Vänsterextremist fick våldsam AFA-ledare som övervakare

Publicerad den 19/7 2021 kl 14:07

NYHET. En granskning utförd av Expressen avslöjar att Joel Bjurströmer Almgren tilläts ha en fängelsedömd och våldsam AFA-ledare som övervakare.

En granskning av Expressen publicerad den 14 juni visar hur biträdande övervakare förordnade av Kriminalvården själva är dömda för grov brottslighet och ingår i samma brottsorganisationer och gäng som sina klienter (alltså den övervakade).

Frivården låter gängmedlemmar och livsstilskriminella som istället för att sättas i fängelse ges frivård där man kunnat ha sina kompisar och gängmedlemmar som biträdande övervakare och ansvariga för klientens rehabilitering och anpassning till ett laglydigt liv i samhället. Granskningen visar också hur biträdande övervakare, ihop med sina klienter, är brottsaktiva under rehabiliteringen och tillsammans gör sig skyldiga till bland annat, att driva knarkorganisationer och till och med begå mord.

Tanken är att frivårdens lekmannaövervakare, som numera kallas biträdande övervakare, ska vara förebilder som hjälper brottsdömda till ett laglydigt liv. En viktig del är då att övervakarna, som är privatpersoner, inte ingår i samma kriminella miljö som sin klient.

Vår granskning visar hur övervakare och klienter tillhör samma kriminella nätverk, men liknande problem finns också bland extremistgrupperingar.

Bland dessa extremistgrupperingar finner vi vänsterextremisten Joel Bjurströmer Almgren (790118-9378), som dömts för att ha försökt mörda en meningsmotståndare, och hans övervakare och vän Ates Ramiz Sengüler (890815-0298).

Från Göteborgskravallerna 2001 till Kärrtorp 2013

Joel Almgren Bjurströmer från husockupationen år 2000 i Linköping.
Joel Almgren Bjurströmer från husockupationen år 2000 i Linköping.

Bjurströmer har varit aktiv i den vänsterextrema miljön sen tidiga tonåren. Han deltog i en våldsam husockupation i Linköping år 2000 där vänsterextremister kastade molotovcocktails mot polisen. Samma år var han också misstänkt för att ha bränt ner en barnrestaurang i Linköping. Året efter deltog han i stenkastningen mot polis under Göteborgskravallerna. Efter Göteborgskravallerna var Bjurströmer med och grundade det nu avvecklade Revolutionära fronten.

När han 2012 blev villkorligt frigiven efter att ha dömts för misshandel, olaga hot och grovt vapenbrott, fick han en övervakare som var aktiv i AFA och umgicks med Revolutionära fronten – Ates Ramiz Sengüler.

Tyvärr lyckades Ates Sengüler inte ge Bjurströmer tillräckligt med stöd i sin roll som hans övervakare. Bjurströmer blev aldrig någon laglydig medborgare utan istället försökte han redan år 2013 knivmörda en meningsmotståndare i Kärrtorp. Detta genom att upprepade gånger knivhugga sitt brottsoffer i ryggen, vilket han sedermera dömdes till fem och ett halvt års fängelse för.

Joel Bjurströmer Almgren.
Joel Bjurströmer Almgren.

Joel Bjurströmer Almgren (790118-9378), alltså klienten som nämns i Expressens artikel, var en av grundarna till det nu avvecklade Revolutionära fronten och kopplas även ihop med AFA efter att RF lades ner. Efter att ha spenderat fem och ett halvt år i fängelse för mordförsöket i Kärrtorp så dömdes han på nytt i början av 2021 efter att ha gått runt med gatustridsvapen i centrala Stockholm. Bjurströmer är idag skriven på samma adress som Annika Lundmark, även hon aktiv inom den vänsterextrema miljön.

Ates Ramiz Sengüler.
Ates Ramiz Sengüler.

Ates Ramiz Sengüler (890815-0298), övervakaren som nämns i artikeln, har varit aktiv inom den våldsbejakande och vänsterextrema miljön sedan 2009. Han bedöms enligt en rapport från SÄPO ha en central och koordinerande roll inom AFA. Ates är dömd för bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Ates befann sig på plats när Joel försökte knivmörda en meningsmotståndare men dömdes då enbart för våldsamt upplopp (Södertörns tr B 17522-13). Ates dömdes senast 2018 för brott mot knivlagen (Södertörn tr B 9820-18). Ates Sengüler bor på Murarstigen 22 i Rönninge.

Dela artikeln