Vänsterextrem fånghjälp #3 – ABC Göteborg

Publicerad den 13/4 2021 kl 12:04

FÖRDJUPNING. Avmaskerat granskar idag den vänsterextrema fånggruppen ABC Göteborg som underlättar för brottsaktiva vänsterextremister.

Fånggruppen ABC Göteborg, tidigare Solidaritetsgruppen i Göteborg, växte fram från den syndikalistiska rörelsen i Göteborg efter Göteborgskravallerna 2001. I början delade de samma postadress och postgiro med Syndikalistiska Ungdomsförbundets (SUF) men efter en längre paus mellan 2003 och 2012 så separerades de. Även om de idag har egna kontaktuppgifter så är det fortfarande i SUF:s lokal på Linnégatan 21 i centrala Göteborg som ABC GBG har sina sammankomster, utbildningar och träffar för att skriva brev till frihetsberövade kumpaner.

GAMLESTADENS STÖDKASSA
Org.nr: 802458-7639

Swish: 1231266204
Bankgiro: 5360-1035
Mail: [email protected]
Facebook: Anarchist Black Cross Göteborg
Instagram: abcgbg
www.abcgbg.net

Första gången vi stöter på dem är i Motkrafts nyhetsbrev #134 från år 2002.

Flera av de som dömts i Göteborg kommer att åka in på kåken
närmaste tiden, eller sitter redan fängslade. De behöver stöd.
Solidaritetsgrupperna arbetar med att följa upp rättegångarna för
de gripna. Anarkistiska Svarta Hammaren / Anarchist Black Cross
tar sedan över och ser till att de som sitter på fängelserna får
stöd. Hjälp till att skänk pengar, böcker eller skriv brev.

Ekonomiska bidrag till fångarna kan lämnas på pg  276 02-2, Nisse
Lätts minnesfond. Skriv om pengarna ska till Solidaritetsgruppen
eller ASH/ABC.

Sandra Foresti (771001-4866), var en mycket aktiv medlem i SUF och talesperson för ockupationen av Tullpackshuset i Göteborg. År 2002 sammanställer hon en lista över de som åtalats och fängslats efter Göteborgskravallerna. Längst ner i skriften kan man läsa:

Financial support:
Our account info:
Postgirotbank
405 06 Stockholm
SWEDEN
Swift ”number”: pgsisess
Account Name: Nisse-Latts minnesfond
Account number: 27602-2

Nisse Lätt.
Nisse Lätt.

Minnesfonden som nämns är namngiven efter Nisse Lätt (1907-1988). Lätt var en svensk anarkist och journalist som länge var redaktör och ansvarig utgivare för tidningen Brand. Lätt var också en av de som grundade SUF. När han dog upprättades en minnesfond som Solidaritetsgruppen i Göteborg använde för att kunna betala böterna för de som dömdes efter Göteborgskravallerna.

År 2003 så matstrejkar en av de dömda från Göteborgskravallerna i tio veckor i fängelset. Utanför tingsrätten i Göteborg demonstrerade bland annat denna fånghjälpsgrupp.

På lördagen ordnar de nybildade grupperna Alarm och Solidaritetsgruppen i Göteborg en manifestation utanför tingsrätten. Grupperna är starkt kritiska till vad man anser är alltför stränga domar i EU-kravallernas spår. I mars hölls en liknande manifestation utanför Göteborgs tingsrätt. Den gången låste demonstranterna en entrégrind till domstolen med en stålvajer med hänglås.

Efter denna demonstration försvinner Solidaritetsgruppen och det är tyst i många år fram till 2012.

Solidaritetsgruppen omformas till ABC GBG

Skärmklipp av ABC GBG:s hemsida.
Skärmklipp av ABC GBG:s hemsida abcgbg.net.

År 2012 dyker det upp Facebooksida vid namn Sol Gbg. Denna kommer sen, fem år senare, döpas om till ABC GBG. De själva skriver på sin webbplats:

ABC GBG, formerly Göteborgs solidarity group, started in its current form 2012. Since then we have especially dedicated ourselves to raising money for activists and comrades who has gotten fined, been arrested, or that has been subjected to jail time. We have organised solidarity events, parties, lectures, an annual Running Down the Walls event, and recurring letter writing evenings.

Med nytt folk vid rodret så drar aktiviteterna igång väldigt fort. Från 2012 fram till idag så har ABC GBG deltagit och själv anordnat evenemang som dragit in stora mängder pengar till både svenska men också internationella vänsterextremister.

Spring ner murarna – från 2013 fram till idag

Ett årligt tema som ABC GBG har är deras insamling ”Spring ner murarna” vilket är en sträcka på 5 km som de ska antingen springa eller gå i Slottskogen, Göteborg. I en artikel från 2013 som tidningen Göteborgs Fria skrivit kan vi läsa:

Marja Forssman, medlem i Göteborgs solidaritetsgrupp, är en av arrangörerna bakom Spring ner Murarna-loppet som hålls lördag den 20 april.

Vilka murar är det som ska springas ner?

– Solidaritetsgruppen har just nu mest fokus på rättsväsendets murar, vi vill lyfta en debatt kring fängelsesystemet och en del av vårt arbete går ut på att hålla kontakt med och stödja kamrater i häkten och fängelser.

Reportern frågar Forssman vad pengarna ska gå till:

– Alla intäkter går till en bötesfond för aktivister som blivit gripna i samband med aktioner, blockader och liknande.

När Solidaritetsgruppen i Göteborg / ABC GBG anordnar dessa evenemang så har det varit till ett bankkonto hos JAK-banken man betalat in avgiften.

Plusgiro 4778901-1
OCR-nummer 102407701626
Mottagare JAK Medlemsbank, och skriv samtidigt ett mail med ditt namn och din tröjstorlek till springnermurarnagbg[@]riseup[.]net.

Detta ändrades dock år 2020 då Marja Forssmans (820406-6289) med sin förening GAMLESTADENS STÖDKASSA (Org.nr: 802458-7639) blev den officiella mottagaren av ekonomiska donationer och betalningar. Föreningens postadress går till Syndikalistiskt Forum medans bankgirots adress går till Forssman personligen.

Marja Forssman 820406-6289

Marja Forssman (820406-6289)
Seglaregatan 10 lgh 1207
414 57 Göteborg

Tele: 0702402697
Mail: [email protected]

Facebook: Marja Delrio

Yrke: ST-läkare på Sahlgrenska.

Marja Forssman är en syndikalist och tvåbarnsmamma ursprungligen från Ockelbo, Gävleborgs län. Efter att ha studerat samhällsprogrammet på Vasaskolan i Gävle så började hon arbeta inom vården. Idag arbetar Forssman som ST-läkare på Sahlgrenska i Göteborg vilket ger henne en bruttolön på nära 35 000 kr i månaden.

Forssman driver ABC GBG tillsammans med vänsterextremisten Andreas Lindh. Lindh vill skjuta och misshandla meningsmotståndare för att sätta skräck i vad han kallar för ”nazister”. Avmaskerat har tidigare skrivit om honom. Forssman var även inblandad Solidaritetsföreningen, en annan vänsterextrem fånghjälp, som gav stort stöd till Jonas Linde fram till att han avslöjades som pedofil.


Stödfester och utbildningar

ABC GBG skiljer sig en del ifrån de övriga fånghjälpsorganisationerna som finns i Sverige då de satsar mycket på utbildning och framför allt stödfester, till skillnad från de andra som har riktade insamlingar för enskilda individer eller händelser.

Från att ha startat upp verksamheten igen 2012 till nutid så anordnar de filmvisningar, brevskrivningar, fångkampsdagar, Snuthates dag, Spring ner murarna och mycket annat. Nedan följer ett axplock av evenemang de anordnat:

2018: Anarchist Black Cross Fest #1

I Augusti 2018 anordnar ABC GBG en stödfest för fängslade anarkister.

För alla er som av olika anledningar inte kan ta er till sthlm och strike back denna helg så ställer vi till med en mini-festival utan dess like. Obligatorisk närvaro. Massvis med grymma band, folkök, distros och merch. Missa inte detta, för allt i världen.

Närmare 100 personer deltar på denna festival och inträdet ligger på 100kr vilket sammanlagt betyder entréintäkter på 10 000kr.

Fångkampsdag inför 1 maj i Kungälv

Detta året skulle NMR (Nordiska motståndsrörelsen) ha en 1 maj demonstration i Kungälv norr om Göteborg. Inför detta anordnade ABC GBG en fångkampsdag i SUF:s lokaler. Mat, umgänge och brevskrivning inviger dagen för att sen gå över till huvudpunkten – hur man saboterar en laglig och tillståndsgiven demonstration.

15:00 Info Kungälv 1/5. Under denna punkt kommer det informeras om Nordiska motståndsrörelsens planerade demonstration i Kungälv, om den antifascistiska mobiliseringen mot denna, samt en del information som kan vara bra att ha reda på för den som vill delta i protesterna. Förhoppningen är att denna punkt leder till att fler förstår varför det är viktigt att åka till Kungälv under 1 maj samt vet vad som kommer hända under dagen.

2019: Anarchist Black Cross Fest #2

Då var det dags igen för ABC GBG att anordna en stödfest.

Håll i hatten och sitt ner i båten för här kommer datumen till ABC Fest 2019. Ta semester, fixa hundvakt, boka tågbiljetter och missa för fan inte årets fetaste diy festival. Å stöd dina lokala anarkisters kamp mot fängelser och repression på köpet.

Bland de som uppträder på scen så finner vi Andreas Lindh med hans band D4RKSTAR.

Denna gång varar festen i två dagar och kostar därför 100kr per dag. Runt 150 personer deltar, vilket skulle om de stannar båda dagarna, rendera intäkter i entréavgifter på 30 000kr.

Stödfest för Osloextremisterna

AFA-Oslo söker hjälp.
AFA-Oslo söker hjälp.

När nationalistiska diskussionsforumet Scandza Forum skulle hålla sin årliga konferens i Oslo 2019 blev det konfrontationer utanför byggnaden mellan AFA och polisen. Detta ledde till att flera vänsterextremister greps och dömdes till böter där den totala summan landade på 30 000 euro (cirka 305 000 svenska kronor).

Många olika vänsterextrema fånghjälpsorganisationer, bland annat Solidaritetsfonden, slöt upp och började betala av böterna åt de dömda. ABC GBG anordnade en fest för att kunna bidra till böterna.

Antifacister i Oslo har fått böter på 30 000 euro efter protester mot nazistkonferensen Scandza Forum den 2e nov. Göteborgs antifascister och ABC bjuder in till stödfest för våra norska kamrater. Kom till Forum nu på fredag och låt oss visa kamraterna i Oslo att de inte står ensamma!

2020: Antifascistisk Stödfest #1

I början av 2020 anordnade ABC GBG ihop med SUF, Framåt Kamrater och Rojavakommittéerna en fest för att samla in pengar till dömda vänsterextremister.

Repressionen slår hårt mot den som står upp mot fascism. Kamrater döms till fängelse och höga böter, och tjugotalets början kommer tyvärr inte bli något undantag. Vi kan inte sitta av deras straff, men vi kan betala böterna tillsammans. Säkra din biljett till 2020 års första stödfest i Göteborg!

Kunde man inte delta men ändå ville stödja fånghjälpen så kunde man swisha en peng till Marja Forssman, märk betalningen ”antifa gbg”.

De som deltog på festen kunde tatuera sig, träffa en spådam och vara med på ölprovning vilket kostade 300kr, utöver det vanliga inträdet på 100kr.

Coronapandemin och inställda evenemang

Det var också året 2020 som coronaepedemin översköljde Europa och större delen av världen. I mars månad 2020 skulle ytterligare en antifascistisk stödfest hållas men den sköts fram för att sedan ställas in helt och hållet på grund av smittorisken.

Istället skapade man en insamling via den vänsterstyrda Köpenhamnsgrundade webbplatsen Firefund, en sida dedikerad till vänsterextrema insamlingar.

På AFA:s hemsida kan man den 29 februari 2020 läsa om vad pengarna ska gå till:

Den första maj 2018 dök en grupp på tre nazister upp vid syndikalisternas första maj-tåg. De motades bort av demonstranter ur tåget men till följd av detta har nu en kamrat åtalats för misshandel och rättegång är att vänta i sommar.

Händelsen ovan handlar om när flera vänsterextremister brutalt misshandlade en ensam man för att han hade på sig en för vänsterextremisterna misshaglig T-shirt. Samnytt har både skrivit och intervjuat offret. Nedan finns ett videoklipp som visar misshandeln.

Personen som dömdes för detta är Petter Elias Pettersson (911017-1536), mer känd som Elias Tångvik. Tack vare Marja Forssman kunde denna våldsamma person få sina böter betalda.

Mer som står om insamlingen är att insamlade medel ska vara förebyggande då flera vänsterextremister förväntas bli dömda för olika brott, bland annat för konfrontationer vid 1 maj i Kungälv då Nordiska motståndsrörelsen genomförde en demonstration. I dagsläget står sju vänsterextremister åtalade för våldsamt upplopp efter att ha ingått i en maskerad grupp av våldsamma vänsterextremister som försökte välta kravallstaket samt kastade knallskott, glasflaskor, gatstenar och andra projektiler mot såväl allmänheten som polis och dess hästar.

ABC GBG och Framåt kamrater kunde via Firefund samla in 5020 euro (ca 50 000 svenska kronor).

Det sista evenemanget som ABC GBG idag deltagit på är den 26 september 2020 vilket var ett samtal ihop med Samidoun Göteborg, en liknande fånghjälpsgrupp fast för fängslade palestinier, som handlade om vikten av fånghjälp.

Vet du mer?

Vet du något mer om Marja Forssman eller de vänsterextremister som är delaktiga i föreningen? Vi tar tacksamt emot all information och vi erbjuder ett krypterat alternativ men det går också bra att maila oss direkt på [email protected]. Vi skyddar alltid våra källor.

Dela artikeln