken att etablera eller upprätthålla en affärsförbindelse med kontoinnehavaren ifråga om kundkännedom inte tillfredsställts. Ett aktuellt fall är det om Widar Nord (Sthlm tr T 14908-20) och hans nättidning Fria Tider. Läs mer om det här.

Vi vet idag att ovanstående föreningar har grundats av dömda vänsterextremister som är aktiva i Antifascistisk Aktion. En organisation som enligt sina egna uttalanden uppmanar till våld, hot och kriminalitet och som faktiskt i praktiken genomför detta. Hela syftet med dessa föreningar är att de ska understödja dömda vänsterbrottslingar och underlätta för dem att begå fler brott.

Man kan då ställa sig frågan: Hur kan bankerna påstå sig ha god kundkännedom om Fånggruppen och Antirasistisk Samling vars verksamheter öppet stödjer kriminalitet?

Vet du mer?

Vet du något mer om Fånggruppen STHLM eller de vänsterextremister som är delaktiga i föreningen? Vi tar tacksamt emot all information och vi erbjuder ett krypterat alternativ men det går också bra att maila oss direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.

Dela artikeln