Åkesson sågar rapport – vänsterextremister bakom granskning

Publicerad den 27/8 2022 kl 18:08

NYHET. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sågar det vänsterextrema övervakningsföretaget Acta Publicas senaste granskning.

SD-ledaren Jimmie Åkesson sågar Acta Publicas senaste granskning av påstådd högerextremism inom hans parti.
SD-ledaren Jimmie Åkesson sågar Acta Publicas senaste granskning av påstådd högerextremism inom hans parti.

Den 25 augusti hade SVT en direktsänd partiledarutfrågning där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson bjudits in. Samma dag rapporterade även medierna att det vänsterextrema övervakningsföretaget Acta Publica släppt en rapport som påstås visa att 214 kandidater för SD har kopplingar till ”högerextremism”, kopplingar som nästan uteslutande handlar om vad personerna gjort på Facebook eller som unga tonåringar.

Detta blir en fråga som tas upp i det direktsända programmet. SD-ledaren sågar dock rapporten direkt och uppger att metoderna som det vänsterextrema företaget använt är bristfälliga och oseriösa.

– Tittar man på definitionen av vad den här kopplingen består i så handlar det om vilka böcker man läste på 90-talet, vilka fester man gick på, vilka tidningar man läste och vilka Facebookgrupper man har följt. Det där är inte seriöst på något sätt. Jag ger inte mycket för den där rapporten, säger Jimmie Åkesson.

Åkesson poängterar även att de som sammanställt och publicerat rapporten är gamla vänsterextremister.

– Det är gamla vänsterextremister som har skrivit den här rapporten, det är viktigt att framhålla, säger han i SVT:s partiledarutfrågning.

Letade kopplingar bland 12-åriga barn

Samma dag som rapporten publicerades kunde även Josef Fransson, riksdagsledamot inom SD, berätta att SVT ringt upp honom för att ställa frågor om en person som pekats ut i rapporten. Det skulle visa sig att rapportens ”bevis” var något den utpekade gjorde för sju år sedan, när han var tolv år gammal.

Grundades av våldsdömda vänsterextremister

Företaget Acta Publica grundades 2016 då Nyhetsbryån Siren och Piscatus AB slogs samman. Detta för att bilda ”Sveriges största arkiv med domar och myndighetsbeslut”. De båda företagen hade tidigare varit konkurrenter samt haft, i olika grader, kopplingar till extremvänstern. Bland annat arbetade syndikalisten och AFA-modellen Annie Hellquist på Siren.

Piscatus AB hade vid sin start ett starkt samarbete med Researchgruppen (f.d. AFA Dokumentation, idag Garm) och gjorde sig kända efter att tillsammans med Expressen hängt ut svenskar som skrivit på invandringskritiska nyhetssidor.

Acta Publica drivs idag av Robert Aschberg och veteraner inom den vänsterextrema miljön, bland annat den våldsdömde AFA-grundaren tillika SÄPO-informatören Martin Fredriksson.

Dela artikeln