Vänsterextremister bakom anlagd brand på IKEA i Malmö

Publicerad den 18/4 2021 kl 20:04

NYHET. I slutet av mars anlades en brand vid Ikeas varuhus i Svågertorp, Malmö. Nu har vänsterextremister tagit på sig brottet. Anledningen uppges vara att företaget gör affärer med Vitryssland.

Det var vid 02-tiden på natten mot onsdagen den 24 mars som en brand bröt ut vid huvudentrén till Ikea i Svågertorp, Malmö. Enligt uppgifter till Sydsvenskan ska branden, som var belägen till huvudentrén, begränsats men med kraftig rökutveckling. Ikea-varuhuset kunde dock öppna som vanligt klockan tio på onsdag morgon.

Polis misstänker att branden var anlagd och rubricerar dådet som allmänfarlig vårdslöshet.

Vänsterextremister tar på sig dådet

Fyra dagar efter händelsen tar vänsterextremister på sig dådet. Ett inlägg på Gatorna.info, en vänsterextrem nyhetsblogg, publiceras där de förklarar dådet och varför de genomförde det. Inlägget undertecknas av aktionsgruppen ”The Solidarity”.

Texten inleds med:

Vi satte eld på IKEA köpcentrum i Malmö, Sverige den 24 mars. Anledningen till attacken – IKEAs samarbete med Lukashenkos diktatur i Vitryssland.

Vad det handlar om är att Ikea gjort affärer med Vitryssland, vilket styrs av den omstridde president Aleksandr Lukasjenko som efter förra valet av oppositionen och västerländska medier anklagats för valfusk.

Vidare kan man läsa att detta attentat är bara en del av något större och att invånarna i Vitryssland kommer förstå och stötta dessa vänsterextremister.

Denna handling är en del av ett tryck på västerländska kapitalister som handlar med Lukasjenkos regim och därigenom säkerställer dess överlevnad.

Vi, anarkister, tror att dessa människor kommer att förstå oss, kommer att stödja oss och bli våra kamrater.

Om The Solidarity kommer utföra fler bränder eller andra attentat framgår inte.

Dela artikeln