Av: Avmaskerat, November 4, 2021

Sopätande vänsterextremist ny stadsarkitekt i Ulricehamn

NYHET. Vänsterextremisten Rebecka Engvall har nu utnämnts till ny stadsarkitekt i Ulricehamns kommun.

Arkitekten Rebecka Engvall, stadsarkitekt i Ulricehamns kommun.
Arkitekten Rebecka Engvall, stadsarkitekt i Ulricehamns kommun.

Ulricehamns tidning kunde i början av oktober presentera kommunens nya stadsarkitekt nämligen Rebecka Engvall. Ett tjugotal andra skickliga och erfarna arkitekter fick beskedet att deras platsansökan avslagits efter att Engvall, en flerfaldigt brottsmisstänkt vänsterextremist från Malmö, antagits till positionen som stadsarkitekt för Ulricehamns kommun. Avmaskerat har tidigare granskat Rebecka Engvall men kommer idag, med anledningen av denna nyhet, publicera ytterligare en artikel där vi kan avslöja tidigare okända uppgifter.

Vänsterextrem stadsarkitekt vill vägleda Ulricehamns kommun

Rebecka Engvalls anställningsavtal.
Rebecka Engvalls anställningsavtal.

Då Ulricehamn sökte en ny stadsarkitekt lämnade totalt 21 stycken arkitekter in sin ansökan om att få platsen. Efter antagningsprocessen tilldelades Rebecka Engvall tjänsten. Till Ulricehamns tidning utrycker hon glädje över att få axla rollen:

Att få jobba som stadsarkitekt har alltid varit en drömroll för mig. Ulricehamns kommun verkar jobba bra med arkitekturfrågor. Jag ser att det finns en progressiv utveckling och samtidigt potential till att jobba med arkitektur.

Engvall som sedan tidigare jobbade på arkitektfirman Tengbom i Malmö, också staden där hon bor i, kommer nu börja pendla till Ulricehamn.

På det personliga planet vill jag först landa i tjänsten, lära känna personalen. Det gör att det åtminstone till en början blir en del pendling för min del.

Obekväma frågor om Engvalls förflutna

När journalisten som gjorde intervjun med Rebecka Engvall samlade in bakgrundsfakta så hittade han en artikel från början av året med rubriken ”Fula städer med Rebecka Engvall”. Artikeln handlar egentligen om podcasten Habitat, vilket är Tidningen Brands egna podcast.

Tidningen Brand är en anarkistisk och vänsterextrem tidning som i decennier understött Antifascistisk Aktion (AFA) och andra löst sammansatta grupper som med våld och terror attackerat privatpersoner, politiker, poliser och i många fall orsakat stor skada på samhällets infrastruktur. AFA är enligt Säkerhetspolis (Säpo) ett nätverk som utgör ett hot mot rikets säkerhet och demokratin, ett nätverk Rebecka Engvall under många års tid stött på olika sätt. Tidningen Brands nuvarande ansvarige utgivare, Mathias Wåg, är en av ledarveteranerna inom svenska AFA.

Journalisten för Ulricehamns tidning saknar informationen ovan men lyckas med en enkel googlesökning klura ut att det åtminstone är en anarkistisk tidning:

Du har medverkat i anarkisttidningen Brands podd Habitat under rubriken ”Fula städer”, och du har även arbetat med illustration av samma tidning. Har ditt engagemang i dessa sammanhang någon inverkan på din roll som stadsarkitekt? Hur i så fall?

Rebecka Engvalls svar blir mycket kort och bryskt:

Jag medverkade som gäst i podden utifrån min roll som arkitekt. Och medverkan i Brand bygger på mitt intresse för grafiska illustrationer.

För den som vill lyssna på podden så finns den här men också tillgänglig på Radio Noden, Sveriges största plattform för vänsterextrem radioverksamhet. Radio Noden grundades av den Säpoutpekade AFA-ledaren Annika Lundmark samt den fängelsedömda knarklangaren Ayman Osman.

Rebecka Engvall vänsterextrem arkitekt.
Klicka för att förstora.

Att Engvall endast medverkade i Brands podcast för hennes intresse av grafiska illustrationer, är heller inte sant, utan Engvalls syn på samhället går hand i hand med den anarkistiska och samhällsstörtande syn Tidningen Brand också har. På sociala medier kan vi se att Engvall redan 2017 inspirerades starkt av Tidningen Brand.

Decennier av vänsterextremt engagemang

Rebecka Engvall har varit inblandad i den våldsbejakande och vänsterextrem miljön sedan många år tillbaka. Detta blir extra tydligt när man tittar på den grupp av vänner hon omger sig med. Året 2009 stod hon inför rätta, då misstänkt för våldsamt motstånd, tillsammans med den ökända och flerfaldigt dömda AFA-medlemmen Lilly Svahn.

Blockad mot Berns, 2009.
Blockad mot Berns, 2009.

Det var natten den 28 mars 2009 som Engvall och Svahn skulle ingå i en blockad mot Berns salonger vid Berzelii park i Stockholm. Enligt syndikalisterna som ledde blockaden, så hade Berns ”inte följt god sed på arbetsmarknaden” och därmed systematiskt kringgått LAS och turordningsreglerna. Så för att visa missnöje mot detta samlades en större grupp människor och bildade en mur vilket gjorde det svårt för Berns gäster att både ta sig in och ut ur lokalerna.

När polisen skulle avlägsna syndikalisterna så började de hålla sig fast i lyckstolpar och andra föremål. Vissa av dem slog och sparkade mot poliserna och det var detta som Engvall och Svahn stod misstänka för.

Lilly Svahn bärs iväg, 2014.
Lilly Svahn bärs iväg, 2014.

Vid rättegången så slutade det med att ord stod mot ord. Engvall friades medan hennes väninna Svahn dömdes till dagsböter 80 å 50 kr (Solna tr B 2783-08). Svahn skulle året efter dömas till fem månaders fängelse för skadegörelse, våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman samt våldsamt motstånd.

***

Engvall var vid denna tid, 2008, skriven på en postbox tillsammans med Mats Runvall, fadern till ett av hennes barn. Anledningen till varför Engvall skrivit sig på en postbox och inte en vanlig adress är för att bland annat undvika att ställas inför rätta samt undvika konfrontationer med människor de på olika sätt attackerat.

Mats Runvall, fadern till Engvalls ena barn, är en tongivande vänsterextremist som grundade Red Deer Collective, AFA:s största webbutik (mer om det nedan) och är dömd för flera brott. Året innan Engvall ställdes inför rätta 2008 så dömdes Runvall för förberedelse till grov skadegörelse. Runvall var på väg till Köpenhamn, beväpnad med brandbomber, då han skulle delta i en mycket våldsam motdemonstration efter att ett ockuperat ungdomshus rensats ut från vänsterextremister.

Runvall var en av de vänsterextremister som året 2009 försökte genomföra en Reclaim-demonstration i Rosengård, Malmö. Reclaim the Streets demonstrationerna var ofta våldsamma och innebar omfattande vandalism. Denna gång han de dock inte ens starta demonstrationen innan de lokala invandrarna jagade iväg dem. Vid 0:19 i videon nedan dyker Runvall upp och hotar reportern.

https://youtu.be/lHWt9VlfdXU?t=19

Runvall skulle sedan 2010 dömas för brott mot knivlagen och året efter för olaga intrång samt olovligt innehav av alkoholdrycker.

Agerar modell för AFA-butik

Avmaskerat kunde förra året avslöja personerna bakom nätbutiken Red Deer Collective, AFA:s största webbutik, där de säljer bland annat rånarluvor, affischer, AFA-flaggor samt annan våldsromantisk propaganda. Butiken använde sig av professionella photoshoots med maskerade modeller som marknadsförde olika klädesplagg med vänsterextrema motiv.

En av modellerna var Rebecka Engvall. På flera av de bilder som finns tillgängliga så ser man Engvall maskerad i rånarluva omringad av vänsterextrema, brottsdömda, maskerade personer. På flera av bilderna är hon beväpnad med gatustridsvapen.

Engvall har sedan på sig tröjor med motivet ”Antifascistisk Aktion” och ”Free Joel”. Antifascistisk Aktion (AFA) är som redan skrivit ett våldsbejakande nätverk som enligt Säkerhetspolisen klassas som ett hot mot rikets säkerhet. Den andra tröjan, Free Joel, är en så kallad stödtröja. Joel Bjurströmer Almgren dömdes till ett långt fängelsestraff efter att han försökt knivmörda en meningsmotståndare i Kärrtorp 2013. De tröjor som Engvall gjorde reklam för såldes sedan och vinsten användes för att betala av böter som Almgren dömts att betala.

Sparar pengar – äter sopor

Rebecka Engvall, vänsterextrem dumpster diver.
Rebecka Engvall, vänsterextrem dumpster diver.

När Malmö stadsbibliotek inleder sitt höstprogram år 2012 så är det maten som är i fokus. Tanken med satsningen var att bjuda in olika sorters människor som t.ex. jägare, djurrättsaktivister och rawfoodexperter med målet att diskutera matproduktion, djurhållning och andra ämnen som berör just maten vi äter.

I programmet som går att läsa här så finner vi Rebecka Engvall på sidan sex. Engvall sysslar med så kallad ”dumpster diving” vilket innebär att man letar efter mat bland sopor. Ibland kan en dumpster diver behöva bryta sig in i containern för att komma åt maten.

Engvall tycker att detta är en bra och billig lösning:

Det är billigare att hämta maten gratis än att köpa den. Jag slipper jobba extra vid sidan om mina studier, och det känns bra att ta tillvara en del av det enorma överflödet som bara kastas.

Detta tillvägagångsätt kan tyckas vara motbjudande, men Engvall försäkrar Malmö stadsbibliotek att det inte är någon fara. När hon tillfrågas vad den vanligaste missuppfattningen är för en som äter sopor så svarar Engvall:

Att dumpster divers äter halväten mat, äckliga rester och sånt. De flesta har ingen aning om hur mycket bra mat som slängs.

Om situationen ser annorlunda ut idag, med tanke på att Engvalls årsinkomst landar på 424 900 kr, låter vi läsaren få avgöra.

Fortsatt starkt stöd för den vänsterextrema rörelsen

Om man idag besöker Rebecka Engvalls Facebook, vilken hon driver under pseudonymen Roxy Amarone, så ser man mycket snabbt att hon fortfarande stödjer och engagerar sig i den våldsbejakade och extrema vänstern. Bland annat stödjer hon det som vi redan gått igenom ovan, nämligen Radio Noden, Free Joel och Red Deer Collective. Men förutom detta finner vi Syndikalistiskt forum, vilket Avmaskerat skrev om i februari då de börjat distribuera AFA propaganda. Engvall gillar också flera ABC-grupper vilket är fånghjälpsorganisationer vars funktion är att uppmuntra till fortsatt brottslighet genom att aktivt betala av böter och skadestånd för de vänsterextremister som dömts för sin politiska brottslighet. Förutom detta både gillar och stödjer Engvall Researchkollektivet Redox, en vänsterextrem underrättelseverksamhet likt AFA-Dokumentation.

Avmaskerat kan också se att Engvall gillat flera inlägg på Revolutionära Frontens Facebooksida [1,2]. Revolutionära Fronten (RF) var en utbrytargrupp från AFA som fram till 2014 använde mycket grovt våld för att traumatisera och skada meningsmotståndare. RF:s sista stora aktion innan polisen tillslut lyckades stänga ner gruppen genom Operation Eskil var den så kallade misshandeln mot gästarbetarna, en film som finns att se nedan.

Skulle man vilja komma i kontakt med Rebecka Engvalls nya chef på Ulricehamns kommun så finns hans kontaktuppgifter nedan:

Samhällsbyggnadschefen Sebastian Olofsson
[email protected]
0321-59 52 68

Läs mer

(Av)maskerade modeller i Red Deer Collective
Möt Mats Runvall – Mannen bakom AFA:s största webbshop
Bakom AFA:s fasad – Antirasistisk Samling

Uppdaterat: November 14, 2021